In this study, we investigated
the effects of tannin extract of chestnut (Farmatan) obtained from sweet chestnut on
alfalfa silage. Alfalfa harvested at the flowering stage was chopped to 1-
flat surface. Farmatan at the levels of 0 (control group), 1.5, 3.0 and 4.5%
was uniformly spread by hand on the silage material. After thoroughly mixing
the silage material, it was placed in 1.5-2.0-kg airtight plastic bins and
stored for two months. Farmatan
had significant effects on the composition of silage including dry matter
(DM), crude ash, ammonia, and pH. Addition of 4.5% Farmatan reduced the ammonia content by 70.11% compared with control. Addition of 3.0% Farmatan
also reduced pH by 23.8% compared with control group. The DM contents
of treatment groups were changed between 18.70 and 26.57%. The highest DM
content of alfalfa silage was obtained with addition of 4.5% Farmatan,
whereas the lowest was found in control group. The effects of Farmatan on gas
production kinetics, metabolizable energy,
and organic matter digestibility were statistically
significant. Addition of Farmatan at the rate of 4.5% to fresh
alfalfa material can be recommended to improve the silage quality.
The authors would like to express their deepest gratitude to Kahramanmaras Sutcu Imam University Research Fund for supporting this research (BAP-Project number 2010/2-23 YLS). The authors would also like to thank Professor Adem Kamalak for his grateful contribution.
Bu
çalışmada, tatlı kestane ekstraktından elde edilen silaj katkı maddesinin
(Farmatan) yonca silajına etkisi araştırılmıştır. Çiçeklenme döneminde hasat
edilen yonca 1-2 cm boyutunda doğranıp düz bir zemin üzerine serildikten sonra
Farmatan silaj katkı maddesi %0 (kontrol), %1.5, %3.0 ve %4.5 oranlarında silaj
materyali üzerine elle yayılmıştır. Daha sonra silaj materyali homojen bir
şekilde karıştırıldıktan sonra 1.5-2.0 kg kapasiteli plastik silolara hava
kalmayacak şekilde doldurulmuş ve 2 ay süreyle bekletilmiştir. Farmatan,
silajların kompozisyonlarının kuru maddesi, ham kül, amonyak ve pH
parametreleri üzerine önemli derecede etki etmiştir. Kontrol grubuyla
karşılaştırıldığında, %4.5 oranında Farmatan ilavesi yonca silajının amonyak
içeriğini %70.11 oranında düşürmüştür. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında,
%3.0 oranında Farmatan ilavesi yonca silajının pH'sını %23.8 oranında
düşürmüştür. Muamelelerin KM içerikleri %18.70 - %26.57 arasında değişmiş olup
en yüksek kuru madde oranı % 4.5 oranında Farmatan katılan yonca silajında elde
edilmiştir. En düşük kuru madde içeriğine ise kontrol grubunda rastlanmıştır.
Katkı maddesi olarak kullanılan Farmatan'ın bir birim artması; silaj kuru madde
içeriğinde yaklaşık olarak 1.78 birimlik artışa neden olmuştur. Sonuç olarak,
yonca silajı kalitesini iyileştirilmesi için taze yonca materyaline %4.5
oranında Farmatan katılması tavsiye edilebilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |