Bu çalışma, Diyarbakır ili köy tavukçuluğunun
mevcut durumunun incelenmesi, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, tavuk
barınaklarının durumu, üreticilerin bakım ve besleme konusundaki bilgileri ve
üretici sorunlarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, basit
tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen köylerde 2016–2017 yılları arasında
tavukçuluk yapan işletme sahipleri ile yüz yüze yapılan anketlerden sağlanan
veriler analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; işletme sahiplerinin
yaşlarının ortalamasının 45.8 olduğu, işletmecilerin tamamının okuryazar ve
çiftçi olduğu belirlenmiştir. Yetiştiricilerin tamamının erkek olduğu ve
kooperatife üye olmadıkları saptanmıştır. Yetiştiricilerin büyük bir kısmının (%97) tavuk yetiştiriciliği yaptığı
belirlenmiştir. İşletmelerin tamamında kanatlı yetiştiriciliği
yapıldığı ve kanatlı hayvan sayısının toplam hayvan sayısı içindeki oranının
%59.4 olduğu saptanmıştır.
Yetiştiriciler işletmede bulunan tavuk ve horoz ırklarının büyük
bir kısmının (%84) yerel ırk olduğunu ifade etmişlerdir. Yetiştiriciler
işletmelerin tamamında hastalık görüldüğünü ifade etmişlerdir. İşletmelerin
tamamında yetiştiricilerin sabah, akşam olmak üzere günde iki defa yemleme
yaptığı ve hayvanlara fabrika yemi verilme oranının %34.6 olduğu
belirlenmiştir. İşletmelerin
tamamında kümes temizliği ve yemleme ve yumurta toplama gibi işlerin kadınlar
tarafından yapıldığı belirlenmiştir. İşletmelerin tamamında yetiştiriciler barınakta
ilave aydınlatma ve ilave ısıtma yapmadıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak;
Diyarbakır ili köy tavukçuluğunun ülkemizdeki geleneksel köy tavukçuluğunun
yapısına benzer olduğu tespit edilmiş, özellikle hastalıklar, uygulanan
destekler, yem maliyetinin düşürülmesi ve pazarlama konularındaki sorunlarının
çözümü önem taşımaktadır.
Bu çalışmada, 2731732 kod numarasıyla Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında 07.04.2017 tarihinde Ortak Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) proje protokolü çerçevesinde yürütülen ve tamamlanan proje verilerinin bir kısmı kullanılmıştır.
This
study was carried out to investigate the current status of the village poultry
in Diyarbakir province, the socio-economic status of the breeders, the status
of the hen houses, the information about the maintenance and feeding of the
breeders and the breeders' problems. In the study, the data obtained from
face-to-face questionnaires were analyzed with the village poultry breeders in
selected villages by simple random sampling method in between 2016-2017.
According to research findings; the average age of the breeders are 45.8, and
that all of the breeders are literate and farmers. It has been determined that
all breeders are male and not co-operative members. It was determined that most
of the breeders (97%) busy with poultry production. It has been determined that
all of the plants have breeding poultry, and the ratio of poultry to the total
number of animals was 59.4%. The breeders stated that a large proportion (84%)
of Chicken and Rooster races were local races. Breeders stated that all of the
enterprises had a disease. In
all enterprises, it was determined that the breeders were feeding twice a day
in the morning and in the evening and the rate of giving concentrate feed to
the animals was 34.6%. It has been determined that the constructions of the
poultry house, poultry cleaning and feeding irrigation are done by women
entirely. In
all enterprises, the breeders stated that they did not provide additional
lighting and additional heating in the shelter. As a result; Diyarbakır
province village poultry is similar to the structure of the traditional village
poultry in our country. Especially diseases, applied supports, reduction of
feed cost and solution of problems in marketing matters are important.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | November 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |