Bu araştırmada, Mardin ili
Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde doğal olarak yetişen, yöre iklimine adapte
olmuş, üstün kalite özellikli yerel nar genotiplerine ait pomolojik
özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 18 genotip üzerinde
çalışılmıştır. Çalışma sonucunda; meyve ağırlığının, 207,3-689,5 g; meyve
boyunun, 65-95,8 mm; meyve eninin, 72,8-108 mm; kaliks uzunluğunun, 12,1-17,9
mm; kaliks yarıçapının, 9,15-22,5 mm; toplam dane ağırlığının, 84-400 g; 100
dane ağırlığının, 25,3-49,4 g; dane randımanının, %40,5-78,4; meyve suyu
hacminin ise 78-296 ml arasında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca SÇKM, %15-18; titre edilebilir asit miktarı %0,06-0,69 ve
pH’ nın %2,38-3,49 arasında olduğu belirlenmiştir. Bunların yanında
genotiplerin kabuk alt zemin rengi, kabuk üst zemin rengi, çekirdek sertliği,
meyve tadı, dane rengi, odacık sayıları, odacıkların görünümü, daneleme
kolaylığı ve meyve posa ağırlıkları tespit edilmiştir. Tartılı derecelendirme
yöntemine göre altı genotipin üstün özellik gösterdiği ve ümitvar olduğu
kanaatine varılmıştır.
Artuklu Kızıltepe Mardin nar seleksiyon pomolojik özellikler
Bu makale, İlyas ÖZTÜRK’ün Yüksek Lisans Tez çalışmasından üretilmiştir.
In this research, it was aimed to determine pomological properties of
local pomegranate genotypes which are naturally grown in Artuklu and Kızıltepe
districts of Mardin province and adapted to the local climate and have high
quality characteristics. In the study,
18 genotypes were studied. At the end of the study, fruit weight ranged from
207,3 g to 689,5 g, fruit lenght ranged from 65 mm to 95,8 mm, fruit width
ranged from 72,8 mm to 108 mm, calyx heights ranged from 12,1 mm to 17,9 mm,
calyx half-diameter ranged from 9,15 mm to 22,5 mm, total seed weight ranged
between 84-400 g, 100 seed weight ranged between 25,3-49,4 g, grain yields
ranged from 40,5% to 78,4%, fruit juice volume ranged between 78-296 ml were
identified. In addition, total soluble solids (TSS) contents ranged from 15% to
18%, amount of titrable acidity ranged from 0,06% to 0,69% and pH ranged from 2,38% to 3,49%
were determined. Moreover these genotypes were observed with regard to the
bottom fruit peel color, upper fruit peel color, seed hardness, fruit taste,
aril color, chamber number, chamber appearance, easiness of aril separating and
fruit pulp weight properties. According to the weighted grading method, six
genotypes showed superiority and found to be promising.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | July 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |