Research Article
BibTex RIS Cite

Sulama Suyu Tuzluluğunun Eski ve Yeni İki Sıralı Arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) Çeşitlerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Year 2019, Volume: 6 Issue: 2, 216 - 221, 22.04.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.556618

Abstract

Bu araştırmada ilk kültüre alınan bitkilerden olan
arpanın, iki sıralı türüne ait eski (Cumhuriyet) ve yeni (İnce 04)
geliştirilmiş iki çeşidinin, tuzlu sulama suyu koşullarında çimlenme özellikleri
incelenmiştir. Sulama suyu Elektriksel İletkenlik (ECi) değerleri 0, 2, 4, 6,
8, 12 ve 16 dS/m olacak şekilde ve de Sodyum Absorbsiyon Oranı (SAR) 3’ten
küçük olacak biçimde hazırlanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilere
yapılan v
aryans analizine göre,
sulama suyu tuzluluğunun, söz konusu arpa çeşitlerinin çimlenme hızı ve
çimlenme gücü üzerine %5 önem düzeyinde etkili olduğu belirlenmiştir. Sulama
suyunda artan EC değerine karşılık, arpa çeşitlerinin çimlenme hızı ve çimlenme
gücü azalmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, yeni geliştirilen arpa
çeşidi olan İnce 04’ün ECi değerinin 12 dS/m seviyesine kadar çimlenme
açısından tolerans gösterdiği belirlenirken, eski çeşit olan Cumhuriyet
çeşidinin ise 8 dS/m EC değerine kadar tolerans gösterdiği tespit edilmiştir.

References

  • Al-Karaki, G.N. 2001. Germination, sodium and potassium concentrations of barley seeds as influenced by salinity. Journal of Plant Nutrition, 24(3): 511-522.
  • Atak, M., Kaya, M.D., Kaya, G., Kıllı, Y., Çiftçi, C.Y. 2006. Effects of NaCl on the Germination, Seedling Growth and Water Uptake of Triticale. Turk J. Agric. For. 30: 39-47. Ayers, R.S., Westcot D.W. 1994. Water Quality for Agriculture. FAO Irrig. And Drain. Paper No.29. Rome, 1989.
  • Ayyıldız, M. 1990. Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları, Yayın No:1130, Sayfa No: 65-66, Ankara.
  • Benlioğlu, B., Özkan, U. 2015. Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) Çimlenme dönemlerinde farklı dozlardaki tuz stresine tepkilerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 24(2): 109-114.
  • Çulha, Ş., Çakırlar, H. 2011. Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11(2): 11-34.
  • El Madidi, S., El Baroudi, B., Aameur, F.B. 2004. Effects of salinity on germination and early growth of barley (Hordeum vulgare L.) cultivars. International Journal of Agriculture & Biology, 6(5): 767-770.
  • Huang, J., Redmann, R.E. 1995. Salt tolerance of hordeum and brassica species during germination and early seedling growth. Can J. Plant Sci., 815-819.
  • Kara, B., Akgün, İ., Altındal, D. 2011. Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1): 1-9. Kuşvuran, A. 2015. The effects of salt stress on the germination and antioxidative enzyme activity of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) varieties. Agricultural Research Communication Centre, 38(1): 51-59.
  • Maas, E.V., Hoffman, G.J. 1977. Crop salt tolerance - current assessment. J. Irrig. and Drainage Div., ASCE 103(IR2): 115-134.
  • Pancholi, S.R., Bhargava S.C. and Singh. A.K., 2001. Screening of wheat genotypes at different salinity levels for germination percentage. Annals of Agricultural Biological Research, 6(1); 53-55.
  • Prazak, R. 2001. Salt tolerance of Triticum Monococcum L.. T. dicoccum (Schrank) Schubl. T. durum Desf. and T. aestivum L. seedlings. Journal of Applied Genetics, 42(3): 289-292.
  • Sönmez, B., Beyazgül, M. 2008. Türkiye’de tuzlu ve sodyumlu toprakların ıslahı ve yönetimi. Sulama ve Tuzlanma Konferansı, 12-13 Haziran 2008, Şanlıurfa.
  • Şenay, A., Kaya, M.D., Atak, M., Çiftçi, C.Y. 2005. Farklı Tuz konsantrasyonlarının bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 14(1-2): 50-55.
  • Taş, İ., 2017. Su Kirliliğinin Tarıma Etkileri. Gübreleme ve Sulama. Tarım Türk dergisi. Sayı 63. 39-43.
  • Taş, İ., Kırnak, H. 2001. Harran Ovasında sulama sonrasında tuzluluk ve taban suyu durumu. GAP II. Tarım Kongresi, s.783-792, Şanlıurfa, 2001.
  • Wang, W.B., Kim, Y.H., Lee, H.S., Kim, K.Y., Deng, X.P., Kwak, S.S. 2009. Analysis of Antioxidant enzyme activity during germination of alfalfa under salt and drought stresses. Plant Physiology and Bioch., 47(7): 570-577.
  • Yıldız, M., Terzi, H. 2011. Türkiye’de ekimi yapılan bazı arpa çeşitlerinde erken fide evresi tuz toleransının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 17(2011): 1-9.
  • Yurtseven, E. 1997. Ülkemiz nehir su kaynaklarının kalite değerlendirmesi. VI. Ulusal Kültürteknik Kongresi Bildirileri, 5-8 Haziran 1997, Kirazlıyayla, Bursa, s. 453-459.
  • Yurtseven, E., Öztürk, H.S. 2001. Sulama suyu tuzluluğunun tınlı toprakta profil tuzluluğuna etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(3): 1-8.

Effects of Irrigation Water Salinity on Germination of Old and New Barley (Hordeum vulgare conv. distichon) Species

Year 2019, Volume: 6 Issue: 2, 216 - 221, 22.04.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.556618

Abstract

The old (Cumhuriyet) and new (İnce04) developed varieties of the two
rows of the barley, one of the first cultivated plants, were subjected to the
germination test under saline irrigation water conditions. Irrigation water
Electrical Conductivity (ECi) values are 0, 2, 4, 6, 8, 12 and 16 dS/m and
Sodium Absorption Rate (SAR) is prepared to be less than 3. According to the
analysis of the variance made to the data obtained at the end of the study,
irrigation water salinity, the rate of germination and the germination power of
these barley varieties were determined to be effective on the level of 5%
importance. In spite of increasing EC value in irrigation water, the
germination rate and the germination power of the barley varieties decreased.
Result of this study, it has been determined that Ince 04, new development kind
of barley, is resistant salinity water about 12 dS/m. Whereas, Cumhuriyet, old
kind of barley, is resistant of salinity water about 8 dS/m.

References

  • Al-Karaki, G.N. 2001. Germination, sodium and potassium concentrations of barley seeds as influenced by salinity. Journal of Plant Nutrition, 24(3): 511-522.
  • Atak, M., Kaya, M.D., Kaya, G., Kıllı, Y., Çiftçi, C.Y. 2006. Effects of NaCl on the Germination, Seedling Growth and Water Uptake of Triticale. Turk J. Agric. For. 30: 39-47. Ayers, R.S., Westcot D.W. 1994. Water Quality for Agriculture. FAO Irrig. And Drain. Paper No.29. Rome, 1989.
  • Ayyıldız, M. 1990. Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları, Yayın No:1130, Sayfa No: 65-66, Ankara.
  • Benlioğlu, B., Özkan, U. 2015. Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) Çimlenme dönemlerinde farklı dozlardaki tuz stresine tepkilerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 24(2): 109-114.
  • Çulha, Ş., Çakırlar, H. 2011. Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11(2): 11-34.
  • El Madidi, S., El Baroudi, B., Aameur, F.B. 2004. Effects of salinity on germination and early growth of barley (Hordeum vulgare L.) cultivars. International Journal of Agriculture & Biology, 6(5): 767-770.
  • Huang, J., Redmann, R.E. 1995. Salt tolerance of hordeum and brassica species during germination and early seedling growth. Can J. Plant Sci., 815-819.
  • Kara, B., Akgün, İ., Altındal, D. 2011. Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1): 1-9. Kuşvuran, A. 2015. The effects of salt stress on the germination and antioxidative enzyme activity of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) varieties. Agricultural Research Communication Centre, 38(1): 51-59.
  • Maas, E.V., Hoffman, G.J. 1977. Crop salt tolerance - current assessment. J. Irrig. and Drainage Div., ASCE 103(IR2): 115-134.
  • Pancholi, S.R., Bhargava S.C. and Singh. A.K., 2001. Screening of wheat genotypes at different salinity levels for germination percentage. Annals of Agricultural Biological Research, 6(1); 53-55.
  • Prazak, R. 2001. Salt tolerance of Triticum Monococcum L.. T. dicoccum (Schrank) Schubl. T. durum Desf. and T. aestivum L. seedlings. Journal of Applied Genetics, 42(3): 289-292.
  • Sönmez, B., Beyazgül, M. 2008. Türkiye’de tuzlu ve sodyumlu toprakların ıslahı ve yönetimi. Sulama ve Tuzlanma Konferansı, 12-13 Haziran 2008, Şanlıurfa.
  • Şenay, A., Kaya, M.D., Atak, M., Çiftçi, C.Y. 2005. Farklı Tuz konsantrasyonlarının bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 14(1-2): 50-55.
  • Taş, İ., 2017. Su Kirliliğinin Tarıma Etkileri. Gübreleme ve Sulama. Tarım Türk dergisi. Sayı 63. 39-43.
  • Taş, İ., Kırnak, H. 2001. Harran Ovasında sulama sonrasında tuzluluk ve taban suyu durumu. GAP II. Tarım Kongresi, s.783-792, Şanlıurfa, 2001.
  • Wang, W.B., Kim, Y.H., Lee, H.S., Kim, K.Y., Deng, X.P., Kwak, S.S. 2009. Analysis of Antioxidant enzyme activity during germination of alfalfa under salt and drought stresses. Plant Physiology and Bioch., 47(7): 570-577.
  • Yıldız, M., Terzi, H. 2011. Türkiye’de ekimi yapılan bazı arpa çeşitlerinde erken fide evresi tuz toleransının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 17(2011): 1-9.
  • Yurtseven, E. 1997. Ülkemiz nehir su kaynaklarının kalite değerlendirmesi. VI. Ulusal Kültürteknik Kongresi Bildirileri, 5-8 Haziran 1997, Kirazlıyayla, Bursa, s. 453-459.
  • Yurtseven, E., Öztürk, H.S. 2001. Sulama suyu tuzluluğunun tınlı toprakta profil tuzluluğuna etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(3): 1-8.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Gizem Kunt This is me

İsmail Taş

Publication Date April 22, 2019
Submission Date October 3, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Kunt, G., & Taş, İ. (2019). Sulama Suyu Tuzluluğunun Eski ve Yeni İki Sıralı Arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) Çeşitlerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 6(2), 216-221. https://doi.org/10.30910/turkjans.556618