Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübresi Uygulamalarının Kiraz (Prunus avium L.) Meyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 3, 557 - 566, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.815743

Öz

Bu araştırma, Prunus mahaleb L. anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinde, bor ve çinko içerikli yaprak gübrelerinin bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2018 yılında Yeşilli (Mardin) ilçesindeki iki ayrı kiraz bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmada; kontrol, 100 L suya 150 cc Maxifruit (1. uygulama), 150 cc Fertileader® Oris (2. uygulama) ve 100 cc Fertileader® Oris + 50 cc Fertileader® Alpha (3. uygulama) yaprak gübreleri kullanılarak, tam çiçeklenmeden 15-30 gün ve tam çiçeklenmeden 30-45 gün arasında iki defa uygulama yapılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan yaprak gübrelerinin meyve çapı, meyve boyu, meyve eni, meyve sap uzunluğu, meyve eti sertliği ve SÇKM miktarı üzerine etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. 0900 Ziraat kiraz çeşidinde, bor ve çinko içerikli yaprak gübresi uygulamalarında en ağır meyveler 8.41 g ile 2. uygulamadan, en büyük meyve çapı 27.32 mm ile 2. uygulamadan, en uzun meyve sapı 50.52 mm ile 1. uygulamadan, meyve eti en sert olan meyveler 297.78 g ile 2. uygulamadan, en yüksek L* renk değeri 28.40 ile 2. uygulamadan, en yüksek a* renk değeri 14.35 ile 2. uygulamadan, en yüksek b* renk değeri 356.20 ile 2. uygulamadan, en düşük meyve suyu asitliği %0.60 ile 1. uygulamadan ve en yüksek SÇKM oranı %17.23 ile 2. uygulamadan elde edilmiştir.

Destekleyen Kurum

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Proje Numarası

18139

Teşekkür

Katkılarından dolayı Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimine teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., Aktaş, M.E., Maughaddam, A, ve Özcan, K. 1993. TARİST. PC’ler için İstatistik ve Kantitatif Genetik Paketi. Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyomu-133, 19 Ekim 1993, Konya, s:10-19.
  • Anonim. 2000. Kiraz Raporu. DPT Beş Yıllık Kalkınma Planı Bitkisel Ürünler (Meyve Grubu) Özel İhtisas Komisyonu, Ankara, s:126-149.
  • Balcı, S. ve Çağlar, S. 2006. Meyve yetiştiriciliğinde bor uygulaması. Birinci Uluslararası Bor Sempozyumu. 3-4 Ekim 2002, Kütahya. Bildiriler Kitabı, s:189-192.
  • Balta, F.ve Yarılgaç, T. 1996. Van ekolojisinde yetiştirilen Bing, Lambert ve Van kiraz çeşitleri üzerinde fenolojik ve pomolojik incelemeler. YYÜ Tar. Bil. Dergisi, 6(1): 43-50.
  • Bolsu, A, ve Akça, Y. 2011. Mahlep anacı üzerine aşılı 5 kiraz çeşidinin bazı morfolojik özellikleri ile meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(3): 152-157.
  • Burak, M., Akçay, M., Yalçınkaya, E. ve Türkeli, Y. 2008. Effect of some clonal rootstocks on growth and earliness of ‘0900 Ziraat’ sweet cherry, Acta Hortic. 795:199-202.
  • Çakıcı, H. ve Arslan, H. 2012. Yapraktan potasyum, bor ve çinko uygulamalarının Camarosa çilek çeşidinde verim ve kaliteye etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49(3): 293-298.
  • Delice, A., Ekinci, N., Özdüven, F. F. ve Gür, E. 2012. Lapseki’de yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özellikleri ve ekolojik faktörler. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(3): 27-34.
  • Eroğul, D. 2016. İzmir ilinde yetiştirilen bazı önemli kiraz çeşitlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. YYÜ Tar. Bil. Dergisi, 26(4): 579-585.
  • Eyüpoğlu, F., Kurucu, N. ve Talaz, S. 1999. Türkiye topraklarının bitkiye yarayışlı bazı mikro elementler (Fe, Cu, Zn, Mn) bakımından genel durumu. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 72s. Ankara.
  • Faniadis, D., Drogoudi, P.D. ve Vasilakakis, M. 2010. Effects of cultivar, orchard elevation, and storage on fruit quality characters of sweet cherry (Prunus avium L.). Scientia Horticulturae, 125(3): 301-304.
  • FAO. 1990. Micronutrient assesment at the country level: an international study. FAO Soils Bulletin 63, Rome.
  • FAOSTAT. 2018. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim tarihi: 07.09.2020).
  • Gedikoğlu, İ. 1990. Ankara yöresinde armut ağaçlarında görülen mikro besin maddeleri noksanlıklarının teşhisi ve tedavisi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 163, Rapor Serisi No: 85, Ankara.
  • Gerçekçioğlu, R., Asarkaya, U. ve Atasever, Ö.Ö. 2019. ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidinde bor uygulamasının verim ve meyve kalitesine etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 8(3): 120-129.
  • Gökoğlan, B. 2017. Yapraktan bor uygulamasının 0900 Ziraat kiraz çeşidinin meyve tutumuna etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, 38s.
  • İkinci. A. ve Bolat, İ, 2015. Bazı kiraz çeşitlerinin GAP bölgesindeki performanslarının incelenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 19 (2): 54-65.
  • Kocabaş, I. 2009. Elma yetiştiriciliğinde bor uygulamasının önemi. TABAD Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(1): 127-130.
  • Koyuncu, M.A,, Koyuncu, F. ve Kazankaya, A. 1999. Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin optimum derim zamanlarının saptanması üzerine bir araştırma. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara. s: 690-694.
  • Köseoğlu, A.T. 1995. Uluborlu ve Senirkent yörelerinde yetiştirilen kirazların beslenme durumlarının belirlenmesi. II. Mikro Besin Elementleri, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 19: 349-353.
  • Lindsay, W. L. ve Norwel, W. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, ıron, manganase and copper. Soil Science of America, 42: 421-428.
  • Öz, F. 1988. Kiraz ve Vişne. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 16, Yalova.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik. Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 128. Ders Kitabı, 483s, Adana.
  • Sevilmiş, E. 2018. Kirazda bazı kimyasal uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Iğdır, 38s.
  • Sütyemez, M. 2000. Bazı kiraz çeşitlerinde GA3 uygulamalarının meyve tutum ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, 3(1): 43-48.
  • TOVEP. 1991. Türkiye toprakları verimlilik envanteri. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
  • Uysal, E. ve Katkat, A.V. 2005. Bursa ve çevresinde yetiştirilen kiraz ağaçlarının demir, çinko, mangan ve bakır ile beslenme durumları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2): 47-59.
  • Ülgen, N., Uygun, Ş., Aksu, S., Işık, H. ve Selimoğlu, F. 1971. Meyve ağaçlarında iz element araştırmaları. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü 1969-1971 Araştırma Raporu. s: 86-90, Ankara.
  • Wöjcik, P. ve Wojcik, M. 2006. Effect of boron fertilization on sweet cherry tree yield and fruit quality. Journal of Plant Nutrition, 29(10): 1755-1766.
  • Yağmur, B., Ceylan, Ş. ve Oktay, M. 2002. Çinko gübrelemesinin çekirdeksiz üzümde (Vitis vinifera cv. Sultani Çekirdeksiz) verime etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2), 111-117.
  • Yıldırım, A.N. ve Koyuncu, F. 2010. The effect of gibberellic acid applications on the cracking rate and fruit quality in the ‘0900 Ziraat’ sweet cherry cultivar. African Journal of Biotechnology, 9(38): 6307-6311.

Effects of Boron and Zinc Containing Foliar Fertilizer Applications on Some Quality Characteristics of Cherry (Prunus avium L.) Fruits

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 3, 557 - 566, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.815743

Öz

This research was conducted in 2018 in two separate cherry orchards in Yeşilli (Mardin) district in order to determine the effects of boron and zinc-containing leaf fertilizers on some fruit quality traits in 0900 Ziraat cherry cultivars budded on Prunus mahaleb L. rootstock. In the study; control, Maxifruit at 150 cc / 100 L water dose (1st application), Fertileader® Oris at 150 cc / 100 L water dose (2nd application) and Fertileader® Oris at 100 cc / 100 L + Fertilader® Alpha at 50 cc/100 L water dose (3rd application) dose by using foliar fertilizers, two applications were made between 15-30 days before full flowering and 30-45 days before full flowering. It was determined that the effect of leaf fertilizers used in the scope of the research on fruit diameter, fruit length, fruit width, fruit stem length, fruit flesh hardness and water soluble solid content was found to be significant. In 0900 Ziraat cherry cultivar, the heaviest fruits in foliar fertilizer applications with boron and zinc content are from the 2nd application with 8.41 g, the largest fruit diameter from the 2nd application with 27.32 mm, the longest fruit stem with 50.52 mm from the 1st application, the hardest fruit flesh firmness 2nd application with 297.78 g, the highest L* color value from the 2nd application with 28.40, the highest a* color value from the 2nd application with 14.35, the highest b* color value from the 2nd application with 356.20, the lowest fruit juice acidity with 0.60% with the 1st application and the highest soluble rate was obtained from the 2nd application with 17.23%.

Proje Numarası

18139

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., Aktaş, M.E., Maughaddam, A, ve Özcan, K. 1993. TARİST. PC’ler için İstatistik ve Kantitatif Genetik Paketi. Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyomu-133, 19 Ekim 1993, Konya, s:10-19.
  • Anonim. 2000. Kiraz Raporu. DPT Beş Yıllık Kalkınma Planı Bitkisel Ürünler (Meyve Grubu) Özel İhtisas Komisyonu, Ankara, s:126-149.
  • Balcı, S. ve Çağlar, S. 2006. Meyve yetiştiriciliğinde bor uygulaması. Birinci Uluslararası Bor Sempozyumu. 3-4 Ekim 2002, Kütahya. Bildiriler Kitabı, s:189-192.
  • Balta, F.ve Yarılgaç, T. 1996. Van ekolojisinde yetiştirilen Bing, Lambert ve Van kiraz çeşitleri üzerinde fenolojik ve pomolojik incelemeler. YYÜ Tar. Bil. Dergisi, 6(1): 43-50.
  • Bolsu, A, ve Akça, Y. 2011. Mahlep anacı üzerine aşılı 5 kiraz çeşidinin bazı morfolojik özellikleri ile meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(3): 152-157.
  • Burak, M., Akçay, M., Yalçınkaya, E. ve Türkeli, Y. 2008. Effect of some clonal rootstocks on growth and earliness of ‘0900 Ziraat’ sweet cherry, Acta Hortic. 795:199-202.
  • Çakıcı, H. ve Arslan, H. 2012. Yapraktan potasyum, bor ve çinko uygulamalarının Camarosa çilek çeşidinde verim ve kaliteye etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49(3): 293-298.
  • Delice, A., Ekinci, N., Özdüven, F. F. ve Gür, E. 2012. Lapseki’de yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özellikleri ve ekolojik faktörler. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(3): 27-34.
  • Eroğul, D. 2016. İzmir ilinde yetiştirilen bazı önemli kiraz çeşitlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. YYÜ Tar. Bil. Dergisi, 26(4): 579-585.
  • Eyüpoğlu, F., Kurucu, N. ve Talaz, S. 1999. Türkiye topraklarının bitkiye yarayışlı bazı mikro elementler (Fe, Cu, Zn, Mn) bakımından genel durumu. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 72s. Ankara.
  • Faniadis, D., Drogoudi, P.D. ve Vasilakakis, M. 2010. Effects of cultivar, orchard elevation, and storage on fruit quality characters of sweet cherry (Prunus avium L.). Scientia Horticulturae, 125(3): 301-304.
  • FAO. 1990. Micronutrient assesment at the country level: an international study. FAO Soils Bulletin 63, Rome.
  • FAOSTAT. 2018. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim tarihi: 07.09.2020).
  • Gedikoğlu, İ. 1990. Ankara yöresinde armut ağaçlarında görülen mikro besin maddeleri noksanlıklarının teşhisi ve tedavisi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 163, Rapor Serisi No: 85, Ankara.
  • Gerçekçioğlu, R., Asarkaya, U. ve Atasever, Ö.Ö. 2019. ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidinde bor uygulamasının verim ve meyve kalitesine etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 8(3): 120-129.
  • Gökoğlan, B. 2017. Yapraktan bor uygulamasının 0900 Ziraat kiraz çeşidinin meyve tutumuna etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, 38s.
  • İkinci. A. ve Bolat, İ, 2015. Bazı kiraz çeşitlerinin GAP bölgesindeki performanslarının incelenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 19 (2): 54-65.
  • Kocabaş, I. 2009. Elma yetiştiriciliğinde bor uygulamasının önemi. TABAD Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(1): 127-130.
  • Koyuncu, M.A,, Koyuncu, F. ve Kazankaya, A. 1999. Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin optimum derim zamanlarının saptanması üzerine bir araştırma. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara. s: 690-694.
  • Köseoğlu, A.T. 1995. Uluborlu ve Senirkent yörelerinde yetiştirilen kirazların beslenme durumlarının belirlenmesi. II. Mikro Besin Elementleri, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 19: 349-353.
  • Lindsay, W. L. ve Norwel, W. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, ıron, manganase and copper. Soil Science of America, 42: 421-428.
  • Öz, F. 1988. Kiraz ve Vişne. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 16, Yalova.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik. Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 128. Ders Kitabı, 483s, Adana.
  • Sevilmiş, E. 2018. Kirazda bazı kimyasal uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Iğdır, 38s.
  • Sütyemez, M. 2000. Bazı kiraz çeşitlerinde GA3 uygulamalarının meyve tutum ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, 3(1): 43-48.
  • TOVEP. 1991. Türkiye toprakları verimlilik envanteri. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
  • Uysal, E. ve Katkat, A.V. 2005. Bursa ve çevresinde yetiştirilen kiraz ağaçlarının demir, çinko, mangan ve bakır ile beslenme durumları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2): 47-59.
  • Ülgen, N., Uygun, Ş., Aksu, S., Işık, H. ve Selimoğlu, F. 1971. Meyve ağaçlarında iz element araştırmaları. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü 1969-1971 Araştırma Raporu. s: 86-90, Ankara.
  • Wöjcik, P. ve Wojcik, M. 2006. Effect of boron fertilization on sweet cherry tree yield and fruit quality. Journal of Plant Nutrition, 29(10): 1755-1766.
  • Yağmur, B., Ceylan, Ş. ve Oktay, M. 2002. Çinko gübrelemesinin çekirdeksiz üzümde (Vitis vinifera cv. Sultani Çekirdeksiz) verime etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2), 111-117.
  • Yıldırım, A.N. ve Koyuncu, F. 2010. The effect of gibberellic acid applications on the cracking rate and fruit quality in the ‘0900 Ziraat’ sweet cherry cultivar. African Journal of Biotechnology, 9(38): 6307-6311.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali İkinci 0000-0001-8149-7095

Şükran Aldanmaz 0000-0002-5586-6149

İbrahim Bolat 0000-0002-2817-3240

Proje Numarası 18139
Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 24 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İkinci, A., Aldanmaz, Ş., & Bolat, İ. (2021). Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübresi Uygulamalarının Kiraz (Prunus avium L.) Meyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(3), 557-566. https://doi.org/10.30910/turkjans.815743