Bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) genotiplerinin tarımsal özelliklerini
belirlenmek için yapılan bu çalışma
Bilecik ve Bursa ekolojik koşullarında yapılmıştır. Tarla denemeleri, 2017-2018
gelişme döneminde Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama
ve Araştırma Merkezi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa
Bilimleri Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kışlık olarak
yürütülmüştür. Denemeler, üç tekrarlamalı olarak Tesadüf Blokları Deneme
Deseni’ne göre yapılmıştır. Araştırmada 5 adet mürdümük çeşidi (Eren, Gap
Mavisi, Gürbüz 2001, İptaş ve Karadağ) ile 1 adet köy popülasyonu
kullanılmıştır. Denemede her iki
lokasyonda da genotiplerin yeşil ot ve kuru madde verimi, ottaki ham protein
oranı ve verimi, ADF ve NDF değerleri, bakladaki ve bitkideki tohum sayısı,
bitkideki bakla sayısı, tohum verimi, 1000 tane ağırlığı, biyolojik verim,
tohumdaki ham protein oranı ve verimi değerleri belirlenmiştir. Çalışmada
incelenen tüm özellikler, Bilecik lokasyonunda Bursa lokasyonuna göre daha
yüksek değerler vermiştir. Yapılan çalışmada yeşil ot verimi, kuru madde verimi,
otun ham protein verimi, tohum verimi ve tohumun ham protein verimi değerleri
Bilecik ekolojik koşullarında sırasıyla 3892.22 kg da-1, 686.53 kg da-1,
134.12 kg da-1, 155.67 kg da-1 ve 38.71 kg da-1
olmuştur. Her iki lokasyonda da Eren çeşidinin öne çıktığı ve genotip
ortalamaları olarak bu çeşidin yeşil ot veriminin 3970.10 kg da-1,
kuru madde veriminin 639.36 kg da-1, otundaki ham protein veriminin
112.79 kg da-1, tohum veriminin 153.69 kg da-1 ve tohum
ham protein verminin 35.42 kg da-1 olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 20, 2020 |
Submission Date | November 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 3 |