Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de özel bir
öneme sahip olan kooperatifler üzerine geliştirilen çeşitli stratejiler vardır.
Bu stratejiler kooperatifçiliğin gelişerek üçüncü bir sektör haline dönüşmesi
üzerine kurgulanmıştır. Kooperatiflerden sorumlu ilgili bakanlıkların
stratejileri ve Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Kooperatifler Birliği
(ICA), Ekonomik Kalkınma, İşbirliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası
kuruluşların stratejilerinin başarısı mevcut kooperatiflerin kurumsal
yapılarına ve yönetici profillerine göre değişecektir. Bu çalışmada tarımsal
kooperatiflerden olan tarımsal kalkınma, sulama ve su ürünleri
kooperatiflerinin kurumsal yapıları ve yönetici profillerinin ortaya konulması
amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarından kooperatif yöneticilerinin %4,66’sının
üniversite mezunu olması, kooperatif büro personeli sayısının ortalama 0,17 kişi
olması, su ürünleri kooperatiflerinin%50’sinde kooperatif hizmet binasının
olmaması ilgi çeken bulgulardan bazılarıdır. Kooperatiflerin kurumsal yapıları ve
yönetici profilleri kooperatifçilik bilincinin geliştirilmesinde etkilidir.
Örneğin kooperatif yöneticilerinin kooperatif konusunda eğitim alma
isteklerinde tarımsal yayınlara üye olmaları, internet kullanmaları, arazi
varlıkları, kooperatifin bina varlığı, kooperatifin türü etkili olmaktadır.
Araştırma bulguları neticesinde tarımsal kooperatiflerin kurumsal güçlendirmeye
ihtiyacı olduğu söylenebilir
There are several strategies on cooperatives these has a special
importance in Turkey as in all developed countries. These strategies are based
on the transformation of cooperatives into a third sector.
The strategies of the relevant ministries responsible
for cooperatives and the strategies of international organizations such as the
United Nations (UN), the International Cooperatives Association (ICA), the
Organization for Economic Co-operation, and the Organization for Cooperation
(OECD) will vary according to the institutional structures and governance
profiles of the existing cooperatives. In this study, it was aimed to reveal
the institutional structures and management profiles of agricultural
cooperatives, irrigation and fisheries cooperatives. According to the results
of the study, 4.60% of the cooperative managers are university graduates and the
average of cooperative office workers is 0.17. There is no cooperative service
building in 50% of fisheries cooperatives. The institutional structures and
management profiles of cooperatives are effective in the development of
cooperatives awareness. For example, in the willingness of the cooperative
managers to receive training on the cooperative, being members of agricultural
publications, using the internet, land assets, the presence of the cooperative
and the type of the cooperative are effective. As a result of the research
findings, it can be said that agricultural cooperatives need institutional
strengthening.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2019 |
Submission Date | March 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |