Sıcak su uygulaması (termoterapi), Agrobacterium vitis’in neden olduğu bağ
kanseri hastalığına karşı üretim materyallerinin sterilizasyonu için tercih
edilen ve son zamanlarda asma fidanı üretiminde yaygın olarak kullanılan bir
yöntemdir. Bu çalışmayla sıcak su uygulamasının tüplü aşılı asma fidanı
üretiminde kallus oluşumu, fidan randıman ve fidan kalitesi (gözlerde canlılık,
köklenme ve sürme özellikleri) üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışma sonucunda termoterapi uygulamasının, çeşit x anaç kombinasyonları
üzerinde farklı parametreler açısından değişen etkileri olduğu tespit
edilmiştir. 41B anacına aşılı Sultan 1, Altın sultani ve Saruhan bey
çeşitlerine ait fidan randıman değerleri incelendiğinde termoterapi
uygulamasının kontrol grubuna göre, sırasıyla %9,53, %14,99, %5,28 artış
sağladığı gözlenmiştir. Araştırmada birçok farklı sonuç elde edilmiş olmakla
birlikte özellikle göz ve doku canlılığı açısından termoterapi uygulamasının
herhangi bir olumsuz etkisine rastlanılmamıştır.
Vitis vinifera L. termoterapi bağ kanseri aşılı asma fidanı fidan randımanı fidan kalitesi
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ocak 2017 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1 |