Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Samsun İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 3, 637 - 645, 20.07.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.682932

Öz

Araştırmanın amacı, süt sığırcılığı yapan işletmelere ait yapısal özelliklerin belirlenmesidir. Veriler, Samsun ili Bafra ve Canik ilçelerinde süt sığırcılığı yapan 70 işletmeden anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, süt sığırcılığı faaliyeti birinci gruptaki işletmelerde daha çok aile tüketimine yönelik iken, ikinci ve üçüncü gruptaki işletmelerde ticari amaçla yapılmaktadır. İşletmelerin süt sığırcılığıyla ilgili en önemli sorunu %51,4 ile süt fiyatındaki istikrarsızlıktır. Bunu yem temini (%41,4) ve pazarlama (%37,1) sorunları izlemektedir. İşletmelerin %37,2’si sığır sayısını artırmayı hedeflerken, %51,4’ü mevcut yapılarıyla süt sığırcılığına devam etmek istemektedir. İşletme yöneticilerinin %11,4’ü süt sığırcılığını bırakmayı düşünmektedir. Buna gerekçe olarak; sermaye kısıtlılığı (%37,5), gelir yetersizliği (%25) ve hayvan bakımındaki zorluklar (%25) gösterilmiştir. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik anlamda sürdürülebilirliği, büyük ölçüde yapısal özellikler yönünden yeterli donanıma sahip olmalarına bağlıdır. Bu amaçla süt sığırcılığı yapan işletmelere ait yapısal özelliklerin iyileştirilmesinde, bölgesel farklılıklar ile işletme büyüklük gruplarını dikkate alan politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.

Kaynakça

  • Alkan, S., Ünlü, H. 2019. Giresun ilindeki sığırcılık işletmelerinin genel yapısının belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 32 (1): 109-115.
  • Bakan, Ö., Aydın, R. 2016. Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (2): 113-122.
  • Bakır, G., Kibar, M. 2019. Muş ilinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinin bazı yapısal özelliklerinin crosstab analiziyle belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22 (4): 609-619.
  • Bardakçıoğlu, H.E., Türkyılmaz, M.K., Nazlıgül, A. 2004. Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kullanılan barınakların özellikleri üzerine bir araştırma. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30 (2): 51-62.
  • Boz, İ. 2013. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 16 (1): 24-32.
  • Can, M.F. 2018. Türkiye hayvancılık politikalarının AB ile etkileşimi ve olası sonuçları. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13 (2): 242-250.
  • Demir, P., Aral, S. 2009. Kars ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılık işletmelerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 80 (3): 17-22.
  • Hozman, S.B., Akçay, H. 2016. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinin bazı teknik ve ekonomik özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22 (1): 57-65.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. 2010. Kahramanmaraş ili süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri 4. işletmecilerin sosyal ve kültürel durumları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (1): 39-44.
  • Koç, G., Uzmay, A. 2018. Süt sığırcılığı işletmelerinde üreticilerin kooperatif kanalıyla süt pazarlama olasılığını etkileyen faktörler: Trakya Bölgesi örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24 (2): 203-214.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M. 2016. Süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti: Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 3(1): 24-32.
  • Koyubenbe, N. 2005. İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 46(1): 8-13.
  • Özyürek, S., Koçyiğit, R., Tüzemen, N. 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı ilçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (3): 19-26.
  • Saçlı, Y. 2007. AB'ye Uyum Sürecinde Hayvancılık Sektörünün Dönüşüm İhtiyacı. T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilat, Uzmanlık Tezi.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. 2007. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (3): 297-305.
  • Şahin, K. 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11 (1): 79-86.
  • Şeker, İ., Tasalı, H., Güler, H. 2012. Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26 (1): 9-16.
  • Şevik, T. 2017. Edirne İli Lalapaşa İlçesi Süt Sığırcılığı Eğitiminin Tarımsal Yayım Açısından Değerlendirilmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Tugay, A., Bakır, G. 2009. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40 (1): 37-47.
  • TÜİK, 2019. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 01.10.2019).
  • Ulusal Süt Konseyi, 2019. https://ulusalsutkonseyi.org.tr (Erişim tarihi: 03.10.2019).
  • Yamane, T. 1967. Elemantary Sampling Theory. Printice Hall Inc. Englewood Cliffs, Nt.
  • ZMO, 2019. http://www.zmo.org.tr (Erişim tarihi: 03.10.2019).
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Osman Kılıç 0000-0002-0129-4034

Gamze Aydın Eryılmaz 0000-0002-4440-8687

Yayımlanma Tarihi 20 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 31 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kılıç, O., & Aydın Eryılmaz, G. (2020). Samsun İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645. https://doi.org/10.30910/turkjans.682932

Cited By