Kentleşme sıklıkla
endüstrileşme ile ilişkilendirilen bir kavramdır ve dünyanın endüstrileşme
hızına bağlı olarak, kentleşme hızı da önlenemez bir şekilde artmaktadır.
Kentleşme hızındaki bu artışın en önemli sonuçlarından biri de giderek azalan
doğal kaynaklar üzerindeki ciddi baskılar hissedilmektedir. Yatay düzlemlerin
sahip oldukları
ekonomik değerler nedeniyle yeşil alan yaratmak için için fazla pahalı olduğu
düşünülen kentler, ciddi yeşil altyapı eksikliği çekmektedirler. Bu pahalılık
ayrıca tarımsal alanları kentlerin dışına doğru itmekte ve yer azlığı nedeniyle
üreticileri pek çok bitki büyümeyi düzenleyici madde kullanmaya mecbur
bırakmaktadır. Tüm bu kimyasalların kullanımının gıda kalitesini etkilediğine
dair görüşler oldukça güçlü bir biçimde gündemde yer tutarken, bu maddeler
çevre kirliliğine de sebep olmaktadır. Bu maddelerin yarılanma ömürleri uzun
olup, toprakta, sebze ve meyveler üzerinde kalmakta ve besin zinciri ile de
insana kadar ulaşmaktadır. Yer pahalılığı ve kentsel yerleşim alanlarına yakın
tarım alanlarının azlığı nedeniyle, bu yerlerde üretimde miktar ve kaliteyi
arttırmak amacıyla tarımda kullanımı teşvik edilen, sentetik kimyasalların ve
bitki gelişim düzenleyicilerin kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde aşırı
miktarlarda kullanımı sonucunda ürünlerde oluşan kalıntılar insan ve çevre
sağlığı üzerinde çeşitli toksik etkilere de neden olmaktadır. Bu araştırmada, belirlenen duvarlardaki bitkiler,
vejetasyon süreci boyunca belirli zaman aralıklarıyla incelenmiş, duvar
yüzeylerinde belirlenen tarımsal kaçaklar tespit edilmiş, duvarlara adaptasyon
sağlamış yenilebilir türler belirlenmiştir. Bu alanlarda kendiliğinden var
olabilen, minimum bakım maliyetine sahip türler yenilebilir peyzaj kapsamında
ele alınmış ve tespit edilen türler hem estetik hem de yenilebilirlilik
fonksiyonu açısından değerlendirilmiştir. Yapılan
çalışma ile kentsel alanlarda kullanıcıların güvenli gıdaya ulaşabilmesi,
kentsel alanlarda tarımın geliştirilmesi ve yeşil duvarların oluşturulması, çocukların
bitki büyüme süreçlerine dahil olmaları, tüketici olmaktan çıkıp üretici ve
kendine yeterli toplum olmayı deneyimlemesi amaçlanmaktadır.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 21, 2017 |
Submission Date | April 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 2 |