Domates (Solanum
lycopersicum L.) dünyada en fazla üretimi yapılan sebzedir. Doğu Akdeniz
Bölgesinde seralarda yetiştirilen domateslerde Pectobacterium carotovorum’un neden olduğu Gövde Çürüklüğü
Hastalığı önemli bir bakteriyel hastalıktır. Bu çalışmada, farklı bitki besleme
programlarının (1: Makro Besin Elementleri, 2: Makro Besin Elementleri + Minör
Besin Elementleri 3: Makro Besin Elementleri + Fosfor, 4: Makro Besin
Elementleri +Potasyum) gövde çürüklüğü hastalığına etkisi cam serada saksı
denemesiyle araştırılmıştır. Mersin ili Erdemli ilçesi domates üretim
alanlarından domates gövde çürüklüğü belirtisi gösteren bitki örnekleri
toplanmış bakteri izolasyonu ve tanısı yapılmıştır. Bitki besleme
programlarında hastalık oranı %48-67 arasında belirlenirken sadece patojenle
bulaşık bitkilerde bu oran % 78 olarak belirlenmiştir. Fosfor gübrelemesi
hastalığı %38 oranında baskılayan en etkili uygulama olarak belirlenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre, bir kültürel önlem olan fosfor beslemesi domateste
Gövde Çürüklüğü Hastalığını azalttığından entegre mücadele programına dahil
edilmesi önerilmiştir.
Tomato (Solanum lycopersicum L.), is the most
widely grown vegetable crop throught the world. Tomato stem rot caused by Pectobacterium carotovorum is
destructive in greenhouses in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. In
this study, the effect of different plant nutrition programs (1: Macro Plant
nutrients, 2: Macro Plant nutrients +Minor Plant nutrients, 3: Macro Plant
nutrients + Phosphorus, 4: Macro Plant nutrients + Potassium) was investigated
as pot experiments in a glasshouse. Tomato stem
rot infected plant samples were collected
from tomato production areas of Erdemli, a district of Mersin province,
and putative bacterial strains were isolated and identified as Pectobacterium carotovorum. Disease incidence was determined from 48% to
67% in nutrition programs, whereas, this rate was 78% in plants with only
pathogen. Phosphorus was the most effective treatment that suppressed the
disease by 38%. This study suggested to include phosphorus nutrition, a
cultural practice, in the integrated tomato stem rot management program.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | January 17, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |