This research was conducted to compare yield and quality of two different protected and nonprotected areas in the central district of Bingöl. In the protected area; green herbage yield was 781.28 kg/da and hay herbage yield was 203.70 kg/da. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plant weight were 38.33, 31.94 and 29.73, respectively. Pasture’s quality score was determined to be 4.34 and condition class was medium. Grazing capacity of the pasture was determined to be 5.43 AU and required pasture area for 1 AU was calculated to be 18.40 da. Other important ratios calculated for protected area are the following; Crude protein ratio: 19.69%, Crude protein yield: 30.45 kg/da, ADF: 29.48%, NDF: 43.31%, DDM: 65.93%, DMI: 2.77%, RFV: 141.93, Phosphorus: 0.32%, Potassium: 2.77%, Calcium: 1.48% and Magnesium: 0.28%. In the non-protected area; green herbage yield was 288.68 kg/da and hay herbage yield was 106.85 kg/da. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plant weight were 26.53, 23.65 and 49.80, respectively. Pasture’s quality score was determined to be 3.39 and condition class was poor. Grazing capacity of the pasture was determined to be 2.84 AU and required pasture area for 1 AU was calculated to be 35.10 da. Other important ratios calculated for non-protected area are the following; Crude protein ratio: 15.40%, Crude protein yield: 21.18 kg/da, ADF: 37.76%, NDF: 50.86%, DDM: 59.48%, DMI: 2.40%, RFV: 111.85, Phosphorus: 0.28%, Potassium: 2.04%, Calcium: 1.17% and Magnesium: 0.25%
Bu araştırma, Bingöl ili Merkez ilçesinde korunan ve otlatılan iki farklı doğal alanın verim ve kalite açısından karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Korunan alanda; meranın yaş ot verimi 781.28 kg/da, kuru ot verimi 203.70 kg/da, ağırlığa göre botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %38.33, baklagillerin oranı %31.94, diğer familya bitkilerinin oranı %29.73, mera kalite derecesi 4.34 ve mera durumu da orta olarak belirlenmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 5.43 BBHB ve 1 BBHB için gerekli mera alanı 18.40 da olarak hesaplanmıştır. Korunan alanda; ham protein oranı %19.69, ham protein verimi 30.45 kg/da, ADF oranı %29.48, NDF oranı %43.31, SKM oranı %65.93, KMT oranı %2.77, NYD oranı 141.93, fosfor %0.32, potasyum %2.77, kalsiyum %1.48 ve magnezyum %0.28 olarak elde edilmiştir. Otlatılan alanda; yaş ot verimi 288.68 kg/da, kuru ot verimi 106.85 kg/da, ağırlığa göre botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %26.53, baklagillerin oranı %23.65, diğer familya bitkilerinin oranı %49.80, mera kalite derecesi 3.39 ve mera durumu zayıf olarak belirlenmiştir. Otlatılan alanda otlatma kapasitesi 2.84 BBHB ve 1 BBHB için gerekli mera alanı 35.10 da olarak hesaplanmıştır. Otlatılan alanda; ham protein oranı %15.40, ham protein verimi 21.18 kg/da, ADF oranı %37.76, NDF oranı %50.86, SKM oranı %59.48, KMT oranı %2.40, NYD oranı 111.85, fosfor %0.28, potasyum %2.04, kalsiyum %1.17 ve magnezyum %0.25 olarak elde edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1 |