BibTex RIS Cite

Korunan ve Otlatılan İki Farklı Doğal Alanın Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması

Year 2014, Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1, 919 - 926, 01.03.2014

Abstract

This research was conducted to compare yield and quality of two different protected and nonprotected areas in the central district of Bingöl. In the protected area; green herbage yield was 781.28 kg/da and hay herbage yield was 203.70 kg/da. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plant weight were 38.33, 31.94 and 29.73, respectively. Pasture’s quality score was determined to be 4.34 and condition class was medium. Grazing capacity of the pasture was determined to be 5.43 AU and required pasture area for 1 AU was calculated to be 18.40 da. Other important ratios calculated for protected area are the following; Crude protein ratio: 19.69%, Crude protein yield: 30.45 kg/da, ADF: 29.48%, NDF: 43.31%, DDM: 65.93%, DMI: 2.77%, RFV: 141.93, Phosphorus: 0.32%, Potassium: 2.77%, Calcium: 1.48% and Magnesium: 0.28%. In the non-protected area; green herbage yield was 288.68 kg/da and hay herbage yield was 106.85 kg/da. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plant weight were 26.53, 23.65 and 49.80, respectively. Pasture’s quality score was determined to be 3.39 and condition class was poor. Grazing capacity of the pasture was determined to be 2.84 AU and required pasture area for 1 AU was calculated to be 35.10 da. Other important ratios calculated for non-protected area are the following; Crude protein ratio: 15.40%, Crude protein yield: 21.18 kg/da, ADF: 37.76%, NDF: 50.86%, DDM: 59.48%, DMI: 2.40%, RFV: 111.85, Phosphorus: 0.28%, Potassium: 2.04%, Calcium: 1.17% and Magnesium: 0.25%

References

  • Ağın, Ö. 2012. Bingöl İli Yedisu İlçesi Karapolat Köyü Kompozisyonunun
  • Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bingöl. ve
  • Botanik Yüksek Anonim, 2014a. Bingöl Valiliği, Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Erişim Tarihi: 07/07/2014.
  • Anonim, 2014b. Bingöl İli Meteoroloji Verileri. Bingöl Meteoroloji İl Müdürlüğü.
  • Ateş, A. 2001. Ardahan İli Sulakyurt Köyünde Korunan ve Otlatılan Meralardaki Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır.
  • Bakır, Ö. 1970. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arazisinde Bir
  • Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 232. Etüdü.
  • Ankara Bakoğlu, A., Koç, A. 2002. Otlatılan ve Korunan İki Farklı Mera Kesiminin Bazı Toprak ve Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması, I. Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 37-77.
  • Bakoğlu, A. 2004. Bazı Toprak ve Bitki Örtüsü Arasındaki Doğu Üniversitesi,
  • Araştırmaları Dergisi, 3-1, 98-105.
  • Çaçan, E. 2014. Bingöl İli Merkez İlçesi Yelesen- Dikme Köyleri Meralarının Farklı Yöney ve Yükseltilerindeki
  • Kompozisyonları Ot Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi.
  • Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır. ve Tezi,
  • Dicle Çomaklı, B., Daşçı, M., Koç, A. 2008. The Effects of Traditional Grazing Practice on Upland (Yayla) Rangeland Vegetation and Forage Quality. Turk J Agric For 32, 259-265, Tübitak.
  • De Vries, D. M., De Boer, T. A. ve Dirver, J. P. P. 1951. Evalation of Grassland by Botanical Research in the Netherlands. In Proc. United
  • Conservation and Utilization of Resources, 6, 522-524. Conf. on
  • the Erkovan, H.İ., Gullap, M.K., Daşcı, M., Koç, A. 2009. Changes in Leaf Area Index, Forage Quality and Above-Ground Biomass in Grazed and Ungrazed Rangelands of Eastern Anatolia Region. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (3) 217-223, Ankara.
  • Erkun, V. 1971. Hakkari ve Van İllerinde Mera Araştırmaları. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Gn. Müd. Yayınları, G.13, Ankara.
  • Gökkuş, A. 1984. Değişik Islah Yöntemleri Uygulanan Erzurum Tabii Meralarının Kuru Ot ve Ham Protein Verimleri ile Botanik Kompozisyonları Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi (Yayınlanmamış), A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Gökkuş, A. Koç, A. ve Çomaklı, B. 1993. Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:142 A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Gökkuş, A., Koç, A., Çomaklı, B. 2009. Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. (Geliştirilmiş 3. Baskı). A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:142, A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Güllap, M.K. 2010. Kargapazarı Dağında (Erzurum) Farklı Otlatma Sistemi Uygulamalarının Mera Bitki Örtüsüne Etkisi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Koç, A., Gökkuş, A., Bakoğlu, A., Özaslan A. 2000. Palandöken
  • Kesimlerinden Alınan Ot Örneklerinde Bazı Kimyasal Özelliklerin Otlatma Mevsimindeki Değişimi, International Animal Nutrition Congress 2000, Isparta, 471-478.
  • Farklı Koç, A., Sürmen, M. ve Kaçan, K. 2005. Erzincan Ovası Taban Meralarının Bitki Örtülerinin Mevcut Durumu. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya, Cilt II, Sayfa 847-850.
  • Kutlu, H.R. 2008. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notu, Adana. Morrison, J.A. Management,
  • Educator, Crop Systems Rockford Extension Center.
  • http://iah.aces.uiuc.edu/pdf/Agronomy_HB /08chapter.pdf. and 8.
  • Extension Öner, T. 2006. Korunan Otlatılan ve Sürülüp Mera Terkedilen
  • Örtülerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, s. 41.
  • Bitki Özkul H., Polat, M., Şayan, Y., Akbaş, Y. 2007. Kaba Yemlerin Bazı Hücre Çeperi Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılan Konvansiyonel ve
  • Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim 48(1): 8- 13.
  • Yöntemlerinin Terzioğlu, Ö., Yalvaç, N. 2004. Van Yöresi Doğal Meralarında Otlatmaya Başlama Zamanı, Kuru Ot Verimi ve Botanik Kompozisyonun Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri 14(1):23-26.
  • Sci.), 2004, Tükel, T. 1981. Ulukışla’da Korunan Tipik Bir Step Dağ Merası ile Eş Orta Malı Meraların Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Adana.
  • Tükel, T., Hatipoglu, R. 1997. Çayır Mera Amenajmanı. Çukurova Üniversitesi. Ziraat. Fak. Ofset Atölyesi, s.152, Adana.
  • Yılmaz, T. 1977. Konya İli Sorunlu Alanlarında Oluşan Meraların Bitki Örtüsü Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Toprak Su Gn. Müd., Konya Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 46, Raporlar Serisi No:32, Konya.
  • Yılmaz, İ. Terzioğlu, Ö., Akdeniz, H., Keskin, B., Özgökçe, F., 1999. Ağır ve Nispeten Hafif Otlatılan Bir Meranın Bitki Örtüleri ile Kuru Ot Verimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma.
  • Kongresi. Cilt.3. Adana. Tarla Bitkileri

Korunan ve Otlatılan İki Farklı Doğal Alanın Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması

Year 2014, Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1, 919 - 926, 01.03.2014

Abstract

Bu araştırma, Bingöl ili Merkez ilçesinde korunan ve otlatılan iki farklı doğal alanın verim ve kalite açısından karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Korunan alanda; meranın yaş ot verimi 781.28 kg/da, kuru ot verimi 203.70 kg/da, ağırlığa göre botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %38.33, baklagillerin oranı %31.94, diğer familya bitkilerinin oranı %29.73, mera kalite derecesi 4.34 ve mera durumu da orta olarak belirlenmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 5.43 BBHB ve 1 BBHB için gerekli mera alanı 18.40 da olarak hesaplanmıştır. Korunan alanda; ham protein oranı %19.69, ham protein verimi 30.45 kg/da, ADF oranı %29.48, NDF oranı %43.31, SKM oranı %65.93, KMT oranı %2.77, NYD oranı 141.93, fosfor %0.32, potasyum %2.77, kalsiyum %1.48 ve magnezyum %0.28 olarak elde edilmiştir. Otlatılan alanda; yaş ot verimi 288.68 kg/da, kuru ot verimi 106.85 kg/da, ağırlığa göre botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %26.53, baklagillerin oranı %23.65, diğer familya bitkilerinin oranı %49.80, mera kalite derecesi 3.39 ve mera durumu zayıf olarak belirlenmiştir. Otlatılan alanda otlatma kapasitesi 2.84 BBHB ve 1 BBHB için gerekli mera alanı 35.10 da olarak hesaplanmıştır. Otlatılan alanda; ham protein oranı %15.40, ham protein verimi 21.18 kg/da, ADF oranı %37.76, NDF oranı %50.86, SKM oranı %59.48, KMT oranı %2.40, NYD oranı 111.85, fosfor %0.28, potasyum %2.04, kalsiyum %1.17 ve magnezyum %0.25 olarak elde edilmiştir

References

  • Ağın, Ö. 2012. Bingöl İli Yedisu İlçesi Karapolat Köyü Kompozisyonunun
  • Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bingöl. ve
  • Botanik Yüksek Anonim, 2014a. Bingöl Valiliği, Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Erişim Tarihi: 07/07/2014.
  • Anonim, 2014b. Bingöl İli Meteoroloji Verileri. Bingöl Meteoroloji İl Müdürlüğü.
  • Ateş, A. 2001. Ardahan İli Sulakyurt Köyünde Korunan ve Otlatılan Meralardaki Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır.
  • Bakır, Ö. 1970. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arazisinde Bir
  • Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 232. Etüdü.
  • Ankara Bakoğlu, A., Koç, A. 2002. Otlatılan ve Korunan İki Farklı Mera Kesiminin Bazı Toprak ve Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması, I. Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 37-77.
  • Bakoğlu, A. 2004. Bazı Toprak ve Bitki Örtüsü Arasındaki Doğu Üniversitesi,
  • Araştırmaları Dergisi, 3-1, 98-105.
  • Çaçan, E. 2014. Bingöl İli Merkez İlçesi Yelesen- Dikme Köyleri Meralarının Farklı Yöney ve Yükseltilerindeki
  • Kompozisyonları Ot Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi.
  • Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır. ve Tezi,
  • Dicle Çomaklı, B., Daşçı, M., Koç, A. 2008. The Effects of Traditional Grazing Practice on Upland (Yayla) Rangeland Vegetation and Forage Quality. Turk J Agric For 32, 259-265, Tübitak.
  • De Vries, D. M., De Boer, T. A. ve Dirver, J. P. P. 1951. Evalation of Grassland by Botanical Research in the Netherlands. In Proc. United
  • Conservation and Utilization of Resources, 6, 522-524. Conf. on
  • the Erkovan, H.İ., Gullap, M.K., Daşcı, M., Koç, A. 2009. Changes in Leaf Area Index, Forage Quality and Above-Ground Biomass in Grazed and Ungrazed Rangelands of Eastern Anatolia Region. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (3) 217-223, Ankara.
  • Erkun, V. 1971. Hakkari ve Van İllerinde Mera Araştırmaları. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Gn. Müd. Yayınları, G.13, Ankara.
  • Gökkuş, A. 1984. Değişik Islah Yöntemleri Uygulanan Erzurum Tabii Meralarının Kuru Ot ve Ham Protein Verimleri ile Botanik Kompozisyonları Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi (Yayınlanmamış), A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Gökkuş, A. Koç, A. ve Çomaklı, B. 1993. Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:142 A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Gökkuş, A., Koç, A., Çomaklı, B. 2009. Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. (Geliştirilmiş 3. Baskı). A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:142, A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Güllap, M.K. 2010. Kargapazarı Dağında (Erzurum) Farklı Otlatma Sistemi Uygulamalarının Mera Bitki Örtüsüne Etkisi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Koç, A., Gökkuş, A., Bakoğlu, A., Özaslan A. 2000. Palandöken
  • Kesimlerinden Alınan Ot Örneklerinde Bazı Kimyasal Özelliklerin Otlatma Mevsimindeki Değişimi, International Animal Nutrition Congress 2000, Isparta, 471-478.
  • Farklı Koç, A., Sürmen, M. ve Kaçan, K. 2005. Erzincan Ovası Taban Meralarının Bitki Örtülerinin Mevcut Durumu. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya, Cilt II, Sayfa 847-850.
  • Kutlu, H.R. 2008. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notu, Adana. Morrison, J.A. Management,
  • Educator, Crop Systems Rockford Extension Center.
  • http://iah.aces.uiuc.edu/pdf/Agronomy_HB /08chapter.pdf. and 8.
  • Extension Öner, T. 2006. Korunan Otlatılan ve Sürülüp Mera Terkedilen
  • Örtülerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, s. 41.
  • Bitki Özkul H., Polat, M., Şayan, Y., Akbaş, Y. 2007. Kaba Yemlerin Bazı Hücre Çeperi Bileşenlerinin Belirlenmesinde Kullanılan Konvansiyonel ve
  • Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim 48(1): 8- 13.
  • Yöntemlerinin Terzioğlu, Ö., Yalvaç, N. 2004. Van Yöresi Doğal Meralarında Otlatmaya Başlama Zamanı, Kuru Ot Verimi ve Botanik Kompozisyonun Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri 14(1):23-26.
  • Sci.), 2004, Tükel, T. 1981. Ulukışla’da Korunan Tipik Bir Step Dağ Merası ile Eş Orta Malı Meraların Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Adana.
  • Tükel, T., Hatipoglu, R. 1997. Çayır Mera Amenajmanı. Çukurova Üniversitesi. Ziraat. Fak. Ofset Atölyesi, s.152, Adana.
  • Yılmaz, T. 1977. Konya İli Sorunlu Alanlarında Oluşan Meraların Bitki Örtüsü Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Toprak Su Gn. Müd., Konya Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 46, Raporlar Serisi No:32, Konya.
  • Yılmaz, İ. Terzioğlu, Ö., Akdeniz, H., Keskin, B., Özgökçe, F., 1999. Ağır ve Nispeten Hafif Otlatılan Bir Meranın Bitki Örtüleri ile Kuru Ot Verimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma.
  • Kongresi. Cilt.3. Adana. Tarla Bitkileri
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Erdal Çaçan This is me

Ali Aydın This is me

Mehmet Başbağ This is me

Publication Date March 1, 2014
Submission Date January 26, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1

Cite

APA Çaçan, E., Aydın, A., & Başbağ, M. (2014). Korunan ve Otlatılan İki Farklı Doğal Alanın Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(Özel Sayı-1), 919-926.