In this study, effects of
post-harvest UV-C, Hot Water and UV-C + Hot Water treatments on quality
attributes and especially on phenolics of ‘0900 Ziraat’ cherries grown under
Mersin Taurus Mountains conditions throughout the cold storage were
investigated. For this purpose, before to store, cherry fruits were subjected
to UV-C treatments for 5 minutes and Hot Water treatments at 50 °C for 1
minute. The fruits harvested at full-ripe period were then stored in modified
atmosphere packages (MAP) (Xtend®) for 20 days at 0 oC temperature
and 90±5% relative humidity. Throughout the storage period, weight loss, skin
color, suspended solids content, titratable acidity, total phenolics and
antioxidant analyses were performed in every 4th day of storage (0,
4, 8, 12, 16 and 20th days).Effects of experimental treatments on
phenolics were investigated in detail. Present findings revealed that UV-C +
Hot Water treatments without any chemicals better preserved the quality
attributes and significantly restricted the losses in protocatechic acid,
chlorogenic acid and q-coumaric acid contents.
Bu çalışmada hasat öncesi UV-C, Sıcak
Su ve UV-C + Sıcak Su uygulamalarının Mersin Toroslar koşullarında yetiştirilen
‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidinin soğukta muhafazası süresince kalite ve özellikle
fenolik bileşiklerin değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz
meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50 °C’de sıcak uygulaması
yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye
atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0 ˚C sıcaklık ve %90±5 oransal nem
koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince her 4. gün meyve
örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde,
titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik ve antioksidan analizleri
yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak
incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde
hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C
uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı
zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve Q-kumarik asit
miktarında azalmayı sınırlandırdığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 29 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 4 |