The
genus Dittrichia (Asteraceae),
described by Greuter as a small genus, was previously known as a part of Inula
and has a widespread Mediterranean distribution, marginally penetrating in the
Atlantic European territories and in Middle East. The essential oil chemical compositions were derived from the
genus Dittrichia L. plants were
examined in the present study.
The
study material, Dittrichia viscosa
(L). Greuter and Dittrichia graveolens (L.) Greuter
were collected West Anatolian (Aydın/Turkey) ecological conditions in
September-October 2015. Essential oils of the leaves were extracted by
Clevenger apparatus. Essential oil compositions were determined with Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) device. The
results from the gas chromatography-mass spectrometry analysis showed that the
obtained levo-bornyl acetate from D.
graveolens was with the highest percentage (25.23%). The
2,4-dioxo-3-methyl-6-isopropyl pyrido[2,3-b]-[1,4]pyrazine in D. viscosa was with the highest
percentage (29.02%).
Küçük bir cins olarak
Greuter tarafından tanımlanan Dittrichia (Asteraceae)
cinsi, önceden Inula’nın bir bölümü olarak biliniyordu ve Atlantik Avrupa
ülkelerinde, Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinde yayılış göstermektedir. Bu çalışma
da Dittrichia cinsine ait bitkilerden
elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşimi incelenmiştir. Çalışma materyali Dittrichia viscosa (L). Greuter ve Dittrichia graveolens (L.)
Greuter Eylül-Ekim 2015 tarihinde Batı Anadolu (Aydın/Türkiye) ekolojik
koşullarında toplanmıştır. Yaprakların uçucu yağları Clevenger cihazıyla
ekstrakte edildi. Esansiyel yağ bileşimleri Gaz Kromatografisi-Kütle
Spektrometresi (GC-MS) cihazı ile belirlendi. Gaz kromatografisi-kütle
spektrometresi analizinin sonuçları, D.
graveolens bitkisinden elde edilen uçucu yağda levo-bornyl acetate en
yüksek düzeyde (% 25.23) olduğunu gösterdi. D.
viscosa bitkisinde ise 2,4-diokso-3-metil-6-izopropil pirido [2,3-b]- [1,4]
pirazin en yüksek düzeyde (% 29.02) olduğu belirlendi.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 4 |