Bu çalışma, Golden Reinders, Rose Glow, Pink Lady, Jeromine ve Ruby Gala gibi yeni elma çeşitlerinde çiçek tozu canlılık ve çimlenme oranları ile çiçek tozu üretim miktarları belirlenerek tozlayıcılık yeteneklerinin tespiti amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerin çiçek tozu canlılıkları ‘TTC’, ‘FDA’ ve ‘IKI’ testleri ile, çiçek tozu çimlenme oranları ise ‘petride agar’ ve “asılı damla” yöntemleriyle, çiçek tozu üretim miktarları da “Hemasitometrik Yöntem” kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan 3 canlılık testinde de en yüksek çiçek tozu canlılık düzeyi Golden Reinders çeşidinden (% 85,68), en düşük değer Pink Lady çeşidinden (% 50,15) elde edilmiştir. Çiçek tozu çimlenme oranları bakımından, petride agar yöntemi ile belirlenen çimlendirme testlerinde; çeşitlere ait çiçek tozlarının en yüksek canlılık düzeyi % 63,50 ile Golden Reinders çeşidinde % 20 sakkaroz dozunda elde edilirken, asılı damla yöntemi ile belirlenen çimlendirme testlerinde; çeşitlere ait çiçek tozlarının en yüksek çimlenme düzeyi % 63,79 ile Rose glow çeşidinde % 20 sakkaroz dozunda bulunmuştur. Çiçek tozu üretim miktarında, en yüksek değer Golden Reinders çeşidinde tespit edilmiştir. Çalışma sonunda, bu çeşitlerle kurulan meyve bahçelerinde diğer şartların uygun olması halinde, döllenme biyolojisi bakımından meyve tutumunda bir problemin olmayacağı kanaatine varılmıştır.
KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ
ZRT.A4.20.017
Bu çalışma; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından “ZRT.A4.20.017” No’lu proje ile desteklenmiştir.
ZRT.A4.20.017
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | ZRT.A4.20.017 |
Publication Date | July 23, 2022 |
Submission Date | April 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 3 |