Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yenilikleri Benimseme Açısından Değerlendirilmesi¥

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 3, 424 - 431, 23.07.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.595216

Öz

Türkiye’de son yıllarda modern üretim
yapan işletme sayısında önemli artışlar yaşansa da serbet piyasa koşullarında
rekabet edebilecek işletme sayısı oldukça azdır. Özellikle çalışma alanında
önemli bir hayvancılık kültürü olmasına rağmen bölgedeki süt sığırcılığı
işletmelerinde yenilikler yeterince benimsenmemiş olup üretim hala geleneksel
yöntemlerle yapılmaktadır. Çalışma materyalini, Erzurum ilinde süt sığırcılığı
faaliyetini sürdüren 103 adet anket oluşturmaktadır. Erzurum ilinde faaliyet
gösteren süt sığırcılığı işletmelerinde üreticiler tarafından benimsenen süt
sağım ünitesi, süt soğutma tankı, gübre sıyırıcı, otomatik suluk, kaşıyıcı,
buzağı ünitesi, karantina alanı, doğumhane, yem deposu, suni tohumlama,
havalandırma, teknik destek, silaj kullanımı şeklinde 13 adet yenilik ele
alınmıştır. İşletmenin kullandığı yeniliklerin benimsemesinde etkili olan
faktörlerin tespitinde Sıralı Probit Modeli kullanılmıştır. Çalışmanın bağımlı
değişkeni yeniliklerin benimsenme düzeyi 
düşük, orta ve yüksek  şeklinde 3
gruba ayrılmıştır. Model sonucuna göre; ailedeki birey sayısı, tarımsal amaçlı
kredi kullanım durumu, yıllık tarım dışı gelir, sosyal güvenlik, yeni
teknolojileri uygulamanın gelirde değişim meydana getirmesi, yeniliğin ucuz
olması, yenilikle ilgili bilgi sahibi olmak, yeniliğin denenebilir olması,
yeniliği diğer çiftçilerin uyguluyor olması, sütün pazarlama durumu, sütün
pazarlama şekli, sütün pazarlama süresi ve büyükbaş hayvan sayısı değişkenleri
istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur.

Teşekkür

Bu çalışma Sinan KILIÇTEK’in Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynakça

  • Akbay, C., Boz, I. 2005. Turkey’s livestock sector: Production, cosumption and policies. World, 79(27.64): 28-44.
  • Aksoy, A. Külekçi, M. ve Yavuz F. 2011. Analysis of the Factors affecting the adoption of innovations in dairy farms in Erzurum province, Turkey. African Journal of Agricultural Research, 6(13): 2966-2970.
  • Anonim, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu İnternet Sayfası, www.tuik.gov.tr.
  • Boz, İ. 2014. Determination of best management practices and innovations in beef cattle farming and their adoption in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 20(3): 552-562.
  • Boz, İ. Akbay, C., Orhan, E. 2002. Mısır üretiminin Kahramanmaraş’ta Benimsenmesi ve yayılmasını etkileyen faktörler. Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, 18-20.
  • Çiçek, H. Cevger, Y., Tandoğan, M. 2008. Socio-Economic factors affecting the level of adoption of innovations in dairy cattle enterprises. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi 55: 183-187.
  • Çukur, F., Saner, G. 2012. Süt sığırcılığının geliştirilmesinde birliklerin rolü ve önemi: Milas ilçesi süt üreticileri birliği örneği. X. Tarım Ekonomisi Kongresi, Konya, Türkiye, 5-7.
  • Çukur, T. 2016. Factors affecting dairy farmers application of agricultural innovations: A Case study from Muğla province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(7): 611-617.
  • Emeç, H. 2002. Ege Bölgesi Tüketim Harcamaları İçin Sıralı Logit Tahminleri ve Senaryo Sonuçları.
  • Gençdal, F., Terin, M., Yıldırım, İ. 2015. Süt sığırcılığı işletmelerinde suni tohumlama yaptırma durumuna etkieden faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Van ili Gevaş ilçesi örneği. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3): 254-259.
  • Greene, W.H. 2008. Econometric Analysis. Sixth Edition. Pearson Prentice Hall Upper Saddle River, New Jersey, 07458.
  • Gujarati, D.N. 2005. Sangeetha (2007). Basic econometrics, 4: 304-331.
  • Kara, A., Kızıloğlu, S. 2014. Meraya Dayalı hayvancılık yapan işletmelerde optimum ürün bileşiminin belirlenmesi: Erzurum ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1: 63-73.
  • McKelvey, R.D., Zavoina, W. 1975. A statistical model for the analysis of ordinal level dependent variables. Journal of Mathematical Sociology, 4(1): 103-120.
  • Miran, B. 2002. Temel İstatistik, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 288 s.
  • Mohamed, A., Abdel-Aty, A. 2001. Using ordered probit modeling to study the effect of ATIS on transit ridership. Transportation Research Part C, 9: 265-267.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall İnternational, New Jersey.
  • Sezgin, A., Kara, A. 2010. Analysis of the factors having effect on the size of animal husbandry farms: The case of Erzurum province. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(15): 2057-2060.
  • Terin, M., Çelik Ateş, H. 2016. Tarımda örgütlenmeye etki eden faktörlerin belirlenmesi üzerine bir çalışma: Van ili örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 3(1): 38-44.
  • Türkyılmaz, M.K., Bardakçıoglu, H.E., Nazlıgül, A. 2003. Aydin ili süt sığırcılık işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesine etkili olan sosyo-ekonomik faktörler. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 27(6):1269-1275.
  • Yang, W.Y., Ju, X.F. 2014. Analysis of Farmers technology innovation adoption impacted by internal and external factor. In Management Science & Engineering (ICMSE), 2014 International Conference on (pp. 1512-1517). IEEE.
  • Yılmaz, F. 2008. Osmaniye İli Düziçi İlçesinde Hayvancılık Yapan Tarım İşletmelerinde Yeniliklerin Benimsenmesi ve Yayılmasında Kooperatiflerin Rolü Yüksek Lisans Tezi Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Bölümü, Adana.
  • Yüksel, M. 2009. Köy-Koop’a Üye Olan ve Süt Sığırcılığı Yapan İşletmeler İle Üye Olmayıp Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Yeniliklerin Benimsenmesi Açısından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Çanakkale.

Evaluation with Regards to Adoption of Innovations of Diary Milk Business Managements in Erzurum Province

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 3, 424 - 431, 23.07.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.595216

Öz

While there have been
significant increases in the number of modern production businesses in recent
years the number of holdings to compete in free market conditions is quite low.
Although there is an important livestock culture in the study area, innovations
in dairy cattle farms in the region have not been sufficiently adopted and the
production is still carried out by traditional methods. The study material
consists of 103 questionnaires which are active in dairy cattle in the province
of Erzurum. Adopted by producers in dairy cattle enterprises operators in
Erzurum province addressed 13 innovations such as milk milking unit, milk
cooling tank, manure scraper, automatic drinker, trainer, calf unit, quarantine
area, delivery room, feed store, artificial insemination, ventilation,
technical support, silage use in dairy cattle farms. Ordered Probit Model was
used to determine the factors that effect the adoption of innovations. The
dependent variable of the study was divided into three groups: low, medium and
high. According to the model result; the number of individuals in the family,
the use of loans for agricultural purposes, the annual non-agricultural income,
social security, the introduction of new technologies to bring about changes in
income, the innovation to be cheap, to have information about innovation, to be
innovative, to be tried innovation, to be applied by other farmers, milk
marketing status, marketing, milk marketing period and number of bovine animals
were found to be statistically significant.

Kaynakça

  • Akbay, C., Boz, I. 2005. Turkey’s livestock sector: Production, cosumption and policies. World, 79(27.64): 28-44.
  • Aksoy, A. Külekçi, M. ve Yavuz F. 2011. Analysis of the Factors affecting the adoption of innovations in dairy farms in Erzurum province, Turkey. African Journal of Agricultural Research, 6(13): 2966-2970.
  • Anonim, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu İnternet Sayfası, www.tuik.gov.tr.
  • Boz, İ. 2014. Determination of best management practices and innovations in beef cattle farming and their adoption in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 20(3): 552-562.
  • Boz, İ. Akbay, C., Orhan, E. 2002. Mısır üretiminin Kahramanmaraş’ta Benimsenmesi ve yayılmasını etkileyen faktörler. Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, 18-20.
  • Çiçek, H. Cevger, Y., Tandoğan, M. 2008. Socio-Economic factors affecting the level of adoption of innovations in dairy cattle enterprises. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi 55: 183-187.
  • Çukur, F., Saner, G. 2012. Süt sığırcılığının geliştirilmesinde birliklerin rolü ve önemi: Milas ilçesi süt üreticileri birliği örneği. X. Tarım Ekonomisi Kongresi, Konya, Türkiye, 5-7.
  • Çukur, T. 2016. Factors affecting dairy farmers application of agricultural innovations: A Case study from Muğla province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(7): 611-617.
  • Emeç, H. 2002. Ege Bölgesi Tüketim Harcamaları İçin Sıralı Logit Tahminleri ve Senaryo Sonuçları.
  • Gençdal, F., Terin, M., Yıldırım, İ. 2015. Süt sığırcılığı işletmelerinde suni tohumlama yaptırma durumuna etkieden faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Van ili Gevaş ilçesi örneği. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3): 254-259.
  • Greene, W.H. 2008. Econometric Analysis. Sixth Edition. Pearson Prentice Hall Upper Saddle River, New Jersey, 07458.
  • Gujarati, D.N. 2005. Sangeetha (2007). Basic econometrics, 4: 304-331.
  • Kara, A., Kızıloğlu, S. 2014. Meraya Dayalı hayvancılık yapan işletmelerde optimum ürün bileşiminin belirlenmesi: Erzurum ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1: 63-73.
  • McKelvey, R.D., Zavoina, W. 1975. A statistical model for the analysis of ordinal level dependent variables. Journal of Mathematical Sociology, 4(1): 103-120.
  • Miran, B. 2002. Temel İstatistik, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 288 s.
  • Mohamed, A., Abdel-Aty, A. 2001. Using ordered probit modeling to study the effect of ATIS on transit ridership. Transportation Research Part C, 9: 265-267.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall İnternational, New Jersey.
  • Sezgin, A., Kara, A. 2010. Analysis of the factors having effect on the size of animal husbandry farms: The case of Erzurum province. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(15): 2057-2060.
  • Terin, M., Çelik Ateş, H. 2016. Tarımda örgütlenmeye etki eden faktörlerin belirlenmesi üzerine bir çalışma: Van ili örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 3(1): 38-44.
  • Türkyılmaz, M.K., Bardakçıoglu, H.E., Nazlıgül, A. 2003. Aydin ili süt sığırcılık işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesine etkili olan sosyo-ekonomik faktörler. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 27(6):1269-1275.
  • Yang, W.Y., Ju, X.F. 2014. Analysis of Farmers technology innovation adoption impacted by internal and external factor. In Management Science & Engineering (ICMSE), 2014 International Conference on (pp. 1512-1517). IEEE.
  • Yılmaz, F. 2008. Osmaniye İli Düziçi İlçesinde Hayvancılık Yapan Tarım İşletmelerinde Yeniliklerin Benimsenmesi ve Yayılmasında Kooperatiflerin Rolü Yüksek Lisans Tezi Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Bölümü, Adana.
  • Yüksel, M. 2009. Köy-Koop’a Üye Olan ve Süt Sığırcılığı Yapan İşletmeler İle Üye Olmayıp Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Yeniliklerin Benimsenmesi Açısından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Çanakkale.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sinan Kılıçtek Bu kişi benim

Adem Aksoy

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi 6 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kılıçtek, S., & Aksoy, A. (2019). Erzurum İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yenilikleri Benimseme Açısından Değerlendirilmesi¥. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 424-431. https://doi.org/10.30910/turkjans.595216

Cited By