This
study includes the farms which applied and did not apply good agricultural
practices in Thrace Region. The basic purpose of this study is the comparison
of the farms applying and not applying good agricultural practices in terms of
the adoption of the agricultural innovations. According to full enumeration
method, the 43 producers who applied good agricultural practices were
interviewed and data were gathered by using questionnaire method in Kırklareli,
Edirne and Tekirdağ provinces. In the same provinces, the same survey was also
conducted with the same number of producers which did not apply good
agricultural practices. During the analyzes of the data, for the groups
applying and not applying GAP were subjected to Chi-Square Test and the differences between the groups
were observed. The innovations were determined in order to introduce the
adoption of the farmers to the innovations and scores were given to each farmer
towards the innovations. This grading was transformed to indexes and the
farmers were divided into two groups such as low level innovators and high
level innovators. 25.58% of the farmers applying good agricultural practices
and 51.16% of the farmers not applying good agricultural practices were
determined to be low level innovators. 74.42% of the farmers applying good
agricultural practices and 48.84% of the farmers not applying good agricultural
practices were determined to be high level innovators. As a result of the chi
square test which was done in order to determine the difference between the farmers
applying and not applying good agricultural practices according to the
innovativeness level statistically, it was determined that the difference
between the farmers was statistically significant in 5% significance level. The
attitude of the farmers applying good agricultural practices to the
agricultural innovations was determined more favorable. First of all, the
subsidy amounts in good agricultural practices must be increased. Besides,
marketing conditions of good agricultural products must be improved.
Bu
çalışma, Trakya Bölgesinde iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan tarım
işletmelerini kapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı, iyi tarım uygulaması yapan
ve yapmayan işletmelerin tarımsal yeniliklerin benimsenmesi yönünden
karşılaştırılmasıdır. Kırklareli, Edirne ve
Tekirdağ illerinde tam sayım yöntemine göre iyi tarım uygulaması yapan 43
üreticiyle ve aynı sayıda iyi
tarım uygulaması yapmayan üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Analizlerde,
iyi tarım yapan ve yapmayan gruplar için elde edilen kesikli veriler ki kare
testine tabi tutularak gruplar arasında farklılık olup olmadığı incelenmiştir.
Üreticilerin ilgili yeniliklerin benimsenmesini ortaya koymak amacıyla
öncelikle yenilikler belirlenmiş olup her üreticiye uygulamış olduğu yenilikler
doğrultusunda puanlar verilmiştir. Bu puanlama indeks haline getirildikten
sonra bütün üreticiler “yüksek düzeyde yenilikçiler” ve “düşük düzeyde
yenilikçiler” olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. İyi tarım uygulayan
üreticilerin %25.58’i, iyi tarım uygulamayan üreticilerin %51.16’sı düşük
düzeyde yenilikçiler olarak belirlenmiştir. İyi tarım uygulayan üreticilerin
%74.42’si iyi tarım uygulamayan üreticilerin %48.84’ü yüksek düzeyde
yenilikçiler olarak tespit edilmiştir. İyi
tarım uygulayan ve uygulamayan üreticiler arasındaki yenilikçilik düzeyine göre
farklılığın istatistiki olarak önemli olup olmadığını tespit etmek üzere
yapılan ki kare testi sonucunda, %5 (p=0.015) anlam düzeyinde farklılık olduğu
belirlenmiştir. İyi tarım uygulayan üreticilerin tarımsal yeniliklere karşı
tutumu daha olumlu olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, öncelikle iyi tarım
uygulamalarında destek miktarının artırılmasına çalışılmalıdır. Ayrıca, iyi
tarım ürünlerinin pazar koşullarının iyileştirilmesinde yarar bulunmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 6, 2018 |
Submission Date | August 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 2 |