Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Post-Harvest UV-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 4, 634 - 642, 18.10.2018
https://doi.org/10.30910/turkjans.471482

Öz

In this study, effects of
post-harvest UV-C, Hot Water and UV-C + Hot Water treatments on quality
attributes and especially on phenolics of ‘0900 Ziraat’ cherries grown under
Mersin Taurus Mountains conditions throughout the cold storage were
investigated. For this purpose, before to store, cherry fruits were subjected
to UV-C treatments for 5 minutes and Hot Water treatments at 50 °C for 1
minute. The fruits harvested at full-ripe period were then stored in modified
atmosphere packages (MAP) (Xtend®) for 20 days at 0 oC temperature
and 90±5% relative humidity. Throughout the storage period, weight loss, skin
color, suspended solids content, titratable acidity, total phenolics and
antioxidant analyses were performed in every 4th day of storage (0,
4, 8, 12, 16 and 20th days).Effects of experimental treatments on
phenolics were investigated in detail. Present findings revealed that UV-C +
Hot Water treatments without any chemicals better preserved the quality
attributes and significantly restricted the losses in protocatechic acid,
chlorogenic acid and q-coumaric acid contents. 

Kaynakça

  • Bal, E. 2012. Effects of essential oil treatments combined with hot water treatment on improving postharvest life of sweet cherry. Fruits 67(4): 285-291.
  • Benzie, I.E.F., Strain, J.J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: the FRAP assay. Analytical Biochemistry 239: 70-76.
  • Cemeroğlu, B. 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. No: 34, Ankara. s. 168-171.
  • Chockchaisawasdee, S., Golding, J.B., Vuong, Q.V., Papoutsis, K., Stathopoulos, C.E. 2016. Sweet cherry: Composition, postharvest preservation, processing and trends for its future use. Trends in Food Science & Technology, 55: 72-83.
  • Çölgeçen, İ., Aday, M.S. 2015. The efficacy of the combined use of chlorine dioxide and passive modified atmosphere packaging on sweet cherry quality. Postharvest Biology and Technology, 109(2015): 10-19.
  • Engin, H., Ünal, A. 2006. (0900 Ziraat) kiraz çeşidinin kış dinlenmesi üzerine araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 1-12.
  • Göksel, Z. 2011. Bazı Ön İşlemlerin Kirazın Depolama Süresine Etkileri, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, 233 s.
  • Göksel, Z., Aksoy, U. 2017. Bazı kiraz çeşitlerinde uygulanan ön işlemlerin depolama süresince epikateşin ve klorojenik asit miktarına etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6: 207-214.
  • Gündüz, M. 1993. Yaş meyve ve sebze ihracatında soğuk zincirinin önemi ve mevcut yapının incelenmesi. T.C. Başbakanlık ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, İGEME No: 78, Ankara.
  • Jakobek, L., Šeruga, M., Voća, S., Šindrak, Z., Dobričević, N. 2009. Flavonol and phenolic acid composition of sweet cherries (cv. Lapins) produced on six different vegetative rootstocks. Scientia Horticulturae, 123(1): 23-28.
  • Kafkaletou, M., Christopoulos, M.V., Ktistaki, M.E., Sotiropoulos, T., Tsantili, E. 2015. The influence of rain cover on respiration, quality attributes and storage of cherries (Prunus avium L.). J. Appl. Bot. Food Qual., 88: 87-96.
  • Karaçalı, İ. 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Ünv. 414 s., İzmir.
  • Karadeniz, F., Ekşi, A. 2001. Elma suyunda esmerleşme düzeyi ile doğal etkenler arasındaki ilişki. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(4): 102-105.
  • Koçak, H., Bal, E. 2017. Hasat sonrası UV-C ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamalarının kiraz meyve kalitesi ile muhafaza süresi üzerine etkileri. Effects of postharvest UV-C and edible coating treatments on fruit quality and storage of sweet cherry. Turk J. Agric. Res., 4(1): 79-88.
  • Koyuncu, F., Yıldırım, A., Koyuncu, M.A. 2005. Honaz ilçesinde yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Hatay, s. 432-439.
  • Lurie, S. 1998. Postharvest heat treatments of horticultural crops. Hortıcultural Reviews-Westport Then New York, 22: 91-121.
  • Marquenie, D., Michiels, C.W., Van Impe, J.F., Schrevens, E., Nicolai, B.N. 2003. Pulsed white light in combination with UV-C and heat to reduce storage rot of strawberry. Postharvest Biology Technology, 28(3): 455-461.
  • Mitcham, E., Clayton, M., Biasi, B., Southwick, S. 1997. Evaluation of Four cherry firmness measuring devices. 13th Annual Postharvest Conference, pp. 34-43.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E.M., Çelik, M., Dilbaz, R. 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3): 297-304.
  • Palma, V., Agulheiro Santos, A.C., Machado, G., Rato, A., Cabrita, M.J., Lozano, M., Gonzalez, D. 2012. Effect of different storage conditions on nutritional and quality parameters of 'sweetheart' cherry. Acta Hort., 934: 1027-1032.
  • Rodrıguez-Delgado, M.A., Malovana, S., Perez, J.P., Borges, T., Montelongo, F.G. 2001. Separation of phenolic compounds by high-performance liquid chromatography with absorbance and fluorimetric detection. Journal of Chromatography A., 912(2): 249-257.
  • Sabır, F.K., Arıkan, Ş., İpek, M. 2016. 0900 ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı uygulamaların muhafaza süresi ve kaliteye etkileri. VI. Bahçe Bitkileri Kongresi, s. 1106-1111.
  • Sarı, E., Türk, R. 2002. Taze kiraz ön soğutma ve modifiye atmosfer uygulamalarında bazı yaklaşımlar. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, Çanakkale, s. 136-142.
  • Serrano, M., Díaz-Mula, H., Zapata, P.J., Castillo, S., Guillén, F., Martínez-Romero, D., Valverde, J.M., Valero, D. 2009. Maturity stage at harvest determines the fruit quality and antioxidant potential after storage of sweet cherry cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 3240-3246.
  • Swain, T. and Hillis, W.E. 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica. I.-The quantitative analysis of phenolic constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture, 10(1): 63-68.
  • Şen, F., Teksür, P.K., Türk, B. 2016. Perakende modifiye atmosfer ambalajlarının kiraz meyvelerinin depo ve raf ömrüne etkilerinin araştırılması. Effects of different retail modified atmosphere packages on storage and shelf life of sweet cherry fruits. Meyve Bilimi, 1: 100-104.
  • Şen, S., Kuzucu, F.C. 2016. “Regina” kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı UV–C dozlarının muhafaza süresi ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.), 4(2): 109-116.
  • Tsaniklidis, G., Kafkaletou, M., Delis, C., Tsantili, E. 2017. The effect of postharvest storage temperature on sweet cherry (Prunus avium L.) phenolic metabolism and colour development. Scientia Horticulturae, 225: 751-756.
  • Wang, Q., Wang, H., Xie, L., Zhang, Q. 2012. Outdoor color rating of sweet cherries using computer vision. Comput. Electron. Agric., 87: 113-120.
  • Wani, A.A., Singh, P., Gul, K., Wani, M.H., Langowski, H.C. 2014. Sweet cherry (Prunus avium): critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging and Shelf Life, 1(1): 86-99.

0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde UV-C ve Sıcak Su Uygulamalarının Modifiye Atmosfer Koşullarında Muhafazaya Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 4, 634 - 642, 18.10.2018
https://doi.org/10.30910/turkjans.471482

Öz

Bu çalışmada hasat öncesi UV-C, Sıcak
Su ve UV-C + Sıcak Su uygulamalarının Mersin Toroslar koşullarında yetiştirilen
‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidinin soğukta muhafazası süresince kalite ve özellikle
fenolik bileşiklerin değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz
meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50 °C’de sıcak uygulaması
yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye
atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0 ˚C sıcaklık ve %90±5 oransal nem
koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince her 4. gün meyve
örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde,
titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik ve antioksidan analizleri
yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak
incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde
hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C
uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı
zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve Q-kumarik asit
miktarında azalmayı sınırlandırdığı tespit edilmiştir.



 

Kaynakça

  • Bal, E. 2012. Effects of essential oil treatments combined with hot water treatment on improving postharvest life of sweet cherry. Fruits 67(4): 285-291.
  • Benzie, I.E.F., Strain, J.J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: the FRAP assay. Analytical Biochemistry 239: 70-76.
  • Cemeroğlu, B. 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. No: 34, Ankara. s. 168-171.
  • Chockchaisawasdee, S., Golding, J.B., Vuong, Q.V., Papoutsis, K., Stathopoulos, C.E. 2016. Sweet cherry: Composition, postharvest preservation, processing and trends for its future use. Trends in Food Science & Technology, 55: 72-83.
  • Çölgeçen, İ., Aday, M.S. 2015. The efficacy of the combined use of chlorine dioxide and passive modified atmosphere packaging on sweet cherry quality. Postharvest Biology and Technology, 109(2015): 10-19.
  • Engin, H., Ünal, A. 2006. (0900 Ziraat) kiraz çeşidinin kış dinlenmesi üzerine araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 1-12.
  • Göksel, Z. 2011. Bazı Ön İşlemlerin Kirazın Depolama Süresine Etkileri, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, 233 s.
  • Göksel, Z., Aksoy, U. 2017. Bazı kiraz çeşitlerinde uygulanan ön işlemlerin depolama süresince epikateşin ve klorojenik asit miktarına etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6: 207-214.
  • Gündüz, M. 1993. Yaş meyve ve sebze ihracatında soğuk zincirinin önemi ve mevcut yapının incelenmesi. T.C. Başbakanlık ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, İGEME No: 78, Ankara.
  • Jakobek, L., Šeruga, M., Voća, S., Šindrak, Z., Dobričević, N. 2009. Flavonol and phenolic acid composition of sweet cherries (cv. Lapins) produced on six different vegetative rootstocks. Scientia Horticulturae, 123(1): 23-28.
  • Kafkaletou, M., Christopoulos, M.V., Ktistaki, M.E., Sotiropoulos, T., Tsantili, E. 2015. The influence of rain cover on respiration, quality attributes and storage of cherries (Prunus avium L.). J. Appl. Bot. Food Qual., 88: 87-96.
  • Karaçalı, İ. 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Ünv. 414 s., İzmir.
  • Karadeniz, F., Ekşi, A. 2001. Elma suyunda esmerleşme düzeyi ile doğal etkenler arasındaki ilişki. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(4): 102-105.
  • Koçak, H., Bal, E. 2017. Hasat sonrası UV-C ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamalarının kiraz meyve kalitesi ile muhafaza süresi üzerine etkileri. Effects of postharvest UV-C and edible coating treatments on fruit quality and storage of sweet cherry. Turk J. Agric. Res., 4(1): 79-88.
  • Koyuncu, F., Yıldırım, A., Koyuncu, M.A. 2005. Honaz ilçesinde yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül, Hatay, s. 432-439.
  • Lurie, S. 1998. Postharvest heat treatments of horticultural crops. Hortıcultural Reviews-Westport Then New York, 22: 91-121.
  • Marquenie, D., Michiels, C.W., Van Impe, J.F., Schrevens, E., Nicolai, B.N. 2003. Pulsed white light in combination with UV-C and heat to reduce storage rot of strawberry. Postharvest Biology Technology, 28(3): 455-461.
  • Mitcham, E., Clayton, M., Biasi, B., Southwick, S. 1997. Evaluation of Four cherry firmness measuring devices. 13th Annual Postharvest Conference, pp. 34-43.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E.M., Çelik, M., Dilbaz, R. 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3): 297-304.
  • Palma, V., Agulheiro Santos, A.C., Machado, G., Rato, A., Cabrita, M.J., Lozano, M., Gonzalez, D. 2012. Effect of different storage conditions on nutritional and quality parameters of 'sweetheart' cherry. Acta Hort., 934: 1027-1032.
  • Rodrıguez-Delgado, M.A., Malovana, S., Perez, J.P., Borges, T., Montelongo, F.G. 2001. Separation of phenolic compounds by high-performance liquid chromatography with absorbance and fluorimetric detection. Journal of Chromatography A., 912(2): 249-257.
  • Sabır, F.K., Arıkan, Ş., İpek, M. 2016. 0900 ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı uygulamaların muhafaza süresi ve kaliteye etkileri. VI. Bahçe Bitkileri Kongresi, s. 1106-1111.
  • Sarı, E., Türk, R. 2002. Taze kiraz ön soğutma ve modifiye atmosfer uygulamalarında bazı yaklaşımlar. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, Çanakkale, s. 136-142.
  • Serrano, M., Díaz-Mula, H., Zapata, P.J., Castillo, S., Guillén, F., Martínez-Romero, D., Valverde, J.M., Valero, D. 2009. Maturity stage at harvest determines the fruit quality and antioxidant potential after storage of sweet cherry cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 3240-3246.
  • Swain, T. and Hillis, W.E. 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica. I.-The quantitative analysis of phenolic constituents. Journal of the Science of Food and Agriculture, 10(1): 63-68.
  • Şen, F., Teksür, P.K., Türk, B. 2016. Perakende modifiye atmosfer ambalajlarının kiraz meyvelerinin depo ve raf ömrüne etkilerinin araştırılması. Effects of different retail modified atmosphere packages on storage and shelf life of sweet cherry fruits. Meyve Bilimi, 1: 100-104.
  • Şen, S., Kuzucu, F.C. 2016. “Regina” kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı UV–C dozlarının muhafaza süresi ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.), 4(2): 109-116.
  • Tsaniklidis, G., Kafkaletou, M., Delis, C., Tsantili, E. 2017. The effect of postharvest storage temperature on sweet cherry (Prunus avium L.) phenolic metabolism and colour development. Scientia Horticulturae, 225: 751-756.
  • Wang, Q., Wang, H., Xie, L., Zhang, Q. 2012. Outdoor color rating of sweet cherries using computer vision. Comput. Electron. Agric., 87: 113-120.
  • Wani, A.A., Singh, P., Gul, K., Wani, M.H., Langowski, H.C. 2014. Sweet cherry (Prunus avium): critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging and Shelf Life, 1(1): 86-99.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şeyda Çavuşoğlu

Onur Tekin Bu kişi benim

Aşkın Bahar Bu kişi benim

Sezai Ercişli Bu kişi benim

Koray Özrenk Bu kişi benim

Nevzat Durmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 18 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 29 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çavuşoğlu, Ş., Tekin, O., Bahar, A., Ercişli, S., vd. (2018). Effects of Post-Harvest UV-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(4), 634-642. https://doi.org/10.30910/turkjans.471482