In this study, the effects of
essential oil isolated from orange peel (OEO) added to broiler diets on the
performance were examined. In the research, 432 broiler chickens were used and
the experiment lasted for six weeks. In the experiment, 0 (1st group), 50 (2nd
group), 100 (3rd group) and 150 mg/kg (4th group) of OEO (Citrus sinensis L.) were added to broiler diets and 4 different
diets were used. The effect of OEO added to broiler diets on the live weights
were found significant (P<0.05), except for 1st and 5th weeks. The more the
doses of the OEO were the more the live weights increased, the dose of 150
mg/kg had the maximum increase. Feed intake was found significant (P<0.05),
except for the 2nd week. The addition of 150 mg/kg of OEO improved the feed
efficiency (P<0.05). Carcass weight, carcass yield, things, breast, back,
wing, abdominal fat and heart weights significantly increased (P<0.05) as
OEO dose added to diets increased.
Bu
araştırmada, etlik piliç karmalarına portakal kabuğu (Citrus sinensis L.) uçucu yağı (PKUY) ilavesinin broyler
performansı üzerine olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada, 432 adet etlik
civciv kullanılmış ve deneme 6 hafta sürdürülmüştür. Etlik piliç karma
yemlerine kontrol (1. Grup), 50 mg/kg (2. Grup), 100 mg/kg (3. Grup) ve 150
mg/kg (4. Grup) PKUY ilave edilmiş ve 4 farklı rasyon kullanılmıştır. Etlik
piliç karmalarına PKUY ilavesinin canlı ağırlığa etkileri 1. ve 5. haftalar
hariç, önemli (P<0.05) bulunmuştur. PKUY dozları arttıkça canlı ağırlık
artmış ve 150 mg/kg’lık doz en yüksek ağırlığı sağlamıştır. Yem tüketimleri
bakımından farklılıklar 2. hafta hariç, önemli (P<0.05) bulunmuştur.
Karmalara 150 mg/kg PKUY ilavesi, yemden yararlanmayı önemli derecede
(P<0.05) iyileştirmiştir. Karkas ağırlığı, karkas randımanı, but, sırt,
kanat, göğüs, abdominal yağ ve kalp ağırlıkları PKUY dozları arttıkça önemli
(P<0.05) düzeyde artmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 6, 2018 |
Submission Date | February 6, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 2 |