In this study, Kalecik Karası, Sirah, Carignane, Semillon, Chardonnay and Narince grape varieties were examined in respect of certain quality features. Correlation levels among such examined features were also attempted to determine. Narince yielded the highest values (berry weight (3.27 g), berry volume (3.02 ml), berry length (17.2 mm), berry width (16.1 mm)) while Chardonnay yielded the lowest values (berry weight (1.12 g), berry volume (1.03 ml), berry length (11.4 mm), berry width (11.1 mm)) in respect of berry features. T otal soluble solid (TSS) content (27.4% and 26.5% respectively) was found to be highest in Kalecik Karası and Chardonnay varieties. pH content of varieties varied from 3.18 (Carignane) to 3.60 (Chardonnay). Acidity content was found to be highest in Carignane variety (0.72%) and lowest in Semillon and Kalecik Karası (0.43 0.46% respectively). A seed weight was the highest in Kalecik Karası (56.3 mg/seed), while seed number was the highest in Sirah, Chardonnay and Semillon (>2), seed weight in berry was the highest in Narince (86.1 mg/berry). Positive correlation were identified between cluster features (width, length, weight, volume) and berry features (width, length, weight, volume), seed weight. Positive correlation was found between berry features and seed weight in berry (r= 0.48-0.55). However, negative correlation was determined between berry properties and pH (r= −0.54 - −0.61), TSS (r= −0.47- −0.54). Positive correlation was determined between pH content in juice and TSS (r = 0.81), TSS/acidity (r = 0.90) content. Consequently, It was determined that Carignane, Narince and Sirah cultivars were found to be promising cultivars.
Bu çalışmada Kalecik Karası, Sirah, Carignane, Semillon, Chardonnay ve Narince üzüm çeşitlerinde bazı kalite özellikleri ve bu özellikler arasındaki korelasyon düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Tane özellikleri bakımından Narince en yüksek (tane ağırlığı (3.27 g), tane hacmi (3.02 ml), tane boyu (17.2 mm), tane eni (16.1 mm)), Chardonnay en düşük (tane ağırlığı (1.12 g), tane hacmi (1.03 ml), tane boyu (11.4 mm), tane eni (11.1 mm)) değerleri vermiştir. Kalecik Karası ve Chardonnay çeşitlerinde suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) (sırasıyla %27.4 ve %26.5) değeri en yüksek bulunmuştur. Çeşitlerde pH 3.18 (Carignane) - 3.60 (Chardonnay) arasında değişim göstermiştir. Asitlik içeriği bakımından, Carignane çeşidi en yüksek (%0.72), Semillon ve Kalecik Karası en düşük (%0.43-0.46) değeri vermiştir. Kalecik Karası’nda çekirdek ağırlığı (56.3 mg/çekirdek); Sirah, Chardonnay ve Semillon’da çekirdek sayısı (>2); Narince’de tanedeki çekirdek ağırlığı (86.1 mg/tane) diğer çeşitlerden yüksek bulunmuştur. Salkım özellikleri (en, boy, ağırlık, hacim) ile tane özelikleri (en, boy, ağırlık, hacim), çekirdek ağırlığı arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Tane özellikleri ile tanede çekirdek ağırlığı (r = 0.48-0.55) arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Ancak tane özellikleri ile pH (r = −0.54 - −0.61), SÇKM (r = −0.47- −0.54) arasında negatif bir ilişki belirlenmiştir. Şırada pH içeriği ile SÇKM (r = 0.81) ve SÇKM/asit (r = 0.90) içeriği arasında pozitif korelasyon, tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Carignane, Narince ve Sirah çeşitlerinin yetiştiricilik yönüyle ümitvar olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 10, 2014 |
Submission Date | November 10, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 3 |