Research Article
BibTex RIS Cite

Portakal Kabuğu Yağı ve Nar Çekirdeği Yağı ile Zenginleştirilen Diyetlerin Bıldırcınların Verim Performansı, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri

Year 2021, Volume: 8 Issue: 3, 702 - 719, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.899877

Abstract

Bu çalışma, bıldırcınların diyetlerine ilave edilen portakal kabuğu yağı (PKY) ve nar çekirdeği yağının (NÇY), bıldırcınlarda, canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yumurta kalitesi, yumurta sarısı yağ içeriği ve yağ asidi kompozisyonu, oksidatif stres ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, diyetlere 2 farklı düzeyde (0.5 ve 1 g/kg) PKY ve NÇY ilave edilmiştir. Her biri 3 tekerrürlü olmak üzere, kontrol, 0.5 g/kg PKY, 1 g/kg PKY, 0.5 g/kg NÇY ve 1 g/kg NÇY olmak üzere toplam 5 grup teşkil edilmiştir. Denemede, 8 haftalık yaşta 180 adet dişi bıldırcın kullanılmıştır. Bıldırcınlar, deneme süresince %20 ham protein ve 3000 kcal/kg ME içeren diyetlerle serbest olarak yemlenmişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre, diyete yapılan PKY ve NÇY katkılarının, verim performansı, yumurta kalitesi ve kan parametreleri üzerine önemli olumsuz etkileri görülmemiştir. Buna karşılık, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, kabuk kalınlığı, sarı ağırlığı, sarı rengi, HDL, AST, LDH, MDA ve yumurta sarısı kolesterol düzeyi gibi özellikler bakımından dikkati çeken iyileşmeler gözlenmiştir. Oksidatif stres hasarını gösteren MDA, tüm muamele gruplarının yumurta sarılarında önemli oranda düşüş göstermiştir. Yem katkıları, palmitik asit, stearik asit ve miristik asit gibi doymuş yağ asitlerinin düzeylerinde önemli azalmaya; oleik asit, gama linoleik asit, heptadekanoik asit gibi yağ asitlerinde ise artışa neden olmuştur. Kontrol grubuna oranla, muamele gruplarının doymuş yağ asitleri düzeyinde önemli azalmalar, PUFA/SFA oranında ise önemli artışlar görülmesi, her iki yem katkısının da özellikle yumurtanın besleme değeri açısından yararlı etkilerini göstermesi bakımından önemlidir.

References

  • Abbas, R.J., Al-Salhie, K.C.K., Al-Hummod, S.K.M., 2017. The effect of using different levels of pomegranate (Punica granatum) peel powder on productive and physiological performance of Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica). Livestock Research for Rural Development 29:(12). 2017.
  • Abdel-Wahab, A.A., Mosad, A.S., 2018. Effect of adding pomegranate peels to growing Japanese quail diet on performance, blood and immunity parameters. Egyptian J. Nutrition and Feeds. 21(3): 771-782.
  • Akhtar, S., Ismail, T., Fraternale, D., Sestili, P., 2015. Pomegranate peel and peel extract: Chemistry and food features. Food Chemistry 174: 417-425.
  • Anonim, 2014. Lipid lowering effect of Punica granatum L. peel in high lipid diet fed male rats. http://dx.doi.org/10.1155/2014/432650 (erişim tarihi: 23.06.2017).
  • Atılgan, D., 2012. Etlik piliç karma yemlerine doğal antimikrobiyal olarak üzüm çekirdeği, zeytin yaprağı ve nar kabuğu ekstraktları ilavesinin besi performansı, serum ve bağırsak parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. GOP Üniv.,Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, s. 53.
  • Bayrakdar, A., Dalkılıç, B., Yaman, M., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., 2017. Effect of dietary orange peel essential oil and thermotolerance on histo-morphometry and serotonin-immunoreactive endocrine cell numbers in the small intestines of heat stressed Japanese quails. Kafkas Univ Vet Fak Derg., 23 (2): 177-184. DOI: 10.9775/kvfd.2016.16116.
  • Bölükbaşı, Ş.C., Ürüşan, H., Erhan, M.K., Kızıltunç, A., 2010. Effect of dietary supplementation with bergamot oil (Citrus bergamia) on performance and serum metabolic profile of hens, egg quality and yolk fatty acid composition during the late laying period. Archiv für Geflügelkünde 74(3): 172-177.
  • Dalkılıç, B., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Baykalır, Y., 2015. Effect of dietary orange peel essential oil on physiological, biochemical and metabolic responses of Japanese quails as affected by early age thermal conditioning and fasting. Revue Méd. Vét., 166, 5-6, 154-162.
  • De Melo, I.L.P., De Carvalho, E.B.T., Mancini-Filho, J., 2014. Pomegranate seed oil (Punica granatum L.): A source of punicic acid (Conjugated α-Linolenic acid). J Hum Nutr Food Sci 2(1): 1024.
  • Dündar, Y., 2001. Fitokimyasallar ve sağlıklı yaşam. Kocatepe Tıp Dergisi 2: 131-138.
  • El-Shaarawy, M.I., Nahapetian, A., 1983. Studies on pomegranate seed oil. Fette. Seife. Anstrichmittel 85 (3), 123-126.
  • Erişir, Z., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Yıldız, N., Dalkılıç, B., 2015. Portakal kabuğu yağı ve cinsiyet oranının yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix Japonica) yumurta verimi ve yumurta özellikleri üzerine etkisi. F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 29 (1): 23-30.
  • Fadavi, A., Barzegar, M., Azizi, M.H., 2006. Determination of fatty acids and total lipid content in oilseed of 25 pomegranates varieties grown in Iran. J. Food Comp. Anal. 19, 676-680.
  • Folch, J., Lees, M., Stanley, G.H.S., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. The Journal of Biological Chemistry 226: 497–509
  • Güven, E.Ç., Otkun, G.T., Boyacıoğlu, D., 2010. Flavonoidlerin biyoyararlılığını etkileyen faktörler. Gıda. 35 (5): 387-394. Hegazy, A.E., Ibrahim, M.I., 2012. Antioxidant activities of orange peel extracts. World Applied Sciences Journal. 18(5):684-688.
  • Kamaliroosta, L., Zolfaghari, M., Shafiee, S., Larijani, K., Zojaji, M., 2016. Chemical identifications of citrus peels essential oils. Journal of Food Biosciences and Technology 6(2): 69-76.
  • Karabayır, A., Öğütçü, M., Acar, Ü., Arifoğlu, N., 2018. Effects of orange peel oil on quail (Coturnix coturnix Japonica) growth-performance, egg quality and blood parameters. New Knowledge Journal of Science. 7(2), 127-137. ISSN 2367-4598 (Online).
  • Liu, Y., Li, Y., Liu, H.N., Suo, Y.L., Hu, L.L., Feng, X.A., Zhang, L., Jın, F., 2013. Effect of quercetin on performance anf egg quality during the late laying period of hens. British Poultry Science 54(4): 510-514.
  • Mansour, E, Ben Khaled, A., Lachiheb, B., Abid, M., Bachar, K., Ferchichi, A., 2013. Phenolic compounds, antioxidant and antibacterial activities of peel extract from Tunisian pomegranate. Journal Agricultural Science and Technology 15: 1393-1403.
  • Meerts, I.A.T.M., Verspeek-Rip, C.M., Buskens, C.A.F., Keizer, H.G., Bassaganya-Riera, J., Jouni, Z.E., van Huygevoort, A.H.B.M., van Otterdijk, F.M., van de Waart, E.J., 2009. Toxicological evaluation of pomegranate seed oil. Food and Chemical Toxicology. 47,1085-1092.
  • Miguel, M.G., Neves, M.A., Antunes, M.D., 2010. Pomegranate (Punica granatum L.): A medicinal plant with myriad biological properties – A short review. Journal of Medicinal Plants Research. 4: 2836-2847.
  • Özgül-Yücel, S., 2005. Determination of conjugated linolenic acid content of selected oil seeds grown in Turkey. JAOCS 82 (12), 893-897.
  • Padmaja, A., Prasad, N.B.L., 2011. Pomegranate (Punica granatum L.) peel extract as a source of natural antioxidant. Journal of Food Science and Engineering 1: 171-178.
  • Saki, A.A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A., 2014. The effects of different levels of pomegranate seed pulp with multi‐enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science. 4(4), 803-808.
  • Sarıca, Ş., 2011. Nar suyu yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanım olanakları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28(2): 97-101
  • SAS., 2003. SAS 9.1.3 User Manual, SAS Institute, Cary NC.
  • Sevim, B., Olgun, O., Şentürk, E.T., Yıldız, A.Ö., 2020. The effect of orange peel oil addition to laying quail diets on performance, eggshell quality and some serum parameters. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(8): 1773-1777.
  • Sharmin, T., Ahmed, N., Hossain, A., Hosain, M.M., Mondal, S.C., Haque, R., Almas, M., Sıddık, A.B., 2016. Extraction of bioactive compound from some fruits and vegetables (pomegranate peel, carrot and tomato). American Journal of Food and Nutrition 4(1): 8-19.
  • Syed, D.N., Afaq, F., Mukhtar, H., 2007. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin Cancer Biol. 17: 377-385.
  • Ting, S., Yeh, H.S., Lien, T.F., 2011. Effects of supplemental levels of hesperetin and naringenin on egg quality, serum traits and antioxidant activity of laying hens. Animal Feed Science and Technology 163: 59-66.
  • Turhan, İ., Tetik, N., Karhan, M., 2006. Turunçgil kabuk yağlarının elde edilmesi ve gıda endüstrisinde kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 3: 71-77.
  • Yaman, K., 2012. Bitkisel atıkların değerlendirilmesi ve ekonomik önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 12(2): 339-348.
  • Yassein, D.M.M., Abdallah, E.A., Ismail, I.I., Faddle, A.A., 2015. Effect of dietary supplementation of pomegranate peel powder and butylated hydroxy toluene on some productive, physiological and immunological parameters of Japanese quail. Egyptian Society Journal of Animal Production 52: 105-113
Year 2021, Volume: 8 Issue: 3, 702 - 719, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.899877

Abstract

References

  • Abbas, R.J., Al-Salhie, K.C.K., Al-Hummod, S.K.M., 2017. The effect of using different levels of pomegranate (Punica granatum) peel powder on productive and physiological performance of Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica). Livestock Research for Rural Development 29:(12). 2017.
  • Abdel-Wahab, A.A., Mosad, A.S., 2018. Effect of adding pomegranate peels to growing Japanese quail diet on performance, blood and immunity parameters. Egyptian J. Nutrition and Feeds. 21(3): 771-782.
  • Akhtar, S., Ismail, T., Fraternale, D., Sestili, P., 2015. Pomegranate peel and peel extract: Chemistry and food features. Food Chemistry 174: 417-425.
  • Anonim, 2014. Lipid lowering effect of Punica granatum L. peel in high lipid diet fed male rats. http://dx.doi.org/10.1155/2014/432650 (erişim tarihi: 23.06.2017).
  • Atılgan, D., 2012. Etlik piliç karma yemlerine doğal antimikrobiyal olarak üzüm çekirdeği, zeytin yaprağı ve nar kabuğu ekstraktları ilavesinin besi performansı, serum ve bağırsak parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. GOP Üniv.,Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, s. 53.
  • Bayrakdar, A., Dalkılıç, B., Yaman, M., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., 2017. Effect of dietary orange peel essential oil and thermotolerance on histo-morphometry and serotonin-immunoreactive endocrine cell numbers in the small intestines of heat stressed Japanese quails. Kafkas Univ Vet Fak Derg., 23 (2): 177-184. DOI: 10.9775/kvfd.2016.16116.
  • Bölükbaşı, Ş.C., Ürüşan, H., Erhan, M.K., Kızıltunç, A., 2010. Effect of dietary supplementation with bergamot oil (Citrus bergamia) on performance and serum metabolic profile of hens, egg quality and yolk fatty acid composition during the late laying period. Archiv für Geflügelkünde 74(3): 172-177.
  • Dalkılıç, B., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Baykalır, Y., 2015. Effect of dietary orange peel essential oil on physiological, biochemical and metabolic responses of Japanese quails as affected by early age thermal conditioning and fasting. Revue Méd. Vét., 166, 5-6, 154-162.
  • De Melo, I.L.P., De Carvalho, E.B.T., Mancini-Filho, J., 2014. Pomegranate seed oil (Punica granatum L.): A source of punicic acid (Conjugated α-Linolenic acid). J Hum Nutr Food Sci 2(1): 1024.
  • Dündar, Y., 2001. Fitokimyasallar ve sağlıklı yaşam. Kocatepe Tıp Dergisi 2: 131-138.
  • El-Shaarawy, M.I., Nahapetian, A., 1983. Studies on pomegranate seed oil. Fette. Seife. Anstrichmittel 85 (3), 123-126.
  • Erişir, Z., Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Yıldız, N., Dalkılıç, B., 2015. Portakal kabuğu yağı ve cinsiyet oranının yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix Japonica) yumurta verimi ve yumurta özellikleri üzerine etkisi. F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 29 (1): 23-30.
  • Fadavi, A., Barzegar, M., Azizi, M.H., 2006. Determination of fatty acids and total lipid content in oilseed of 25 pomegranates varieties grown in Iran. J. Food Comp. Anal. 19, 676-680.
  • Folch, J., Lees, M., Stanley, G.H.S., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. The Journal of Biological Chemistry 226: 497–509
  • Güven, E.Ç., Otkun, G.T., Boyacıoğlu, D., 2010. Flavonoidlerin biyoyararlılığını etkileyen faktörler. Gıda. 35 (5): 387-394. Hegazy, A.E., Ibrahim, M.I., 2012. Antioxidant activities of orange peel extracts. World Applied Sciences Journal. 18(5):684-688.
  • Kamaliroosta, L., Zolfaghari, M., Shafiee, S., Larijani, K., Zojaji, M., 2016. Chemical identifications of citrus peels essential oils. Journal of Food Biosciences and Technology 6(2): 69-76.
  • Karabayır, A., Öğütçü, M., Acar, Ü., Arifoğlu, N., 2018. Effects of orange peel oil on quail (Coturnix coturnix Japonica) growth-performance, egg quality and blood parameters. New Knowledge Journal of Science. 7(2), 127-137. ISSN 2367-4598 (Online).
  • Liu, Y., Li, Y., Liu, H.N., Suo, Y.L., Hu, L.L., Feng, X.A., Zhang, L., Jın, F., 2013. Effect of quercetin on performance anf egg quality during the late laying period of hens. British Poultry Science 54(4): 510-514.
  • Mansour, E, Ben Khaled, A., Lachiheb, B., Abid, M., Bachar, K., Ferchichi, A., 2013. Phenolic compounds, antioxidant and antibacterial activities of peel extract from Tunisian pomegranate. Journal Agricultural Science and Technology 15: 1393-1403.
  • Meerts, I.A.T.M., Verspeek-Rip, C.M., Buskens, C.A.F., Keizer, H.G., Bassaganya-Riera, J., Jouni, Z.E., van Huygevoort, A.H.B.M., van Otterdijk, F.M., van de Waart, E.J., 2009. Toxicological evaluation of pomegranate seed oil. Food and Chemical Toxicology. 47,1085-1092.
  • Miguel, M.G., Neves, M.A., Antunes, M.D., 2010. Pomegranate (Punica granatum L.): A medicinal plant with myriad biological properties – A short review. Journal of Medicinal Plants Research. 4: 2836-2847.
  • Özgül-Yücel, S., 2005. Determination of conjugated linolenic acid content of selected oil seeds grown in Turkey. JAOCS 82 (12), 893-897.
  • Padmaja, A., Prasad, N.B.L., 2011. Pomegranate (Punica granatum L.) peel extract as a source of natural antioxidant. Journal of Food Science and Engineering 1: 171-178.
  • Saki, A.A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A., 2014. The effects of different levels of pomegranate seed pulp with multi‐enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science. 4(4), 803-808.
  • Sarıca, Ş., 2011. Nar suyu yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanım olanakları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28(2): 97-101
  • SAS., 2003. SAS 9.1.3 User Manual, SAS Institute, Cary NC.
  • Sevim, B., Olgun, O., Şentürk, E.T., Yıldız, A.Ö., 2020. The effect of orange peel oil addition to laying quail diets on performance, eggshell quality and some serum parameters. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(8): 1773-1777.
  • Sharmin, T., Ahmed, N., Hossain, A., Hosain, M.M., Mondal, S.C., Haque, R., Almas, M., Sıddık, A.B., 2016. Extraction of bioactive compound from some fruits and vegetables (pomegranate peel, carrot and tomato). American Journal of Food and Nutrition 4(1): 8-19.
  • Syed, D.N., Afaq, F., Mukhtar, H., 2007. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin Cancer Biol. 17: 377-385.
  • Ting, S., Yeh, H.S., Lien, T.F., 2011. Effects of supplemental levels of hesperetin and naringenin on egg quality, serum traits and antioxidant activity of laying hens. Animal Feed Science and Technology 163: 59-66.
  • Turhan, İ., Tetik, N., Karhan, M., 2006. Turunçgil kabuk yağlarının elde edilmesi ve gıda endüstrisinde kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 3: 71-77.
  • Yaman, K., 2012. Bitkisel atıkların değerlendirilmesi ve ekonomik önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 12(2): 339-348.
  • Yassein, D.M.M., Abdallah, E.A., Ismail, I.I., Faddle, A.A., 2015. Effect of dietary supplementation of pomegranate peel powder and butylated hydroxy toluene on some productive, physiological and immunological parameters of Japanese quail. Egyptian Society Journal of Animal Production 52: 105-113
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Şebnem Selçuk 0000-0001-7118-4984

Turgay Şengül 0000-0002-2640-149X

Publication Date July 26, 2021
Submission Date March 19, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Selçuk, Ş., & Şengül, T. (2021). Portakal Kabuğu Yağı ve Nar Çekirdeği Yağı ile Zenginleştirilen Diyetlerin Bıldırcınların Verim Performansı, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 8(3), 702-719. https://doi.org/10.30910/turkjans.899877