Araştırmanın amacı, süt sığırcılığı yapan işletmelere ait yapısal özelliklerin belirlenmesidir. Veriler, Samsun ili Bafra ve Canik ilçelerinde süt sığırcılığı yapan 70 işletmeden anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, süt sığırcılığı faaliyeti birinci gruptaki işletmelerde daha çok aile tüketimine yönelik iken, ikinci ve üçüncü gruptaki işletmelerde ticari amaçla yapılmaktadır. İşletmelerin süt sığırcılığıyla ilgili en önemli sorunu %51,4 ile süt fiyatındaki istikrarsızlıktır. Bunu yem temini (%41,4) ve pazarlama (%37,1) sorunları izlemektedir. İşletmelerin %37,2’si sığır sayısını artırmayı hedeflerken, %51,4’ü mevcut yapılarıyla süt sığırcılığına devam etmek istemektedir. İşletme yöneticilerinin %11,4’ü süt sığırcılığını bırakmayı düşünmektedir. Buna gerekçe olarak; sermaye kısıtlılığı (%37,5), gelir yetersizliği (%25) ve hayvan bakımındaki zorluklar (%25) gösterilmiştir. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik anlamda sürdürülebilirliği, büyük ölçüde yapısal özellikler yönünden yeterli donanıma sahip olmalarına bağlıdır. Bu amaçla süt sığırcılığı yapan işletmelere ait yapısal özelliklerin iyileştirilmesinde, bölgesel farklılıklar ile işletme büyüklük gruplarını dikkate alan politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Süt sığırcılığı hayvan yetiştiriciliği yapısal özellikler Samsun.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Temmuz 2020 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 3 |