Parlak sarı renkte makarna tüketici tarafından tercih edildiği için, makarnalık buğday ıslahında b sarılık değeri yüksek çeşitler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Renk, öğütme koşullarından özellikle de partikül boyutundan oldukça etkilenmektedir. Bu çalışmada dört farklı çevrede yetiştirilen yedi makarnalık buğday genotipinde renk değerleri (L,a,b); tane, kırma (0.8 ve 1 mm), un ve irmikte belirlenmiş, rengin partikül boyutuna göre değişimi, birbirleri arasındaki ilişkisi ve kalıtım derecesi incelenmiştir. Partikül boyutunun renk değerleri üzerindeki etkisi önemli (p < 0.01) olmuş, partikül boyutu arttıkça L değeri azalmış, a değeri artmıştır. En yüksek b değeri (19.17) ise irmikte saptanmıştır. Kepek içeren tane, 1 mm kırma ve 0.8 mm kırma örnekleri ise benzer b değerleri (17.03-17.96) vermiştir. Unda ise en düşük b değeri (14.05) saptanmıştır. Un örneğinde en düşük b değeri saptanmış olmasına rağmen, yapılan hem korelasyon (r=0.96**) hem de regresyon (R2=0.92**) analizleri sonucu, irmik b sarılık değerinin en iyi un fraksiyonundan tahmin edilebileceği tespit edilmiştir. Ayrıca, taneden gözle renk tahmin etmek en kolay yöntem olmasına rağmen, irmik renginin taneye bakılarak belirlenemeyeceği sonucuna varılmıştır. Sarılık renk değerlerinin tane hariç kalıtım derecesi oldukça yüksek (h2>0.92) bulunmuştur. Bu nedenle, özellikle makarnalık buğday ıslah çalışmalarında çevreden az etkilenen renk parametresinden seleksiyon kriteri olarak etkili bir şekilde yararlanılabileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 23, 2022 |
Submission Date | February 17, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 2 |