Bu çalışma, 2014-2016 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve
Araştırma Merkezi deneme tarlalarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3
tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada
12 melez hat ve 1 adet kontrol çeşit deneme materyali olarak kullanılmıştır.
Araştırmada, korelasyon, path ve ekmeklik buğday genotiplerinin performansları
ile bitki ıslahı çalışmalarında ele alınacak seleksiyon kriterlerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede bitki boyu, başak boyu, başakta başakcık
sayısı, başakta tane sayısı ve ağırlığı, 1000 tane ağırlığı, hektolitre
ağırlığı ve tane verimi özellikleri incelenmiştir. Özellikler arasındaki korelasyon analizi sonucunda tane
verimi ile başak boyu, başakta tane sayısı ve başakta tane ağırlığı arasında
olumlu yönde önemli ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan path analizi
sonucunda tane verimi bakımından doğrudan etkiler incelendiğinde olumlu yönde
en yüksek doğrudan etkiye sahip özelliklerin sırasıyla başakta tane ağırlığı
ile başakta tane sayısı özellikleri olduğu belirlenmiştir.
This research was carried out
at an experimental field at the Field Crops Department of the Faculty of
Agriculture at Bursa Uludag University with a randomized complete block design
with three replications was used during the 2014-2016 growing seasons. In the study, 12
hybrid lines and 1 control variety were used as experimental material. It was
aimed to determine the selection criteria to be considered in the plant
breeding studies and the performances of the wheat genotypes with correlation
and path analysis. In the experiment plant height, spike length, number of
spikelets/spike, number of grains/spike and grain weight/spike, 1000 grain
weight, test weight and grain yield were investigated. As a result of the
correlation analysis between the characteristics, it is found that there is a
significant relationship between the grain yield and spike length, grain
number/spike and grain weight/spike. As a result of the path analysis, it was
determined that the properties with the highest direct effect on grain yield
were the grain weight/spike and the grain number/spike properties,
respectively.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |