Hücresel
yapılar için önemli metabolik görevleri olan enzimler çeşitli amaçlarla kullanılmak
üzere gündelik ve ekonomik hayata girmiştir. Son yıllarda lipazlar ile katı ve
sıvı yağların enzimatik modifikasyonu giderek önem kazanmıştır. Endüstrinin
hemen her alanında kullanılan lipazlar genellikle mikroorganizma ve son
zamanlarda da yağlı bitki tohumlarından elde edilmektedir. Kolay
bulunabilmeleri, katalitik aktivitelerinin çok yüksek olmaları, istenmeyen yan
ürün oluşturmamaları gibi avantajları bulunan bitkisel kaynaklı lipazlar
gıda, deterjan ve ilaç endüstrilerinde
kullanılabilmektedir. Yağların hidrolizlenme yeteneklerinden dolayı lipazlar
evlerde deterjan ürünlerinde temizleme etkilerini arttırabilmek amacı ile katkı
maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada bol yağlı bir bitki tohumu olan
Antep fıstığı tercih edilmiş ve saflaştrıma işlemleri sonucunda enzim
aktiviteleri belirlenmiştir. Yağsızlaştırma işlemi sonucunda amonyum sülfat
çöktürmesinde %30 doygunlukta ilk çökelme gözlemlenmiş ve en yüksek enzim
aktivitesi %50 ve %60 doygunlukta 5 ml NaOH eklendiğinde olmuştur. Kinetik
özellikleri belirlenen Antep fıstığı bitki tohumu lipazının stabil ve optimum
sıcaklık ve pH değerleri tespit edilip deterjan endüstrisinde kullanılan diğer
lipaz enzimleri kinetik özellikleri ile karşılaştırılıp yorumlanmıştır. Antep
fıstığı lipaz enzimi kinetik özelliklerinin deterjan endüstrisinde kullanımı
uygun bulunmuştur.
Bu makale Duygu MERCAN ÜLKÜ’nün yüksek lisans tezinden üretilmiştir.
Enzymes
play important metabolic functions for cellular structures and they are in our
daily life and economical life for various purposes. In recent years, the
enzymatic modification of lipases and fats and oils has become increasingly
important. Lipases used in almost every field of industry are usually obtained
from microorganism and recently from oil seeds. Plant-derived lipases can be
used in food, detergent and pharmaceutical industries, with advantages such as
their easy availability, their high catalytic activity and their inability to
form unwanted by-products. Due to the hydrolytic ability of oils, lipases are
used as additives with the purpose of increasing cleaning effects in detergent
products in households. In this study, Antep peanut, which is an abundant fatty
plant seed, was preferred and enzyme activities were determined as a result of
the purification process. The first precipitation of ammonium sulfate
precipitation at 30% saturation was observed as a result of degreasing process
and the highest enzyme
activity was when 5 ml NaOH was added at 50% and 60% saturation. The stability and optimum temperature and pH values of Antep
peanut plant seed lipase with determined kinetic properties were determined and
compared with the kinetic properties of other lipase enzymes used in the
detergent industry. The use of Antep peanut lipase enzyme kinetics in the
detergent industry has been found suitable.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |