Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Manisa Sarıgöl’deki Bağların Toprak Kalitesinin Değerlendirilmesi

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 2, 453 - 461, 23.04.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1088993

Öz

Üzüm, kullanım şekillerinin çeşitliliği, iç pazar tüketimi ve ihracat payı ile Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde bağcılık farklı toprak özelliklerine sahip pek çok alanda yapılıyor olsada toprak kalitesinin belirlenmesi, üzüm verimini ve kalitesini artırmanın en önemli adımlarından biridir. Bu araştırma, Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üretiminin yapıldığı bağ alanlarının genel özelliklerini, toprak kalitesinin uygun sınıflandırılmasını ve genel özelliklerini belirlemek amacıyla kırsal yerleşim yerlerindeki 100 adet bağdan 0-60 cm derinliklerde ki toprak seviyesinden alınan 100 toprak örneği üzerinde yürütülmüştür. pH, EC, organik madde, doku sınıfları, makro ve mikro besin elementleri belirlenmiş ve bu parametrelere bağlı olarak toprak kalite indeksi (TKİ) hesaplanmıştır. Sonuçlarımıza göre toprak kalite indeks değerleri 0.46 ile 0.84 arasında değişmiştir. Bununla birlikte toprak özellikleri bakımından 100 farklı bağ içerisinden 12 bağ çok uygun (S1:1.00-0.75), 60 bağ uygun (S2:0.75-060), 20 bağ marjinal uygun (S3:0.60-0.50) ve 8 bağ ise uygun olmayan (N:<0.50) sınıf arasında yer almıştır. Öte yandan analiz edilen örneklerin TKİ değeri toprak OM, N, P, K, Mg, Ca, Zn, Fe, Mn, içerikleri ile önemli oranda pozitif ilişkili olurken, bu değer toprak pH ve CaCO3 içerikleri ile önemli seviyede negatif ilişki göstermiştir. Bu sonuçlara göre bölgede üzüm verimini ve kalitesini artırmak için besin elementi açısından eksik görülen bağlarda sezon başıda ve/veya vejetasyon dönemi içerisinde gerekli gübrelemelerin yapılması önerilebilir.

Teşekkür

Bu çalışmada verdiği destekten dolayı Alaşehir Ticaret Borsasına ve Alaşehir Ticaret Borsasında görev yapan Zir. Müh. Süleyman Yüksel’e teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Acton, D.F., Gregorich, L.J. 1995. The Health of Our Soils: Toward Sustainable Agriculture in Canada. Agriculture Agri-Food Canada, CDR Unit, Ottawa.
  • Aktaş, M. ve Karaçal, İ. 1988. Kırıkkale ve Delice ilçelerinde Hasan dede çeşidi üzüm yetiştirilen bağların beslenme durumlarının belirlenmesi. Doğa Tarım ve Ormancılık Dergisi 12, (3): 291-304.
  • Atalay, İ. Z., & Anaç, D. 1991. Salihli'nin çekirdeksiz üzüm bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri üzerine bir araştırma. TÜBİTAK Projesi. TOAG, 659.
  • Atalay, İ.Z. 1977. İzmir ve Manisa bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında bitki besini olarak azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun toprak-bitki ilişkilerine dair bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:345, İzmir, 159 s.
  • Atalay, I.Z. 1978. The petiole and leaf blade relationships for the determination of phosphorus and zinc status of vineyards. VITIS, 17: 147-151.
  • Ateş, K. ve Turan, V. 2015. Bingöl ili merkez ilçesi tarım topraklarının bazı özellikleri ve verimlilik düzeyleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2: 108-113.
  • Aydın, Ş. ve Çoban, H. 2002. Ege Bölgesi’nde Bağların Beslenmesi. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu Bildirileri, (Cappadocia) Nevşehir, s. 176-182.
  • Aziz I, Mahmood T, Islam K.R. 2013. Effect of long term no-till and conventional tillage practices on soil quality. Soil & Tillage Research, 131: 28–35.
  • Başar, H. 2001. Bursa ili topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleri ile incelenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15: 69-83.
  • Başayiğit, L., Şenol, H., Müjdeci, M. 2008. Isparta ili meyve yetiştirme potansiyeli yüksek alanların bazı toprak özelliklerinin coğrafi bilgi sistemleri ile haritalanması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3(2): 1-10.
  • Brohi, A.R. ve Aydeniz, A. 1987. Tokat ilinde yetiştirilen narince ve çavuş üzüm çeşitlerinin bitki besin kapsam durumu. Tokat Ziraat Fakültesi Dergisi, 3, (1): 27-58.
  • Çağlar, K. Ö. 1958. Toprak Bilgisi, Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Yayın No: 10. Ankara.
  • Çelik, S. 1998. Bağcılık (Ampeloji), Cilt:1, Anadolu Matbaa, 425, Tekirdağ.
  • Chapman, H. D., Pratt, P.F. 1961. Methods of analysis for soils, plant and waters, P. 1-30 g; University of California, Division of Agricultural Sciences, USA.
  • Çoban, H. 2008. Investigation to Determine Fertility status in A Semi-Arid Environment of Agricultural Areas, Turkey. RJC Rasayan Journal of Chemistry, 1 (1): 158-165.
  • Danışman, S., Genç, Ç., Uslu, İ. 1983. İznik ve Geyve ilçelerinde yetiştirilen Müşküle üzüm çeşidinin beslenme sorunları. Doğa Bilim Dergisi 7: 9-17.
  • Doran, J.W., & Parkin, T.B. 1994. Defining and assessing soil quality. Defining soil quality for a sustainable environment, 35, 1-21.
  • İrget, M.E. 1988. Menemen yöresi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • İrget, M. E., Atalay, İ.Z. 1992. Menemen bağlarının demir, çinko ve mangan durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Cilt: 2, S:487-492, İzmir.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice-Hall of India Pvt. Ltd., New Delhi, 498p.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri III, A.Ü. Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları: No:3, Ankara.
  • Karaman, M.R. 2012. Bitki Besleme, GÜBRETAŞ Rehber Kitaplar Dizisi:2, ISBN: 978-605-87103-2-0.
  • Karlen, D.L., Mausbach, M.J., Doran, J.W., Cline, R.G., Harris, R.F. and Schuman, G.E. 1997. Soil quality: A concept, definition, and framework for evaluation. Soil Sci. Soc. Am. J. 61:4-10.
  • Konuk, F., Çolakoğlu, H. 1986. Gediz ovası çekirdeksiz üzüm bağlarında makro besin elementleri, toprak-bitki ilişkileri ve bağların beslenme durumu. Tariş Araş. Geliştirme Müdür. Proje No: Ar-Ge 001. İzmir.
  • Koopmans, C., & Bloem, J. 2018. Soil quality effects of compost and manure in arable cropping: Results from using soil improvers for 17 years in the MAC trial. Louis Bolk Institute.
  • Kovancı, İ., Atalay, İ. Z. 1977. Çal bağlarında makro besin elementi ve toprak bitki ilişkileri. Bitki Cilt 4, Sayı:2, 192-212.
  • Kurtural, S.K. 2011. Desired Soil Properties for Vineyard Site Preparation. Universtiy of Kentucky, College of Agriculture, Cooperative Extension Service. HortFact 31-01. Available at [accessdate:14.03.2022]:ttp://www.uky.edu/hort/sites/www.uky.edu.hort/files/documents/KF_31_01.pdf
  • Lanyon, D.M., Cass, A., Hansen, D. 2004. The effect of soil properties on vine performance. CSIRO Land and Water Technical Report No. 34/04.
  • Lindsay, W.L., Norwell, W.A. 1978. Development of a DTPA soil test for Zn, Fe, Mn and Cu. Journal of American Soil Science, 42: 421-428.
  • Loué, A. 1968. Diagnostic Petiolaire de Prospection. Etudes Sur la Nutrition et la Fertilisation Potassiques de la Vigbe Societe Commerciale des Potasses d’Alsace Services Agroomiques.31- 41.
  • Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y. 2014. Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri, Sayfa Sayısı: 236, Nobel Akademik Yayıncılık, ISBN: 978-605-133-895-8.
  • Mulla D.J., Mc Bratney A.B. 2001. Soil spatial variability. Handbook of Soil Science CRS. Pres: 321-352.
  • Oliver, D.P., Bramley, R.G.V., Riches, D., Porter, I. and Edwards, J. 2013. Review: soil physical and chemical properties as indicators of soil quality in Australian viticulture. Australian Journal of Grape and Wine Research. 19(2): 129–139
  • Olsen, S.R., Dean, L.A., 1965. Phosphorus, Ed. C.A. Black, “Alınmıştır: Methods of Soil Analyses, Part II American Society of Agronomy Inc. Publisher Madison, Wisconsin, USA: 1035-1049.
  • Pierce, F.J., Larson, W.E., 1993. Developing criteria to evaluate sustainable land management. In: Kimble, J.M. (Ed.), Proc. 8th Int. Soil Management Workshop: Utilization of Soil Survey Information for Sustainable Land Use. May 1993, USDA-SCS, National Soil Survey Center, Lincoln, NE, pp. 7-14.
  • Soil Survey Staff, 1951. Soil Survey Manuel, U.S. Department Griculture Handbook, U.S. Goverment Printing Office, Washington. USA.
  • TUİK, 2022. http://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul., (Available from: 29.03.2017).
  • Ülgen N, Yurtsever N. 1995. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi (4. Baskı). T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 209, Teknik Yayınlar No: T.66, s.230, Ankara.
  • Viets, F.W. Grand, and Lindsay, L. 1973. Testing soils for zine, copper manganese and iron, Soil testing and plant analysis. (ed) Walsh L.M. and Beaton J.O, Soil Science Society of America. Inc. Madison Wisconsin, USA, pp. 153 - 172.
  • Walkey, A. and Black, I.A. 1934. An examination of the Degtjareff method for determining soil organic matter, and a proposed modification of the chromic acid titration method. Soil Science, 34: 29 – 38.
  • White, R.E. 2010. The status of soil health in the viticulture and wine industry, a review. Final Report to Grape and Wine Research and Development Corporation, Project GWR 0918.
  • Winkler, A.J. Cook, J.A. Kliewer, W.M. and Lider, L.A. 1974. General viticulture. University of California Press, Berkeley, ISBN: 0-52002591-1710 p.
  • Yener, H., Aydin, Ş. ve Güleç, I. 2000. Alaşehir yöresi Kavaklıdere bağlarının beslenme durumu. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 12(2), 110-138.
Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 2, 453 - 461, 23.04.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1088993

Öz

Kaynakça

  • Acton, D.F., Gregorich, L.J. 1995. The Health of Our Soils: Toward Sustainable Agriculture in Canada. Agriculture Agri-Food Canada, CDR Unit, Ottawa.
  • Aktaş, M. ve Karaçal, İ. 1988. Kırıkkale ve Delice ilçelerinde Hasan dede çeşidi üzüm yetiştirilen bağların beslenme durumlarının belirlenmesi. Doğa Tarım ve Ormancılık Dergisi 12, (3): 291-304.
  • Atalay, İ. Z., & Anaç, D. 1991. Salihli'nin çekirdeksiz üzüm bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri üzerine bir araştırma. TÜBİTAK Projesi. TOAG, 659.
  • Atalay, İ.Z. 1977. İzmir ve Manisa bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında bitki besini olarak azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun toprak-bitki ilişkilerine dair bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:345, İzmir, 159 s.
  • Atalay, I.Z. 1978. The petiole and leaf blade relationships for the determination of phosphorus and zinc status of vineyards. VITIS, 17: 147-151.
  • Ateş, K. ve Turan, V. 2015. Bingöl ili merkez ilçesi tarım topraklarının bazı özellikleri ve verimlilik düzeyleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2: 108-113.
  • Aydın, Ş. ve Çoban, H. 2002. Ege Bölgesi’nde Bağların Beslenmesi. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu Bildirileri, (Cappadocia) Nevşehir, s. 176-182.
  • Aziz I, Mahmood T, Islam K.R. 2013. Effect of long term no-till and conventional tillage practices on soil quality. Soil & Tillage Research, 131: 28–35.
  • Başar, H. 2001. Bursa ili topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleri ile incelenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15: 69-83.
  • Başayiğit, L., Şenol, H., Müjdeci, M. 2008. Isparta ili meyve yetiştirme potansiyeli yüksek alanların bazı toprak özelliklerinin coğrafi bilgi sistemleri ile haritalanması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3(2): 1-10.
  • Brohi, A.R. ve Aydeniz, A. 1987. Tokat ilinde yetiştirilen narince ve çavuş üzüm çeşitlerinin bitki besin kapsam durumu. Tokat Ziraat Fakültesi Dergisi, 3, (1): 27-58.
  • Çağlar, K. Ö. 1958. Toprak Bilgisi, Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Yayın No: 10. Ankara.
  • Çelik, S. 1998. Bağcılık (Ampeloji), Cilt:1, Anadolu Matbaa, 425, Tekirdağ.
  • Chapman, H. D., Pratt, P.F. 1961. Methods of analysis for soils, plant and waters, P. 1-30 g; University of California, Division of Agricultural Sciences, USA.
  • Çoban, H. 2008. Investigation to Determine Fertility status in A Semi-Arid Environment of Agricultural Areas, Turkey. RJC Rasayan Journal of Chemistry, 1 (1): 158-165.
  • Danışman, S., Genç, Ç., Uslu, İ. 1983. İznik ve Geyve ilçelerinde yetiştirilen Müşküle üzüm çeşidinin beslenme sorunları. Doğa Bilim Dergisi 7: 9-17.
  • Doran, J.W., & Parkin, T.B. 1994. Defining and assessing soil quality. Defining soil quality for a sustainable environment, 35, 1-21.
  • İrget, M.E. 1988. Menemen yöresi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • İrget, M. E., Atalay, İ.Z. 1992. Menemen bağlarının demir, çinko ve mangan durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Cilt: 2, S:487-492, İzmir.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice-Hall of India Pvt. Ltd., New Delhi, 498p.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri III, A.Ü. Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları: No:3, Ankara.
  • Karaman, M.R. 2012. Bitki Besleme, GÜBRETAŞ Rehber Kitaplar Dizisi:2, ISBN: 978-605-87103-2-0.
  • Karlen, D.L., Mausbach, M.J., Doran, J.W., Cline, R.G., Harris, R.F. and Schuman, G.E. 1997. Soil quality: A concept, definition, and framework for evaluation. Soil Sci. Soc. Am. J. 61:4-10.
  • Konuk, F., Çolakoğlu, H. 1986. Gediz ovası çekirdeksiz üzüm bağlarında makro besin elementleri, toprak-bitki ilişkileri ve bağların beslenme durumu. Tariş Araş. Geliştirme Müdür. Proje No: Ar-Ge 001. İzmir.
  • Koopmans, C., & Bloem, J. 2018. Soil quality effects of compost and manure in arable cropping: Results from using soil improvers for 17 years in the MAC trial. Louis Bolk Institute.
  • Kovancı, İ., Atalay, İ. Z. 1977. Çal bağlarında makro besin elementi ve toprak bitki ilişkileri. Bitki Cilt 4, Sayı:2, 192-212.
  • Kurtural, S.K. 2011. Desired Soil Properties for Vineyard Site Preparation. Universtiy of Kentucky, College of Agriculture, Cooperative Extension Service. HortFact 31-01. Available at [accessdate:14.03.2022]:ttp://www.uky.edu/hort/sites/www.uky.edu.hort/files/documents/KF_31_01.pdf
  • Lanyon, D.M., Cass, A., Hansen, D. 2004. The effect of soil properties on vine performance. CSIRO Land and Water Technical Report No. 34/04.
  • Lindsay, W.L., Norwell, W.A. 1978. Development of a DTPA soil test for Zn, Fe, Mn and Cu. Journal of American Soil Science, 42: 421-428.
  • Loué, A. 1968. Diagnostic Petiolaire de Prospection. Etudes Sur la Nutrition et la Fertilisation Potassiques de la Vigbe Societe Commerciale des Potasses d’Alsace Services Agroomiques.31- 41.
  • Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y. 2014. Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri, Sayfa Sayısı: 236, Nobel Akademik Yayıncılık, ISBN: 978-605-133-895-8.
  • Mulla D.J., Mc Bratney A.B. 2001. Soil spatial variability. Handbook of Soil Science CRS. Pres: 321-352.
  • Oliver, D.P., Bramley, R.G.V., Riches, D., Porter, I. and Edwards, J. 2013. Review: soil physical and chemical properties as indicators of soil quality in Australian viticulture. Australian Journal of Grape and Wine Research. 19(2): 129–139
  • Olsen, S.R., Dean, L.A., 1965. Phosphorus, Ed. C.A. Black, “Alınmıştır: Methods of Soil Analyses, Part II American Society of Agronomy Inc. Publisher Madison, Wisconsin, USA: 1035-1049.
  • Pierce, F.J., Larson, W.E., 1993. Developing criteria to evaluate sustainable land management. In: Kimble, J.M. (Ed.), Proc. 8th Int. Soil Management Workshop: Utilization of Soil Survey Information for Sustainable Land Use. May 1993, USDA-SCS, National Soil Survey Center, Lincoln, NE, pp. 7-14.
  • Soil Survey Staff, 1951. Soil Survey Manuel, U.S. Department Griculture Handbook, U.S. Goverment Printing Office, Washington. USA.
  • TUİK, 2022. http://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul., (Available from: 29.03.2017).
  • Ülgen N, Yurtsever N. 1995. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi (4. Baskı). T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 209, Teknik Yayınlar No: T.66, s.230, Ankara.
  • Viets, F.W. Grand, and Lindsay, L. 1973. Testing soils for zine, copper manganese and iron, Soil testing and plant analysis. (ed) Walsh L.M. and Beaton J.O, Soil Science Society of America. Inc. Madison Wisconsin, USA, pp. 153 - 172.
  • Walkey, A. and Black, I.A. 1934. An examination of the Degtjareff method for determining soil organic matter, and a proposed modification of the chromic acid titration method. Soil Science, 34: 29 – 38.
  • White, R.E. 2010. The status of soil health in the viticulture and wine industry, a review. Final Report to Grape and Wine Research and Development Corporation, Project GWR 0918.
  • Winkler, A.J. Cook, J.A. Kliewer, W.M. and Lider, L.A. 1974. General viticulture. University of California Press, Berkeley, ISBN: 0-52002591-1710 p.
  • Yener, H., Aydin, Ş. ve Güleç, I. 2000. Alaşehir yöresi Kavaklıdere bağlarının beslenme durumu. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 12(2), 110-138.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fadime Ates 0000-0003-4466-4573

Yayımlanma Tarihi 23 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi 16 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ates, F. (2022). Manisa Sarıgöl’deki Bağların Toprak Kalitesinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(2), 453-461. https://doi.org/10.30910/turkjans.1088993