In this study, some biotechnical characteristics (physical, mechanical, color and bioactive properties) of kumquat fruits, which are high nutritional value and easily accessible bioactive substance potential, were investigated. Among the physical and mechanical properties from biotechnical properties the fruits; size dimensions, geometric mean diameter, sphericity, surface area, friction properties, mechanical behaviour and color properties were determined. Some chemical properties are total phenolic, antioxidant capacity, total flavonoid, vitamin C, pH, titratable acidity and solid soluble content. The moisture content of the fruits used in the study was determined as 81.01 (% y.b.) according to the wet base. The length, width and thickness values of the kumquat fruit were determined as 33.76 mm, 23.24 mm, 22.77 mm, respectively. The geometric mean diameter, sphericity and surface area values of the fruits were determined as 26.04 mm, 77.32% and 2141.94 mm2, respectively. L *, a *, b * color values were determined as 59.89, 23.38 and 54.86 for the skin of fresh fruits after harvest, respectively, while these values for fruit pulp were determined as 60.01, 5.43 and 34.00, respectively. Total phenolic, antioxidant capacity, total flavonoid, vitamin C values were determined as 116.19 µg GAE g-1, 2.98 µmol TE g-1, 34.04 mg KE L-1, 308.67 mg L-1, respectively. Bio-technological characteristics should be taken into account in order to preserve the quality of kumquat fruits during cleaning, sorting, packaging, storage, processing and post-harvest presentation to the consumer.
Bu çalışmada, besin değeri yüksek ve kolay erişilebilir biyoaktif madde potansiyeli olan kamkat meyvelerinin bazı biyoteknolojik karakteristikleri (fiziksel, mekanik, renk ve biyoaktif özellikler) incelenmiştir. Meyvelerin biyoteknolojik karakteristiklerinden fiziksel ve mekanik özellikleri içerisinde boyut özellikleri, geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, sürtünme özellikleri, mekanik davranışları ile renk özellikleri belirlenmiştir. Bazı kimyasal özellikleri ise toplam fenolik, antioksidan kapasitesi, toplam flavonoid, C vitamini, pH, titre edilebilir asitlik ve suda çözünür kuru maddedir. Çalışmada kullanılan meyvelerin nem içeriği yaş baza göre 81.01 (% y.b.) olarak belirlenmiştir. Kamkat meyvesinin uzunluk, genişlik, kalınlık değerleri sırasıyla 33.76 mm, 23.24 mm, 22.77 mm olarak belirlenmiştir. Meyvelerin geometrik ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı değerleri sırasıyla 26.04 mm, %77.32 ve 2141.94 mm2 olarak belirlenmiştir. L*, a*, b* renk değerleri hasat sonrasındaki taze meyvelerin kabuk yüzeyi için sırası ile 59.89, 23.38 ve 54.86 olarak belirlenirken, meyve eti için bu değerler sırasıyla 60.01, 5.43 ve 34.00 olarak belirlenmiştir. Toplam fenolik, antioksidan kapasitesi, toplam flavonoid, C vitamini değerleri sırasıyla 116.19 µg GAE g-1, 2.98 µmol TE g-1, 34.04 mg KE L-1, 308.67 mg L-1 olarak belirlenmiştir. Biyo-teknolojik karakteristikler, kamkat meyvelerinin temizleme, ayırma, paketleme, depolama ve işleme esnasında ve hasat sonrası tüketiciye sunulmasında kalitesinin korunması açısından dikkate alınması gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 17 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 4 |