Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Competition Analysis of Walnut Production in Turkey

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 3, 339 - 347, 26.07.2018
https://doi.org/10.30910/turkjans.448387

Öz

In this study, it was trying to determine the competition power and
economic status of walnut production in nuts. This research has been prepared
on the basis of the data obtained from the statistical institutions and the
previous scientific studies. According to data from FAO 2016, China, which has
487,000 hectares of land in the world's approximately 1,200,000 hectares of
agricultural walnut area, is in the first place. Despite the fact that the
domestic demand is excessive due to population density causes China not to have
the same power in the international market. Despite this, since the USA has the
range of standard walnut consisting of closure gardens, it became the world
leader in exportation with 38% share in 2016. As for Turkey, having a field of
86,853 hectares and production of 195,000 tons it takes place in the first four
countries with 5% share. In order to increase the market share of walnut and
create competition between nuts, closure gardens must be established and walnut
farming must be promoted through forming supplier associations and carrying out
analyses and evaluations related to market and demands.

Kaynakça

  • Akça, Y. 2010. Edirne ilinde ceviz ağaçlandırma çalışmalarının tarım yönünden analiz ve sentezi. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010, Cilt: II, s.856-861. Tokat.
  • Akça, Y. 2014. Ceviz Yetiştiriciliği. Anıt Matbaası, ISBN: 975–97498–07, 328 s., Ankara.
  • Anonim, 2017. Haberler: Ceviz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, http://www.tzob.org.tr/basin-odasi/haberler/cevizde-uretim--tuketim-artisina-yetisemiyor.
  • Bayazıt, S., Sümbül, A. 2012. Determination of fruit quality and fatty acid composition of Turkish walnut (Juglans regia) cultivars and genotypes grown in subtropical climate of eastern Mediterranean region. International Journal of Agriculture & Biology, 14(3): 419-424.
  • Çakmak, Ö.A. 2005. Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler ve rekabet gücü: Türkiye tekstil ve hazır giyim endüstrisi üzerine bir uygulama. Ekonomi, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1-2): 65-76.
  • Çiftçi, K., Gökçe, O. 2005. İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 16(1): 7-17.
  • DB, 2018. Trade Statistics by Country/Region. World Bank, https://wits.worldbank.org/countrystats.aspx?lang=en.
  • FAO, 2017. FAOSTAT Country Indicators. Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/faostat/en/#data. Hardesty, S.D. 2009. The conversion of diamond walnut growers. Journal of Cooperatives, 29: 40-52.
  • Haskınacı, Ş. 2003. Ceviz Sektör Araştırması. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, https://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-17.pdf. ITC. 2017. International trade statistics 2001-2017. International Trade Centre, http://www.intracen.org/itc/market-info-tools/trade-statistics/.
  • Kaşka, N., Güleryüz, M., Kaplankıran, M., Kafkas, S., Ercişli, S., Eşitken, A., Aslantaş, R. Akçay, M.E. 2005. Türkiye meyveciliğinde üretim hedefleri. Türkiye VI. Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 1.Cilt: s.519-549.
  • Şen, S.M. 1983. Ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde sorunlarımız ve hal çareleri, A.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1-2): 199-205. TÜİK, 2017. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=104&locale=tr.

Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 3, 339 - 347, 26.07.2018
https://doi.org/10.30910/turkjans.448387

Öz

Bu
çalışmada, sert kabuklu meyveler içinde yer alan cevizin üretimdeki rekabet
gücü ve ekonomik durumu belirlenmeye çalışılmıştır. İstatistik kurumlarından
alınan veriler ve daha önce yapılmış olan bilimsel çalışmalar esas alınarak bu
araştırma hazırlanmıştır. FAO 2016 yılı verilerine göre dünya üzerindeki
yaklaşık 1,200,000 hektar tarımsal ceviz alanı içerisinde 487,000 hektar alana
sahip olan Çin, ilk sırada yer almaktadır. Buna rağmen nüfus yoğunluğundan
dolayı iç talebin fazla olması, Çin’in uluslararası pazarda aynı güce sahip
olmamasına neden olmaktadır. Buna karşın ABD, kapama bahçelerinden oluşan
standart ceviz çeşitliliğine sahip olduğundan 2016 yılında %38 pay ile
ihracatta dünya lideridir. Türkiye’nin ise dünya genelinde 86,853 hektar alan
ve 195,000 tonluk üretim ile %5’lik paya sahiptir ve ilk dört ülke içerisinde
yer almaktadır. Sert kabuklu meyveler içerisinde cevizin pazar payının
artırılabilmesi ve rekabet edilebilmesi için üretici örgütleri oluşturulup,
piyasa ve talepler ile ilgili analiz ve değerlendirmeler yapılmalı, kapama
bahçe tesisi ve ceviz yetiştiriciliği teşvik edilmelidir.



 

Kaynakça

  • Akça, Y. 2010. Edirne ilinde ceviz ağaçlandırma çalışmalarının tarım yönünden analiz ve sentezi. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010, Cilt: II, s.856-861. Tokat.
  • Akça, Y. 2014. Ceviz Yetiştiriciliği. Anıt Matbaası, ISBN: 975–97498–07, 328 s., Ankara.
  • Anonim, 2017. Haberler: Ceviz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, http://www.tzob.org.tr/basin-odasi/haberler/cevizde-uretim--tuketim-artisina-yetisemiyor.
  • Bayazıt, S., Sümbül, A. 2012. Determination of fruit quality and fatty acid composition of Turkish walnut (Juglans regia) cultivars and genotypes grown in subtropical climate of eastern Mediterranean region. International Journal of Agriculture & Biology, 14(3): 419-424.
  • Çakmak, Ö.A. 2005. Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler ve rekabet gücü: Türkiye tekstil ve hazır giyim endüstrisi üzerine bir uygulama. Ekonomi, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1-2): 65-76.
  • Çiftçi, K., Gökçe, O. 2005. İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 16(1): 7-17.
  • DB, 2018. Trade Statistics by Country/Region. World Bank, https://wits.worldbank.org/countrystats.aspx?lang=en.
  • FAO, 2017. FAOSTAT Country Indicators. Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/faostat/en/#data. Hardesty, S.D. 2009. The conversion of diamond walnut growers. Journal of Cooperatives, 29: 40-52.
  • Haskınacı, Ş. 2003. Ceviz Sektör Araştırması. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, https://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-17.pdf. ITC. 2017. International trade statistics 2001-2017. International Trade Centre, http://www.intracen.org/itc/market-info-tools/trade-statistics/.
  • Kaşka, N., Güleryüz, M., Kaplankıran, M., Kafkas, S., Ercişli, S., Eşitken, A., Aslantaş, R. Akçay, M.E. 2005. Türkiye meyveciliğinde üretim hedefleri. Türkiye VI. Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 1.Cilt: s.519-549.
  • Şen, S.M. 1983. Ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde sorunlarımız ve hal çareleri, A.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1-2): 199-205. TÜİK, 2017. Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı. Türkiye İstatistik Kurumu, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=104&locale=tr.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Cihangir Kenan Ketenci

Zeki Bayramoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi 16 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ketenci, C. K., & Bayramoğlu, Z. (2018). Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(3), 339-347. https://doi.org/10.30910/turkjans.448387

Cited By











Türkiye’nin 2020-2045 Döneminde Ceviz Üretim ve Gereksinim Projeksiyonu
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
İsmail GÜVENÇ
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.848460