Bu çalışma, 5
farklı çeltik çeşidine (Efe, Yatkın, Halilbey, Kızıltan, Osmancık-97) ait
tohumların besin değerlerinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Araştırma 2018 yılında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, çeltik çeşitleri
arasında, kuru madde (KM), ham protein (HP) ve ham yağ (HY) içerikleri
istatistiki anlamda önemli düzeyde (P<0.05) farklılıklar tespit edilirken;
ham kül (HK) içerikleri bakımından istatistiki anlamda bir farklılık
bulunmamıştır. Çeltik çeşitleri arasında asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF),
nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), ham selüloz (HS) ve fiber olmayan
karbonhidrat (FOK) içeriklerinin ayrıca toplam sindirilebilir besin maddesi
(TSBM), sindirilebilir enerji (SE), metabolik enerji (ME) ve net enerji
laktasyon (NEL) değerlerinin istatistiki anlamda önemli olmadığı tespit
edilmiştir. Çeltik çeşitleri arasında en yüksek HP %7.56 ile Halilbey ve %7.24
ile Kızıltan çeşidinde tespit edilmiştir. Çeltik çeşitlerinin HY oranları
%1.90-2.07 arasında değişim göstermiştir.
Çeltik çeşitlerinin teminini sağlayan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne teşekkür ederiz. Bu çalışma, ICAFOF’2018’de sadece özet olarak yayınlanmıştır.
This study was carried out in order to
evaluate the nutritional value of 5 different rice varieties (Efe, Yatkın, Halilbey,
Kızıltan, Osmancık-97). The research was carried out in 2018. As a result of
the study, the differences in dry matter (DM), crude fat (CF) and crude protein
(CP) contents among the rice cultivars were statistically significant (P
<0.05) but crude ash (CA) contents differences were found statistically
non-significant. The content of acid detergent insoluble fiber (ADF), neutral
detergent insoluble fiber (NDF), crude cellulose (CC) and non-fiber
carbohydrates (NFC) also the differences in total digestible nutrients (TDN),
digestible energy (DE), metabolic energy (ME) and net energy lactation (NEL)
values are not statistically significant among paddy varieties. Among the rice
varieties, the highest HP was determined with 7.56% Halilbey and 7.24% with
Kızıltan cultivars. Crude fat rates of paddy cultivars ranged from 1.90% to
2.07%.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2019 |
Submission Date | February 8, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 3 |