Türkiye’de çay üretimi Doğu Karadeniz
Bölgesi'nde yer alan 5 ilde yapılmaktadır. Bu illerden Artvin Türkiye
üretiminden %10’luk pay alarak 3. sırada yer almaktadır. Ancak bu ilde çay
verimi diğer iller kadar yüksek değildir. Bu çalışmanın amacı Artvin ilinde çay
üretiminde verim düşüklüğüne neden olan faktörlerin belirlenmesi, bunların
etkilerinin azaltılması ve kaliteye yönelik gelişmelerle üründe fiyat artışları
sağlayarak hanelerin ekonomik kalkınmalarına yardımcı olmaktır. Çalışmada ana
kitle oranlarına dayalı basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 100 birey
ile yüz-yüze görüşülmüştür. Çalışma verileri Betimleyici Faktör Analizi ve En
Küçük Kareler (EKK) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre
önceki yılın çay fiyatı arttıkça, bu yılın çay üretimini de arttırmaktadır.
Gübre miktarı, üretim deneyimi ve arazi miktarındaki artışlar verim ve üretim
artışında etkili olmuştur. Ayrıca çay üretimine yönelik destekler ve hane
geliri artışları çay verimini düşürmektedir. Düşük verimli arazilerdeki çay
bahçelerinde uygun bakım ve besleme yapılması hem çay verimini hem de
kalitesini arttıracaktır. Verimsizleşen yaşlı çay bahçelerinin sökülerek yeni
çay bahçelerinin tesis edilmesi ile hanehalkının refah seviyesi artırılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 12 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |