BibTex RIS Cite

Can We Use Buckwheat as Animal Feed?

Year 2014, Volume: 1 Issue: 3, 295 - 300, 28.10.2014

Abstract

 

Buckwheat that was not commonly grown but it has been a subject crop of researches for its growth techniques in Turkey. In this review, we focused on nutrient content of seed, herbage and hay, and usability as animal feed in eliminating deficit of forage crops in our country. Yield and nutrient contents of buckwheat and the other common forage crops used for animal feed were compared. According to the results of some carried out researches on buckwheat, the hay nutrient value of buckwheat was close to commonly cultivated forage crops, except from alfalfa and sainfoin, and its seed protein content was close to the seeds of forage crops, except from leguminosae plants. The quality of buckwheat silage was close to maize silage and its digestibility was high. According to results of examined studies, buckwheat may compete with wheat, barley, triticale and rye due to its features such as fast-growing characteristics, high herbage yield in short period, a good rotation and inter-product make it an animal feed source.

References

  • Akdeniz, H., Yılmaz, İ., Andiç, N. ve Zorer, Ş., 2004. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14(1): 47-51.
  • Akgün, İ., Kara B.ve Altındal, D., 2011. Effect of salinity (NaCl) on germination and seedling growth and nutrients uptake of different triticale genotypes. Turkish Journal of Field Crops, 16(2): 225-232.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V. ve Özdoğan, M., 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 11-15 Ocak 2010, Cilt:2, S.1071-1080, Ankara
  • Alçiçek, A., 2013. http://www.kilbasan.
  • t.com/Ahmet/Teknik%20Sayfa (Erişim tarihi: 22.10.2013).
  • Anonim, 1971. Nutrient Requirements of Beef Cattle. N.A.S. Washington, D.c. 55 p
  • Anonim, 2008a. Buckwheat. http://en.wikipedia. org/wiki/buckwheat (24.06.2008).
  • Anonim, 2008b. Karabuğday. http://www.alternatif-tip.net/index.php?option=com_ content&task=view&id=443&ıtemid=87 (10.07.2008)
  • Avcı, M.A., Özköse, A. ve Tamkoç, A., 2013. Study of genotype x environment interaction on agricultural and quality in sainfoin (Onobrychis sativa) genotypes. Journal of Animal and Veterinary Advances, 12(4): 428-430.
  • Baburkova, M., Valinova, J. ve Moudry, J., 1999. Influence of nitrogen fertilizer application on yield and chemical composition of buckwheat seeds. Series of Crop Science, 16:35-40.
  • Bedir, S., 2010. Karaman ili şartlarında yetiştirilecek Macar fiği+arpa karışımında uygun karışım oranının saptanması üzerine bir araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s:49, Adana.
  • Björkman, T., Chase, L., 2013. Buckwheat for forage.
  • http://www.hort.cornell.edu/bjorkman/lab/buck/guide/forage.php (22.10.2013).
  • Can, A., Denek, N. ve Tüfenk, Ş., 2004. Hamur olum döneminde biçilen buğdaygil hasıllarına değişik katkı maddeleri ilavesinin silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirlik düzeylerine etkisi. Veteriner Bilimler Dergisi, 20(3): 63-68.
  • Canbolat, Ö., 2012. Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in-vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4): 571-577.
  • Christa, K. ve Soral-Smietana, M., 2008. Buckwheat grains and buckwheat products-nutritional and prophylactic value of their components-a review. Czech Journal of Food Sci., 26:153-162.
  • Çınar, S., 2012. Çukurova taban koşullarında bazı çok yıllık sıcak mevsim buğdaygil yem bitkilerinin yonca (Medicago sativa L.) ile uygun karışımlarının belirlenmesi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, S:151, Adana.
  • Denek, N., Can, A. ve Tüfenk, Ş., 2004. Mısır, sorgum ve ayçiçeği hasıllarına değişik katkı maddeleri katılmasının silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirimine etkisi. H.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2):1-10.
  • Elmalı, D.A. ve Kaya, İ., 2012. Farklı biçim zamanlarının korunga (Onobrychis sativa L.) ve Fiğin (Vicia sativa L.) besin madde içerikleri üzerine etkisi. Lalahan Hayancılık Arastırma Enstitüsü Dergisi, 52(2): 39-45.
  • Girma, K., Holtz, S., Tuban, B., Solie, J. ve Raun, W., 2011. Nitrogen accumulation in shoots as a function of growth stage of corn and winter wheat. Journal of Plant Nutrition, 34: 165-182.
  • Gündüz, E.T., 2010. Diyarbakır koşullarında karışım oranının Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + buğday (Triticum aestium var. aestium L.) karışımında ot verimi ve kalitesine etkisi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, S:37, Adana.
  • Hede, A.R., Lozono-del, R.J., Bejar-Hinojosa, M. ve Rivadeneria, M., 2001. Triticale for feed and forage: case Studies from Mexico and Ecuador. 4p.
  • Kara, B., Ayhan, V., Akman, Z. ve Adıyaman, E., 2009. Determination of silage quality, herbage and hay yield of different triticale cultivars. Asian Journal Animimal and Veterinary Advances, 4(3):167-171.
  • Kara, B., Ayhan, V., Balabanlı, C. ve Adıyaman, E., 2011. Tritikalede yaş ve kuru ot verimi ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12-15 Eylül 2011, Bursa, s. 335-338.
  • Kara, N., 2014. Yield and mineral nutrition content of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench): The effect of harvest times. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1):85-94.
  • Keleş, G., Ateş, S., Güneş, A. ve Halıcı, İ., 2012. Kimyasal ve biyolojik silaj katkıları ile silolanmış karabuğday silajının fermantasyon özellikleri. Uluslararası Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni Kongresi, 11-13 Eylül 2012, Isparta, s. 281-285.
  • Kilcher, M.R. ve Troelsen, J.E., 1973. Contribution and nutritive value of the major plant components of oats through progressive stages of development. Canadian Journal of Plant Science, 53:251-256.
  • Korkmaz, A., Gülser, C., Manga, İ. ve Sancak, C., 1993. Samsun yöresinde yem bitkilerinden elde edilen otun mineral içeriğine ve kalitesine ekim sistemi ve biçim zamanlarının etkileri. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 17:1069-1080.
  • Kowieska, A., Lubowicki, R. ve Jaskowska, I., 2011. Chemical composition and nutritional characteristics of several cereal grain. Acta Science Polonia Zootechnica, 10(2): 37–50.
  • Kumar, V., Brainard, D.C. ve Bellinder, R.R., 2008. Suppression of powell amaranth (Amaranthus powellii), shepherd'spurse (Capsella bursa-pastoris), and corn chamomile (Anthemis arvensis) by buckwheat residues: Role of nitrogen and fungal pathogens. Weed Science, 56(2): 271-280.
  • Moore, J.E. ve Undersander, D.J., 2002. Relative forage quality: An alternative to relative feed value and quality index. Proceedings 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium, 11-12 January, 2002, pp. 16-32.
  • Moreira, N., 1989. The effects of seed rate and nitrogen fertilizer on the yield and nutritive value of oats-vetch mixtures. Journal Agriculture Science, 12:57-56.
  • O’Meara, J., 2013. Buckwheat hay: A valuable crop for dairy farmers. Farming Magazine, 26-27.
  • Rohweder, D.A, Barnes, R.F. ve Jorgensen, N., 1978. Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. Journal Animal Science, 47: 747-759.
  • Smith, D., 1976. Yield and chemical composition of oats for forage with advance in maturity. Agronomy Journal, 68:637-638.
  • Stibilj, V., Kreft, I., Smrkolj, P. ve Osvald, J., 2004. Enhanced selenium content in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds by foliar fertilization. European Food Research and Tech., 219:142-144.
  • Tahir, I. ve Farooq, S., 1988. Review article on buckwheat. Fagopyrum, 8:33-53.
  • Tan, M. ve Serin, Y., 1997. Kaba yem olarak kullanılan tahılların besleme değerine yaklaşımlar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1):130-137.
  • TÜİK, 2012. Türkiye İstatistik Kurumu, 2012.
  • Tuna, C. ve Orak, A., 2007. The role of intercropping on yield potential of common vetch (Vicia sativa L.)/Oat (Avena sativa L.) cultivated in pure stand and mixtures. Journal of Agricultural and Biological Science, 2(2):14-19.
  • Tsuneo, N., 2004. A history of buckwheat (soba noodle seed) and its advantages. Foods and Food Ingreded Journal, 209(4):345-353.
  • Wei, Y., Zhang, G.Q. ve Li, Z.X., 1995. Study on nutritive and physico-chemical properties of buckwheat flour. Nahrung/Food, 39:48-54.
  • Wei, Y., Hu, X., Zhang, G. ve Ouyang, S., 2003. Studies on the amino acid and mineral content of buckwheat protein fractions. Nahrung/Food: 47:114–116.
  • Wijngaard, H.H. ve Arendt, E.K., 2006. Buckwheat. Cereal Chemistry, 83(4):391-401.
  • Ye, N. ve Guo, G., 1992. Classification, origin and evolution of genus Fagopyrum in China. Proc. 5th Int’l Symp. On Buckwheat. 20-26 Aug. 1992, Taiyuan, China, pp. 19-28.
  • Yolcu, H., Polat, M. ve Aksakal, V., 2009. Morphologic, yield and quality parameters of some annual forages as sole crops and intercropping mixtures in dry conditions for livestock. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(3&4):594-599.
  • Yüksel, O., 2006. Sorgum X sudanotu (Sorghum bicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf) melezinde farklı azot dozu uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri. S.D.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s: 42, Isparta.
  • Zhou, J., 2003. Traditional Chinese medicines: Molecular structures, natural sources and applications/compiled. 2nd ed. Ashgate Publishing, Ltd, Hampshire, England.-184.

Karabuğdayı Hayvan Yemi Olarak Kullanabilir miyiz?

Year 2014, Volume: 1 Issue: 3, 295 - 300, 28.10.2014

Abstract

Karabuğday ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştirilmeyen, yetiştirme teknikleri ile ilgili araştırmalar yapılan bir bitkidir. Bu derlemede ülkemizde yem bitkileri açığının kapatılmasında karabuğday’ın hayvan yemi olarak kullanılabilirliği, tane, yeşil ve kuru otunun besin içeriği üzerinde durulmuştur. Bu amaçla hayvan beslenmesinde yaygın olarak kullanılan yem bitkileri ile karabuğday bitkisinin verim ve besin içerikleri karşılaştırılmıştır. Karabuğday ile ilgili yürütülen bazı araştırmaların sonuçlarına göre karabuğdayın kuru otunun besin değeri yonca ve korunga dışında genel olarak yaygın olarak yetiştirilen yem bitkilerine ve aynı zamanda tanesinin protein oranı, baklagiller dışında tanesi yem olarak kullanılan bitkilere yakındır. Karabuğday silajı mısır silajına yakın kalitede ve sindirilebilirliği yüksektir. İncelenen araştırma sonuçlarına göre karabuğdayın hızlı büyümesi, kısa sürede yüksek miktarda yeşil ve kuru ot sağlaması, iyi bir ara ürün ve ekim nöbeti bitkisi olması bakımından buğday, arpa, tritikale ve çavdar ile rekabet edebilir ve hayvan yemi olarak değerlendirilebilir.

References

  • Akdeniz, H., Yılmaz, İ., Andiç, N. ve Zorer, Ş., 2004. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14(1): 47-51.
  • Akgün, İ., Kara B.ve Altındal, D., 2011. Effect of salinity (NaCl) on germination and seedling growth and nutrients uptake of different triticale genotypes. Turkish Journal of Field Crops, 16(2): 225-232.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V. ve Özdoğan, M., 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 11-15 Ocak 2010, Cilt:2, S.1071-1080, Ankara
  • Alçiçek, A., 2013. http://www.kilbasan.
  • t.com/Ahmet/Teknik%20Sayfa (Erişim tarihi: 22.10.2013).
  • Anonim, 1971. Nutrient Requirements of Beef Cattle. N.A.S. Washington, D.c. 55 p
  • Anonim, 2008a. Buckwheat. http://en.wikipedia. org/wiki/buckwheat (24.06.2008).
  • Anonim, 2008b. Karabuğday. http://www.alternatif-tip.net/index.php?option=com_ content&task=view&id=443&ıtemid=87 (10.07.2008)
  • Avcı, M.A., Özköse, A. ve Tamkoç, A., 2013. Study of genotype x environment interaction on agricultural and quality in sainfoin (Onobrychis sativa) genotypes. Journal of Animal and Veterinary Advances, 12(4): 428-430.
  • Baburkova, M., Valinova, J. ve Moudry, J., 1999. Influence of nitrogen fertilizer application on yield and chemical composition of buckwheat seeds. Series of Crop Science, 16:35-40.
  • Bedir, S., 2010. Karaman ili şartlarında yetiştirilecek Macar fiği+arpa karışımında uygun karışım oranının saptanması üzerine bir araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s:49, Adana.
  • Björkman, T., Chase, L., 2013. Buckwheat for forage.
  • http://www.hort.cornell.edu/bjorkman/lab/buck/guide/forage.php (22.10.2013).
  • Can, A., Denek, N. ve Tüfenk, Ş., 2004. Hamur olum döneminde biçilen buğdaygil hasıllarına değişik katkı maddeleri ilavesinin silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirlik düzeylerine etkisi. Veteriner Bilimler Dergisi, 20(3): 63-68.
  • Canbolat, Ö., 2012. Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in-vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4): 571-577.
  • Christa, K. ve Soral-Smietana, M., 2008. Buckwheat grains and buckwheat products-nutritional and prophylactic value of their components-a review. Czech Journal of Food Sci., 26:153-162.
  • Çınar, S., 2012. Çukurova taban koşullarında bazı çok yıllık sıcak mevsim buğdaygil yem bitkilerinin yonca (Medicago sativa L.) ile uygun karışımlarının belirlenmesi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, S:151, Adana.
  • Denek, N., Can, A. ve Tüfenk, Ş., 2004. Mısır, sorgum ve ayçiçeği hasıllarına değişik katkı maddeleri katılmasının silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirimine etkisi. H.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2):1-10.
  • Elmalı, D.A. ve Kaya, İ., 2012. Farklı biçim zamanlarının korunga (Onobrychis sativa L.) ve Fiğin (Vicia sativa L.) besin madde içerikleri üzerine etkisi. Lalahan Hayancılık Arastırma Enstitüsü Dergisi, 52(2): 39-45.
  • Girma, K., Holtz, S., Tuban, B., Solie, J. ve Raun, W., 2011. Nitrogen accumulation in shoots as a function of growth stage of corn and winter wheat. Journal of Plant Nutrition, 34: 165-182.
  • Gündüz, E.T., 2010. Diyarbakır koşullarında karışım oranının Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + buğday (Triticum aestium var. aestium L.) karışımında ot verimi ve kalitesine etkisi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, S:37, Adana.
  • Hede, A.R., Lozono-del, R.J., Bejar-Hinojosa, M. ve Rivadeneria, M., 2001. Triticale for feed and forage: case Studies from Mexico and Ecuador. 4p.
  • Kara, B., Ayhan, V., Akman, Z. ve Adıyaman, E., 2009. Determination of silage quality, herbage and hay yield of different triticale cultivars. Asian Journal Animimal and Veterinary Advances, 4(3):167-171.
  • Kara, B., Ayhan, V., Balabanlı, C. ve Adıyaman, E., 2011. Tritikalede yaş ve kuru ot verimi ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12-15 Eylül 2011, Bursa, s. 335-338.
  • Kara, N., 2014. Yield and mineral nutrition content of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench): The effect of harvest times. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1):85-94.
  • Keleş, G., Ateş, S., Güneş, A. ve Halıcı, İ., 2012. Kimyasal ve biyolojik silaj katkıları ile silolanmış karabuğday silajının fermantasyon özellikleri. Uluslararası Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni Kongresi, 11-13 Eylül 2012, Isparta, s. 281-285.
  • Kilcher, M.R. ve Troelsen, J.E., 1973. Contribution and nutritive value of the major plant components of oats through progressive stages of development. Canadian Journal of Plant Science, 53:251-256.
  • Korkmaz, A., Gülser, C., Manga, İ. ve Sancak, C., 1993. Samsun yöresinde yem bitkilerinden elde edilen otun mineral içeriğine ve kalitesine ekim sistemi ve biçim zamanlarının etkileri. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 17:1069-1080.
  • Kowieska, A., Lubowicki, R. ve Jaskowska, I., 2011. Chemical composition and nutritional characteristics of several cereal grain. Acta Science Polonia Zootechnica, 10(2): 37–50.
  • Kumar, V., Brainard, D.C. ve Bellinder, R.R., 2008. Suppression of powell amaranth (Amaranthus powellii), shepherd'spurse (Capsella bursa-pastoris), and corn chamomile (Anthemis arvensis) by buckwheat residues: Role of nitrogen and fungal pathogens. Weed Science, 56(2): 271-280.
  • Moore, J.E. ve Undersander, D.J., 2002. Relative forage quality: An alternative to relative feed value and quality index. Proceedings 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium, 11-12 January, 2002, pp. 16-32.
  • Moreira, N., 1989. The effects of seed rate and nitrogen fertilizer on the yield and nutritive value of oats-vetch mixtures. Journal Agriculture Science, 12:57-56.
  • O’Meara, J., 2013. Buckwheat hay: A valuable crop for dairy farmers. Farming Magazine, 26-27.
  • Rohweder, D.A, Barnes, R.F. ve Jorgensen, N., 1978. Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. Journal Animal Science, 47: 747-759.
  • Smith, D., 1976. Yield and chemical composition of oats for forage with advance in maturity. Agronomy Journal, 68:637-638.
  • Stibilj, V., Kreft, I., Smrkolj, P. ve Osvald, J., 2004. Enhanced selenium content in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds by foliar fertilization. European Food Research and Tech., 219:142-144.
  • Tahir, I. ve Farooq, S., 1988. Review article on buckwheat. Fagopyrum, 8:33-53.
  • Tan, M. ve Serin, Y., 1997. Kaba yem olarak kullanılan tahılların besleme değerine yaklaşımlar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1):130-137.
  • TÜİK, 2012. Türkiye İstatistik Kurumu, 2012.
  • Tuna, C. ve Orak, A., 2007. The role of intercropping on yield potential of common vetch (Vicia sativa L.)/Oat (Avena sativa L.) cultivated in pure stand and mixtures. Journal of Agricultural and Biological Science, 2(2):14-19.
  • Tsuneo, N., 2004. A history of buckwheat (soba noodle seed) and its advantages. Foods and Food Ingreded Journal, 209(4):345-353.
  • Wei, Y., Zhang, G.Q. ve Li, Z.X., 1995. Study on nutritive and physico-chemical properties of buckwheat flour. Nahrung/Food, 39:48-54.
  • Wei, Y., Hu, X., Zhang, G. ve Ouyang, S., 2003. Studies on the amino acid and mineral content of buckwheat protein fractions. Nahrung/Food: 47:114–116.
  • Wijngaard, H.H. ve Arendt, E.K., 2006. Buckwheat. Cereal Chemistry, 83(4):391-401.
  • Ye, N. ve Guo, G., 1992. Classification, origin and evolution of genus Fagopyrum in China. Proc. 5th Int’l Symp. On Buckwheat. 20-26 Aug. 1992, Taiyuan, China, pp. 19-28.
  • Yolcu, H., Polat, M. ve Aksakal, V., 2009. Morphologic, yield and quality parameters of some annual forages as sole crops and intercropping mixtures in dry conditions for livestock. Journal of Food, Agriculture & Environment, 7(3&4):594-599.
  • Yüksel, O., 2006. Sorgum X sudanotu (Sorghum bicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf) melezinde farklı azot dozu uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri. S.D.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s: 42, Isparta.
  • Zhou, J., 2003. Traditional Chinese medicines: Molecular structures, natural sources and applications/compiled. 2nd ed. Ashgate Publishing, Ltd, Hampshire, England.-184.
There are 48 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Nimet Kara Kara

Osman Yüksel

Publication Date October 28, 2014
Submission Date October 28, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 3

Cite

APA Kara, N. K., & Yüksel, O. (2014). Karabuğdayı Hayvan Yemi Olarak Kullanabilir miyiz?. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(3), 295-300.