Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurtacı Bıldırcınlarda Sıcaklık Stresine Karşı Probiyotik Kullanımının Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 4, 887 - 892, 16.10.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.633628

Öz

Bu çalışma, karma yemlere ilave edilen
farklı oranlarda (% 0, 0,5 ve 1) probiyotik katkısının Japon bıldırcınlarının
(Coturnix coturnix Japonica) bazı kan parametrelerine olan etkisini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Denemede 56 günlük yaşta 150 adet Japon bıldırcını
kullanılmıştır. Araştırmada Total protein, Glikoz, Kolestrol, LDL-C, Klor,
Sodyum, MDA (malondialdehit), ALT (Alanin Aminotransferaz), LDH (Laktat
Dehidrogenaz) ve Magnezyum değerleri gibi kan parametreleri incelenmiştir.
Deneme sonucuna göre; sıcak stresin maruz bırakılan Japon bıldırcınlarının
rasyonlarına ilave edilen probiyotik kullanımının klor, total protein ve
Malondihaldehit ( MDA) değerlerini önemli
(P<0.05)  derecede etkilediği belirlenmiştir.Buna
karşın, glikoz, kolestrol (LDL), LDL-C, sodyum (Na), alanin transaminaz (ALT),
laktat dehidrogenaz (LDH), magnezyum (Mg) değerleri üzerine farklı oranlarda
kullanılan probiyotik katkısının herhangi etkisinin olmadığı ve istatistiksel
olarak bir farkın oluşmadığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Abdulrahim, S.M., Haddadin, M.S.Y., Hashlamoun, E.A.R., Robinson R.K. 1996. The influence of Lactobacillus acidophilus and Bacitracin on layer performance of chickens and cholesterol content of plasma and egg yolk, Br. Poult. Sci., 37: 341-346.
  • Ahmad, M.M., Moreng, R.E., Muller, H.D. 1967. Breed responses in body temperature to elevated environmental temperature and ascorbic acid. Poult. Sci., 46:6-15.
  • Arslan, A. 2012. Yoğun yerleşim sıklığında beslenen bıldırcınlarda farklı propolis düzeylerinin performans karkas yağ asitleri ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Doktora Tezi
  • Aşan, M. 2002. Genetik mühendisliği teknikleri ile yem katkısı probiyotiklerin oluşturulması. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Çukurova Üniversitesi
  • Ayasan, T., Ozcan, B.D., Baylan, M., Canogulları, S. 2006. The effects of dietary inclusion of probiotic protexin on egg yield parameters of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). International Journal of Poultry Science, 5(8): 776-779.
  • Ayaşan, T. 2013. Effects of dietary inclusion of protexin (probiotic) on hatchability of Japanese quails. Indian J. Anim. Sci., 83(1): 78-81.
  • Demir, E., Öztürkcan, O., Görgülü, M., Kutlu, H.R., Okan, F. 1995. Sıcak koşullarda yumurta tavuğu rasyonlarına eklenen vitamin A ve C’nin yumurta özelliklerine etkileri. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 10(4): 123-132.
  • Gültekin Şentürk, M., Uyanık, F. 2016. Yumurtacı bıldırcınlarda oluşturulan ısı stresinde krom ve çinkonun bazı kan parametrelerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1): 38-49.
  • Haddadin, M.S.Y., Abdulrahim, M.S., Hashlamoun, E.A.R., Robinson, K.R. 1996. The effect of Lactobacillus acidophilus on the production and chemical composition of henÕs eggs. Poult. Sci., 75: 491-494.
  • Karslı, M. A., Dönmez, H.H. 2007. Sıcaklık stresi oluşturulan broylerlerde rasyona ilave edilen bitki ekstraktının büyüme performansı ve ince bağırsak villusları üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 2(4): 143-148.
  • Koçak, Ç., Yalçın, S. 1990. Yüksek sıcaklığın yumurta niteliği üzerine etkileri. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 67: 1-4.
  • Konca, Y., Yazgan, O. 2002. Yumurta tavuklarında sıcaklık stresi ve vitamin C. Hayvansal Üretim Dergisi, 43(2).
  • Önal, A.G., Sarı, M., Oğuz, F.K., Gülcan, B., Göksel, E. 2003. Sürekli sıcak stresinde bulunan yumurtlama dönemindeki bıldırcınların rasyonlarına probiyotik katkısının bazı verim ve kan parametreleri üzerine etkisi. Turk J. Vet. Anim. Sci., 27(2003): 1397-1402.
  • Özdoğan, M., Üstündağ, A.Ö. 2017. Kanatlı beslemede alterbiyotik kullanımı: Probiyotikler, prebiyotikler, organik asitler ve bakteriyosinler. Türkiye Klinikleri J. Vet. Sci. Pharmacol. Toxicol-Special Topics, 3(3): 225-240.
  • SAS Institute Inc., 2003. SAS/STAT Software, Version 9.1. Cary, NC. URL http://www. sas.com/.
  • Sarıca, Ş., Polat, İ., Ayasan, T. 2019. Supplementation of natural antioxidants to reduced crude protein diets for Japanese quails exposed to heat stress. Revista Brasileira de Ciência Avícola / Brazilian Journal of Poultry Science, 21(1): 1-14.
  • Üstündağ, A.Ö. 2009. Farklı Düzeylerde Enerji İçeren Karma Yemlere Probiyotik İlavesinin Bıldırcınlarda Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi.
  • Valko, M., Rhodes, C.J., Moncol, J., Izakovic, M., Mazur, M. 2006. Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stres-induced cancer. Chem Biol Interact., 160: 1-40.
  • Wang, M.L., Suo, X., Gu, J.H., Zhang, W.W., Fang, Q., Wang, X. 2008. Influence of grape seed proanthocyanidin extract in broiler chickens: Effect on chicken coccidiosisand antioxidant status. Poultry Science, 87: 2273-2280.

The Effect of Probiotic Use on Blood Parameters in Japanese Quail Exposed to Temperature Stress

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 4, 887 - 892, 16.10.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.633628

Öz

This study was carried out to determine the effect of different amounts
of probiotic amounts (%0, 0,5 and 1) added to diets blood parameters of
Japanese quails (Coturnix coturnix
Japonica
). In this study, 150 Japanese quails were used in 56 days of again
this study, Total protein, Glucose, Cholesterol, LDL-C, Chlorine, Sodium, MDA,
ALT, LDH and Magnesium were examined. According to the results of the trial; it
has been determined significantly (P<0.05) effected on chlorine values,
total protein and MDA values.On the other hand, it has been determined that
probiotic additives used in different proportions on albumin, glucose,
cholesterol, LDL-C, sodium, ALT, LDH, magnesium (Mg) values did not have any
effect and there was no statistical different.

Kaynakça

  • Abdulrahim, S.M., Haddadin, M.S.Y., Hashlamoun, E.A.R., Robinson R.K. 1996. The influence of Lactobacillus acidophilus and Bacitracin on layer performance of chickens and cholesterol content of plasma and egg yolk, Br. Poult. Sci., 37: 341-346.
  • Ahmad, M.M., Moreng, R.E., Muller, H.D. 1967. Breed responses in body temperature to elevated environmental temperature and ascorbic acid. Poult. Sci., 46:6-15.
  • Arslan, A. 2012. Yoğun yerleşim sıklığında beslenen bıldırcınlarda farklı propolis düzeylerinin performans karkas yağ asitleri ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, Doktora Tezi
  • Aşan, M. 2002. Genetik mühendisliği teknikleri ile yem katkısı probiyotiklerin oluşturulması. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Çukurova Üniversitesi
  • Ayasan, T., Ozcan, B.D., Baylan, M., Canogulları, S. 2006. The effects of dietary inclusion of probiotic protexin on egg yield parameters of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). International Journal of Poultry Science, 5(8): 776-779.
  • Ayaşan, T. 2013. Effects of dietary inclusion of protexin (probiotic) on hatchability of Japanese quails. Indian J. Anim. Sci., 83(1): 78-81.
  • Demir, E., Öztürkcan, O., Görgülü, M., Kutlu, H.R., Okan, F. 1995. Sıcak koşullarda yumurta tavuğu rasyonlarına eklenen vitamin A ve C’nin yumurta özelliklerine etkileri. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 10(4): 123-132.
  • Gültekin Şentürk, M., Uyanık, F. 2016. Yumurtacı bıldırcınlarda oluşturulan ısı stresinde krom ve çinkonun bazı kan parametrelerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1): 38-49.
  • Haddadin, M.S.Y., Abdulrahim, M.S., Hashlamoun, E.A.R., Robinson, K.R. 1996. The effect of Lactobacillus acidophilus on the production and chemical composition of henÕs eggs. Poult. Sci., 75: 491-494.
  • Karslı, M. A., Dönmez, H.H. 2007. Sıcaklık stresi oluşturulan broylerlerde rasyona ilave edilen bitki ekstraktının büyüme performansı ve ince bağırsak villusları üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 2(4): 143-148.
  • Koçak, Ç., Yalçın, S. 1990. Yüksek sıcaklığın yumurta niteliği üzerine etkileri. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 67: 1-4.
  • Konca, Y., Yazgan, O. 2002. Yumurta tavuklarında sıcaklık stresi ve vitamin C. Hayvansal Üretim Dergisi, 43(2).
  • Önal, A.G., Sarı, M., Oğuz, F.K., Gülcan, B., Göksel, E. 2003. Sürekli sıcak stresinde bulunan yumurtlama dönemindeki bıldırcınların rasyonlarına probiyotik katkısının bazı verim ve kan parametreleri üzerine etkisi. Turk J. Vet. Anim. Sci., 27(2003): 1397-1402.
  • Özdoğan, M., Üstündağ, A.Ö. 2017. Kanatlı beslemede alterbiyotik kullanımı: Probiyotikler, prebiyotikler, organik asitler ve bakteriyosinler. Türkiye Klinikleri J. Vet. Sci. Pharmacol. Toxicol-Special Topics, 3(3): 225-240.
  • SAS Institute Inc., 2003. SAS/STAT Software, Version 9.1. Cary, NC. URL http://www. sas.com/.
  • Sarıca, Ş., Polat, İ., Ayasan, T. 2019. Supplementation of natural antioxidants to reduced crude protein diets for Japanese quails exposed to heat stress. Revista Brasileira de Ciência Avícola / Brazilian Journal of Poultry Science, 21(1): 1-14.
  • Üstündağ, A.Ö. 2009. Farklı Düzeylerde Enerji İçeren Karma Yemlere Probiyotik İlavesinin Bıldırcınlarda Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi.
  • Valko, M., Rhodes, C.J., Moncol, J., Izakovic, M., Mazur, M. 2006. Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stres-induced cancer. Chem Biol Interact., 160: 1-40.
  • Wang, M.L., Suo, X., Gu, J.H., Zhang, W.W., Fang, Q., Wang, X. 2008. Influence of grape seed proanthocyanidin extract in broiler chickens: Effect on chicken coccidiosisand antioxidant status. Poultry Science, 87: 2273-2280.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hakan İnci

Yayımlanma Tarihi 16 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi 6 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA İnci, H. (2019). Yumurtacı Bıldırcınlarda Sıcaklık Stresine Karşı Probiyotik Kullanımının Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4), 887-892. https://doi.org/10.30910/turkjans.633628