Research Article
BibTex RIS Cite

Hatay/Kırıkhan’da Yetiştirilen Safran (Crocus sativus L.) Stigmasının Ekstraktının GC-MS analizi

Year 2018, Volume: 5 Issue: 3, 317 - 321, 26.07.2018
https://doi.org/10.30910/turkjans.448375

Abstract

Hatay/Kırıkhan’da yetiştirilen safran (Crocus sativus L.)
stigmasının metanol/etil asetat karışımı ile ekstraksiyonu yapılmış ve safranın
uçucu bileşenlerinin analizi GC-MS (gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi)
ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Safran stigmasında değişik
yapılarda fitokimyasalların bulunduğu gözlenmiştir. Bu bileşenlerin bazıları
literatürden elde edilen verilere göre, biyoaktif özelliklere ve birçok farmakolojik
etkiye sahiptirler.

References

  • Alissandrakis, E., Daferera, D., Tarantilis, P.A., Polissiou, M., Harizanis, P.C. 2003. Ultrasound-assisted extraction of volatile compounds from citrus flowers and citrus honey. Food Chem., 82(4): 575-582.
  • Alonso, G.L., Varon, R., Gomez, R., Navaro, F., Salinas, M.R. 1990. Auto‐oxidation in Saffron at 40°C and 75% Relative Humidity. J. Food sci., 55(2): 595-596.
  • Arslan, N., Gürbüz, B., Ipek, A., Özcan, S., Sarihan, E., Daeshian, A.M., Moghadassi, M.S. 2007. The effect of corm size and different harvesting times on Saffron (Crocus sativus L.) regeneration. Acta Horticulturae, 739: 113-117.
  • Arslan, N., Sarıhan, E.O., İpek, A. 2008. Farklı soğan kesme yöntemlerinin Fritillaria persica L.’nın bazı özellikleri üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(3): 246-250. Doi: 10.1501/Tarımbil_0000001037.
  • Aytekin, A., Açıkgöz, A.O. 2008. Hormone and microorganism treatments in the cultivation of saffron (Crocus sativus L.) plants. Molecules, 13(5): 1135-1147.
  • Bakhtavari, A.S. 2010. Farklı Soğan (Korm) Boylarının ve Bitki Sıklığının Safran (Crocus sativus L.)’nın Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi, 79 sayfa. Ankara. DOI: 10.1501/ankara-24521.
  • Çavuşoğlu, A., Erkel, İ.A. 2005. Kocaeli ili koşullarında safran (Crocus sativus L.) yetiştiriciliğinde yetişme yeri ve korm çapının verim ve erkencilik üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2): 179-184.
  • D’Archivio, A.A., Maggi, M.A. 2017. Geographical identification of saffron (Crocus sativus L.) by linear discriminant analysis applied to the UV–visible spectra of aqueous extracts. Food Chemistry, 219: 408-413.
  • Fernández, J.A. 2004. Biology, biotechnology and biomedicine of saffron. Recent Research Developments in Plant Science, 2: 127-159.
  • Gümüşoğlu, İ. 2002. Altın Değerinde Bitki Safran (Crocus sativus L.). Safranbolu Hizmet Birliği Kültür Yayınları No:10 Birinci Basım. İpek, A., Arslan, N., Sarıhan, E.O. 2009. Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın (crocus sativus l.) verim ve verim kriterlerine etkisi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1): 38-46.
  • Jalali-Heravi, M., Parastar, H., Ebrahimi-Najafabadi, H. 2009. Characterization of volatile components of Iranian saffron using factorial-based response surface modeling of ultrasonic extraction combined with gas chromatography-mass spectrometry analysis. Journal of Chromatography A, 1216: 6088-6097.
  • Jerkovic, I., Mastelic, J., Marijianovic, Z., Klein, Z., Jelic, M. 2007. Comparison of hydrodistillation and ultrasonic solvent extraction for the isolation of volatile compounds from two unifloral honeys of Robinia pseudoacacia L. and Castanea sativa L. Ultrasonic Sonochem., 14(6): 750-756.
  • Kanakis, C.D., Daferera, D.J., Tarantilis, P.A., Polissiou, M.G. 2004. Qualitative determination of volatile compounds and quantitative evaluation of safranal and 4-Hydroxy-2,6,6-trimethyl-1-cyclohexene-1-carboxaldehyde (HTCC) in Greek saffron. J. Agric. Food Chem., 52: 4515-4521.
  • Karaoğlu, C., Cocu, S., İpek, A., Parmaksız, I., Sarıhan, E., Uranbey, S., Arslan, N., Kaya, M.D., Sancak, C., Özcan, S., Gürbüz, B., Mirici, S., Er, C., Khawar, K.M. 2007. In Vitro micropropagation of saffron. Acta Horticulturae, 739: 223-228. DOI: 10.17660/ActaHortic.2007.739.28.
  • Lozano, P., Delgado, D., Gomez, D., Rubio, M., Iborra, J.L. 2000. A non-destructive method to determine the safranal content of saffron (Crocus sativusL.) by supercritical carbon dioxide extraction combined with high-performance liquid chromatography and gas chromatography. J. Biochem. Biophys. Methods, 43 (1-3): 367-378.
  • Pan, J., Xia, X.X., Liang, J. 2008. Analysis of pesticide multi-residues in leafy vegetables by ultrasonic solvent extraction and liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Ultrasonics Sonochem., 15(1): 25-32.
  • Rezaeieh, K.A.P., Vaziri, P. 2012. Safran (Crocus sativus L.)’ın farklı eksplantlarından in vitro koşullarda bitki çoğaltımı hakkında derleme ve beklentiler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(2): 29-31.
  • Rubert, J., Lacina, O., Zachariasova, M., Hajslova, J. 2016. Saffron authentication based on liquid chromatography high resolution tandem mass spectrometry and multivariate data analysis. Food Chemistry, 204: 201-209.
  • Siracusa, L., Gresta, F., Avola, G., Albertini, E., Raggi, L., Marconi, G., Lambardo, G.M., Ruberto, G. 2013. Agronomic, chemical and genetic variability of saffron (Crocus sativus L.) of different origin by LC-UV-vis-DAD and AFLP analyses. Genetic Resources and Crop Evolution, 60(2): 711-721.
  • Ünaldı, Ü.E. 2007. Tehdit altında bir kültür bitkisi: safran (Crocus sativus L.). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2): 53-67.
  • Yıldırım, M.U., Hajyzadeh M., Küçük G., Sarıhan E.O. 2017. Farklı hayvan gübrelerinin safran (Crocus sativus L.) bitkisinin gelişimine ve bazı özelliklerine etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20 (Özel Sayı): 327-331. DOI: 10.18016/ksudobil.349277.

GC-MS Analysis of Saffron (Crocus sativus L.) Stigma Extract Grown in Hatay / Kırıkhan

Year 2018, Volume: 5 Issue: 3, 317 - 321, 26.07.2018
https://doi.org/10.30910/turkjans.448375

Abstract

Saffron (Crocus sativus L.) stigma grown in Hatay
/ Kırıkhan was extracted with methanol / ethyl acetate mixture and volatile
components of the saffron was determined by GC-MS analysis (gas
chromatography-mass spectroscopy). According to the obtained results,
phytochemicals in various structures were observed in the Saffron stigma. Some
of these components have bioactive properties and many pharmacological effects
according to the literature.

References

  • Alissandrakis, E., Daferera, D., Tarantilis, P.A., Polissiou, M., Harizanis, P.C. 2003. Ultrasound-assisted extraction of volatile compounds from citrus flowers and citrus honey. Food Chem., 82(4): 575-582.
  • Alonso, G.L., Varon, R., Gomez, R., Navaro, F., Salinas, M.R. 1990. Auto‐oxidation in Saffron at 40°C and 75% Relative Humidity. J. Food sci., 55(2): 595-596.
  • Arslan, N., Gürbüz, B., Ipek, A., Özcan, S., Sarihan, E., Daeshian, A.M., Moghadassi, M.S. 2007. The effect of corm size and different harvesting times on Saffron (Crocus sativus L.) regeneration. Acta Horticulturae, 739: 113-117.
  • Arslan, N., Sarıhan, E.O., İpek, A. 2008. Farklı soğan kesme yöntemlerinin Fritillaria persica L.’nın bazı özellikleri üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(3): 246-250. Doi: 10.1501/Tarımbil_0000001037.
  • Aytekin, A., Açıkgöz, A.O. 2008. Hormone and microorganism treatments in the cultivation of saffron (Crocus sativus L.) plants. Molecules, 13(5): 1135-1147.
  • Bakhtavari, A.S. 2010. Farklı Soğan (Korm) Boylarının ve Bitki Sıklığının Safran (Crocus sativus L.)’nın Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi, 79 sayfa. Ankara. DOI: 10.1501/ankara-24521.
  • Çavuşoğlu, A., Erkel, İ.A. 2005. Kocaeli ili koşullarında safran (Crocus sativus L.) yetiştiriciliğinde yetişme yeri ve korm çapının verim ve erkencilik üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2): 179-184.
  • D’Archivio, A.A., Maggi, M.A. 2017. Geographical identification of saffron (Crocus sativus L.) by linear discriminant analysis applied to the UV–visible spectra of aqueous extracts. Food Chemistry, 219: 408-413.
  • Fernández, J.A. 2004. Biology, biotechnology and biomedicine of saffron. Recent Research Developments in Plant Science, 2: 127-159.
  • Gümüşoğlu, İ. 2002. Altın Değerinde Bitki Safran (Crocus sativus L.). Safranbolu Hizmet Birliği Kültür Yayınları No:10 Birinci Basım. İpek, A., Arslan, N., Sarıhan, E.O. 2009. Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın (crocus sativus l.) verim ve verim kriterlerine etkisi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1): 38-46.
  • Jalali-Heravi, M., Parastar, H., Ebrahimi-Najafabadi, H. 2009. Characterization of volatile components of Iranian saffron using factorial-based response surface modeling of ultrasonic extraction combined with gas chromatography-mass spectrometry analysis. Journal of Chromatography A, 1216: 6088-6097.
  • Jerkovic, I., Mastelic, J., Marijianovic, Z., Klein, Z., Jelic, M. 2007. Comparison of hydrodistillation and ultrasonic solvent extraction for the isolation of volatile compounds from two unifloral honeys of Robinia pseudoacacia L. and Castanea sativa L. Ultrasonic Sonochem., 14(6): 750-756.
  • Kanakis, C.D., Daferera, D.J., Tarantilis, P.A., Polissiou, M.G. 2004. Qualitative determination of volatile compounds and quantitative evaluation of safranal and 4-Hydroxy-2,6,6-trimethyl-1-cyclohexene-1-carboxaldehyde (HTCC) in Greek saffron. J. Agric. Food Chem., 52: 4515-4521.
  • Karaoğlu, C., Cocu, S., İpek, A., Parmaksız, I., Sarıhan, E., Uranbey, S., Arslan, N., Kaya, M.D., Sancak, C., Özcan, S., Gürbüz, B., Mirici, S., Er, C., Khawar, K.M. 2007. In Vitro micropropagation of saffron. Acta Horticulturae, 739: 223-228. DOI: 10.17660/ActaHortic.2007.739.28.
  • Lozano, P., Delgado, D., Gomez, D., Rubio, M., Iborra, J.L. 2000. A non-destructive method to determine the safranal content of saffron (Crocus sativusL.) by supercritical carbon dioxide extraction combined with high-performance liquid chromatography and gas chromatography. J. Biochem. Biophys. Methods, 43 (1-3): 367-378.
  • Pan, J., Xia, X.X., Liang, J. 2008. Analysis of pesticide multi-residues in leafy vegetables by ultrasonic solvent extraction and liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Ultrasonics Sonochem., 15(1): 25-32.
  • Rezaeieh, K.A.P., Vaziri, P. 2012. Safran (Crocus sativus L.)’ın farklı eksplantlarından in vitro koşullarda bitki çoğaltımı hakkında derleme ve beklentiler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(2): 29-31.
  • Rubert, J., Lacina, O., Zachariasova, M., Hajslova, J. 2016. Saffron authentication based on liquid chromatography high resolution tandem mass spectrometry and multivariate data analysis. Food Chemistry, 204: 201-209.
  • Siracusa, L., Gresta, F., Avola, G., Albertini, E., Raggi, L., Marconi, G., Lambardo, G.M., Ruberto, G. 2013. Agronomic, chemical and genetic variability of saffron (Crocus sativus L.) of different origin by LC-UV-vis-DAD and AFLP analyses. Genetic Resources and Crop Evolution, 60(2): 711-721.
  • Ünaldı, Ü.E. 2007. Tehdit altında bir kültür bitkisi: safran (Crocus sativus L.). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2): 53-67.
  • Yıldırım, M.U., Hajyzadeh M., Küçük G., Sarıhan E.O. 2017. Farklı hayvan gübrelerinin safran (Crocus sativus L.) bitkisinin gelişimine ve bazı özelliklerine etkisi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20 (Özel Sayı): 327-331. DOI: 10.18016/ksudobil.349277.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ersen Göktürk This is me

Hasan Asil

Publication Date July 26, 2018
Submission Date June 7, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Göktürk, E., & Asil, H. (2018). Hatay/Kırıkhan’da Yetiştirilen Safran (Crocus sativus L.) Stigmasının Ekstraktının GC-MS analizi. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 5(3), 317-321. https://doi.org/10.30910/turkjans.448375