Bu
çalışma, yarı kurak iklim koşulları altında %0 (kontrol), %35, %55 ve %80
seviyelerindeki suni gölge uygulamalarının sıcaklık ve ışıklanma gibi çevre
koşulları ile Independence nektarin çeşidinde bitki ve meyve özellikleri
üzerine olan etkilerini tespit etmek amacıyla 2003-2004 yıllarında
yürütülmüştür. Kontrol bitkileri ile gölge uygulamaları karşılaştırıldığında,
gölge yoğunluğu artışına paralel olarak hava, toprak, yaprak ve meyve
sıcaklıklarında azalmalar olduğu tespit edilmiştir. Yaz ortasında açıkta
ölçülen en yüksek sıcaklık 48.0 oC iken, bu değer, %80 gölge
uygulaması altında 40.2 oC olarak belirlenmiştir. Taç içi PAR değeri
açık havada maksimum (405 µmol m-2 s-1) ölçülürken, % 80
gölge uygulaması altında minimum (110 µmol m-2 s-1)
olarak ölçülmüştür. Gölge uygulaması,
meyve tutum oranında azalmaya sebep olmuştur. Ayrıca, gölgeleme ile
yapraklardaki klorofil içeriği ve yaprak alanı artmıştır. Farklı yoğunluktaki
gölge uygulamalarının meyve, ağırlık, meyve eti sertliği, meyve rengi, pH, SÇKM
ve titre edilebilir asit oranı üzerinde çeşitli etkilere sahip olduğu
belirlenmiştir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 6, 2017 |
Submission Date | January 14, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 1 |