Sera gazı
emisyonlarının salınması, Türkiye için büyük bir endişe kaynağıdır. Ancak,
sadece enerji tüketmekle kalmayıp aynı zamanda çevre üzerinde hem olumlu hem de
olumsuz etkileri olabileceği için Türkiye'de tarım çevresel etkilerin en önemli
aktörleri arasında yer almaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin farklı illerinde
dört farklı tıbbi, aromatik ve keyif bitkisinin (guar, lavanta, susam ve tütün)
üretimi sırasında oluşan sera gazı emisyonlarının belirlenmesi amacıyla
yapılmıştır. Bu amaçla ilk veriler referanslardan toplanmıştır. Sonuçta, dört
farklı aromatik bitkinin (guar, lavanta, susam ve tütün) üretimi sırasında
oluşan toplam sera gazı emisyonları sırasıyla 1488.50 kgCO2-eşha–1, 494.81 kgCO2-eşha–1, 907.13 kgCO2-eşha–1 ve 6604.58 kgCO2-eşha–1 olarak, GHG oranları ise sırasıyla 0.65 kgCO2-eşkg–1, 0.10 kgCO2-eşkg–1, 1.88 kgCO2-eşkg–1 ve 6.29 kgCO2-eşkg–1 olarak hesaplanmıştır
The
release of greenhouse gas emissions is a source of great concern for Turkey.
However, agriculture is among the key actors in terms of environmental impact
in Turkey, as agriculture not only consumes energy but it also produces it and
it can have both positive and negative effects on the environment. This study
was conducted in order to determine GHG emissions for four different medical,
aromatic and pleasure plants production (guar, lavender, sesame and tobacco) in
the different provinces of Turkey. For this purpose, the first data was
collected from references. The results indicated that total GHG emissions for
four different aromatic plants production (guar, lavender, sesame and tobacco)
production were computed as 1488.50 kgCO2-eqha–1, 494.81
kgCO2-eqha–1, 907.13 kgCO2-eqha–1,
6604.58 kgCO2-eqha–1 respectively.
The GHG ratios were computed as 0.65 kgCO2-eqkg–1, 0.10
kgCO2-eqkg–1, 1.88 kgCO2-eqkg–1,
6.29 kgCO2-eqkg–1 respectively.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2019 |
Submission Date | September 16, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 1 |