Çalışmada, pazar
dışı kalma durumunda olan karpuzların kabuk, çekirdek ve etli kısımlarının
tamamından katma değerli ve dayanıklı karpuz ürünlerini üretilmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada hasatı üzerinden 15 gün geçmiş karpuzlardan karpuz
suyu, karpuz püresi ve karpuz posası olmak üzere üç farklı ürün üretilmiştir.
Bu ürünlerin hiçbir muamele yapılmamış olana taze grup, buhar basınçlı ısıl
işlem uygulanmış olana asitsiz grup ve buhar basınçlı ısıl işlem + sitrik asit
ilavesi uygulanmış olana da asitli grup adı verilmiştir. Çalışmada taze örneklerde, konserve
işlemlerinden hemen sonra alınan örneklerde, 0., 30., 90. ve 180. gün depolanan
örneklerde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Karpuzlardan elde
edilen ürünler posa, püre ve su olarak tanımlanmıştır. Konserve
işlemlerinden hemen sonra alınan örneklerin (asitli ve asitsiz) sonuçlarına göre her iki
muamelede de mikrobiyolojik açıdan pastörizasyon sağlanmıştır. Depolamanın 0., 30., 90. ve 180. günlerinde
açılan konserve ürünlerinden alınan örneklerde mikroorganizma üreme durumları
incelenmiştir. Asitli gruba göre asitsiz grupta daha yüksek toplam mezofilik
aerobik bakteri (p<0.01) ve toplam Clostridia (p<0.01) ürediği
tespit edilmiştir. 0. gün depolamaya göre; 30. ve 90. günlük depolamalarda her iki
bakteri sayısı artmış ancak 180. günde alınan örneklerde ise bakteri sayıları
azalmıştır. Çalışmada, pazarlama dışı kalmış karpuzlardan hayvan beslemede
kullanılabilecek karpuz suyu, karpuz püresi ve karpuz posası üretilebileceği
belirlenmiştir. Diğer uygulamalara göre, asit katkısı + ısıl işlem
uygulamasının daha uygun olduğu görülmüştür.
&Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 214O722 proje numarası ile desteklenmiştir. Bu makale Pazarlanma Şansı Azalan Karpuzlardan Hayvan Beslemede Kullanılabilecek Dayanıklı ve Katma Değerli Ürünler Üretme Olanaklarının Araştırılması” adlı doktora tezinden üretilmiştir.
In the study, it was aimed
to produce value-added and durable watermelon products from the rind, seeds and
fleshy parts of the watermelons which are out of market. In the research, three
different products were produced watermelon juice, watermelon puree and
watermelon pulp from watermelons that were harvested 15 days ago. No treatment
of these products was called fresh group, the steam pressurized heat treated
group was called acid-free group and the steam pressurized heat treated +
citric acid addition was called acidic group. In this study, chemical and
microbiological analyzes were carried out on fresh samples, samples taken
immediately after canning processes, samples stored at 0., 30., 90. and 180.
days. The products obtained from watermelons are defined as pulp, puree and
water. According to the results of the samples taken immediately after canning
processes (with and without acid), pasteurization was provided microbiologically
in both treatments. Microbiological reproduction status of the samples
taken from the canned products opened on the 0., 30., 90. and 180. days of
storage were examined. It was determined that total mesophilic aerobic bacteria
(p <0.01) and total Clostridia (p <0.01) were higher in the acid-free
group than the acidic group. According to storage on day 0.; In the 30. and 90.
day storage, both bacteria numbers increased but in the 180. day samples the
number of bacteria decreased. In the study,
it was determined that watermelon juice, watermelon puree and watermelon pulp
which can be used in animal feeding can be produced from the non-marketing
watermelons. It has been found that acid addition + heat treatment is more
suitable than other applications.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 5 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4 |