Bal sahip olduğu besin değeri ve
sağlıklı bir gıda maddesi olması nedeniyle, insanlar tarafından tüketilen
hayvansal kökenli bir besin maddesidir. Ülkemizde balda önemli kalıntı sağlayan kimyasalların
başında Varrova zararlısı, Amerikan yavru çürüklüğü ve Avrupa Yavru çürüklüğüne karşı
kullanılan kimyasallar gelmektedir. Bu hastalıklar ile mücadelede
antibiyotiklerin kullanımı bal ve bal ürünlerinde kalıntı sorununa neden
olmaktadır. Ballardaki antibiyotik kalıntıları insanlarda antibiyotik direnci
ve alerjik reaksiyonlar gibi sorunlar oluşturmakta ve insan sağlığı üzerinde
olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu amaçla; Bitlis ili, Hizan ilçesi bal üreticileri birliği
üyelerinin konakladıkları 20 farklı bölgedeki arılıklardan alınan süzme bal örneklerinde tetracyline
grubu (oxytetracyline, chlorotetracyline, tetracyline, 4-epitetracyline,
4-epichlortetracyline, doxycycline) ve sülfanamid grubu (sulfadiazine,
sulfathiazole, sulfadoxine, sulfameter, sulfabenzamide, sulfamethazine,
sulfachlorpyridazine, sulfisoxazole, sulfamethoxazole, sulfadimethoxine)
antibiyotiklerin kalıntıları LC/MS/MS yöntemi kullanılarak belirlenmiştir.
Yapılan analizler sonucunda çalışılan bal örneklerinin hiç birinde antibiyotik
kalıntısına rastlanmamıştır.
Honey has the nutritional value and by reason of be a
healty food ingredient, is a valuable nutrient of animal origin consumed by
humans. Diseases such as American foulbrood and European foulbrood sighted in
honey bees cause great loss in bee colony. Antibiotics residues in the honey
cause problem such as antibiotic resistance and allergic reactions in people
who consume honey. In this study, the tetracyline group (oxytetracyline, chlorotetracyline, tetracyline,
4-epitetracyline, 4-epichlortetracyline, doxycycline) and the sulfanamide group
(sulfadiazine, sulfathiazole, sulfadoxine, sulfameter, sulfabenzamide,
sulfamethazine, sulfachlorpyridazine, sulfisoxazole, sulfamethoxazole,
sulfadimethoxine) antibiotics residues were tried to be determined by LC/MS/MS method,
honey samples taken from the filtered bees in the 20 different regions where
the members of the association of honey producers in Hizan district were placed
in Bitlis province. The maked analyses results in this study samples did not
found antibiotics residues.
Honey antibiotic residue tetracyline sulfanamide Bitlis-Hizan
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 4 |