The impact of climate change is not just an increase in temperatures. Plants, animals and ecosystems as well as human communities are at serious risk as a result of factors such as the increase in the frequency and impact of extreme weather events such as drought, floods, severe hurricanes, rise in ocean and sea water levels, increase in the acidity of the oceans, and the melting of glaciers. Various drought periods have occurred throughout human history. Turkey, which is located in a semi-arid climate region, has faced drought in the past, and since drought will occur more frequently and severely with global climate change in the near future, it will be more dangerous than today. In general, all plants need soil, water, sunlight to grow. If one of them is insufficient or not, the plant cannot complete its development. In this study, it will be tried to determine how the drought, which is one of the results of the climate change in 2021, affects the farmers of Erzurum province. Measures that producers try to take in the face of climate drought has been tried to be revealed.
In the study, the data obtained through questionnaires from 107 farmers who own tractors in Erzurum center and its districts in 2021 will constitute the primary data source. In this study, it will be tried to determine the effects of the drought experienced by the farmers this year and what precautions they took for 2022 by interviewing the farmers in Erzurum one-on-one and asking some questions to the producers. For this purpose, the sample volume; It was determined by proportional sampling method. In determining the sample size, 90 percent confidence interval and 5 percent margin of error were used.
As a result of the research, there was a 3% to 72% yield loss in plant production in the 2020-2021 production season in Erzurum. In the same production period, increases between 25% and 134% occurred in input costs. Drought showed itself in the form of cold weather and changes in precipitation regime
İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır. İnsanlık tarihi boyunca çeşitli kuraklık dönemleri meydana gelmiştir. Yarı kurak iklim bölgesinde yer alan Türkiye de geçmişte kuraklıkla karşı karşıya kalmış olup, kuraklık yakın dönemde de küresel iklim değişimi ile birlikte daha sık ve şiddetli gerçekleşeceğinden bugüne oranla daha çok tehlikeli olacaktır. Genel olarak tüm bitkilerin büyüye bilmesi için toprak, su güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bunlardan birinin yetersiz yada olmaması durumunda bitki geşimini tamamlayamaz. Bu çalışmada 2021 yılında yaşanan iklim değişikliğinin sonuçlarından birisi olan kuraklığın Erzurum ili çiftçilerini nasıl etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. İklim kuraklık karşısında üreticilerin almaya çalıştıkları önlemler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Çalışmada 2021 yılı Erzurum merkez ve ilçelerinde traktör sahibi olan 107 üreticiden anket yoluyla elde edilen veriler birincil veri kaynağını oluşturmuştur. Bu çalışmada, Erzurum ilindeki çiftçilerle bire bir görüşülüp üreticilere bazı sorular sorularak üreticilerin bu yıl yaşadıkları kuraklığın etkileri ve 2022 için nasıl önlemler aldıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla örnek hacmi; oransal örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir.Örnek hacminin belirlenmesinde yüzde 90 güven aralığı, yüzde 5 hata payı ile çalışılmıştır.
Araştırma sonucunda Erzurum ilinde 2020-2021 üretim sezonunda bitkisel üretimde %3 ile %72 oranında verim kaybı yaşanmıştır. Aynı üretim döneminde girdi maliyetlerinde %25 ile %134 arasında artırşlar meydana gelmiştir. Kuraklık kendisini havaların soğuk gitmesi, yağış rejimindeki değişme şeklinde göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2022 |
Submission Date | November 5, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 1 |