A total of 170 different genotypes were studied to evaluate the local chickpea (Cicer arietinum L) populations collected from the Mediterranean, Passage belt and Central Anatolia regions, Adana, Hatay, Osmaniye, Maraş, Mersin, Karaman provinces in breeding studies and to determine some important agronomic and morphological characteristics. Qualitative and quantitative properties of genotypes in early spring sowing were investigated. Morphological characterization studies were carried out according to the definition list published by IPGRI for chickpea and the UPOV feature document of this species. The characteristics of chickpea plant and seed were examined and the differences between these examined characteristics were determined. In this study, when the weights and contribution margins of the characteristics discussed in the first three main components are examined, it is seen that the seed shape and first branch number values on the first main component have the highest values, respectively. When the second main component values were examined, it was determined that the second branch number and the third branch number had the highest values. In the third main component, the values of leaflet width and canopy height were determined as the highest values, respectively. Among the three main components, the determined features emerge as characters that may be important in the differentiation of genotypes.
Akdeniz, Geçit kuşağı ve Orta Anadolu bölgelerinden, Adana, Hatay, Osmaniye, Maraş, Mersin, Karaman illerinden toplanan yerel nohut (Cicer arietinum L) populasyonlarının ıslah çalışmalarında değerlendirilmesi ve bazı önemli agronomik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla toplam 170 adet farklı genotip ile çalışılmıştır. Genotiplerde yazlık ekimde kalitatif ve kantitatif özellikler incelenmiştir. Morfolojik karekterizasyon çalışmaları IPGRI’nin nohut için yayınlamış olduğu tanımlama listesi ve bu türe ait UPOV özellik belgesine göre yapılmıştır. Nohut bitkisine ve tohumuna ilişkin özellikler incelenmiş ve bu incelenen özellikler arasındaki farklılıklar belirlenmiştir.
Bu çalışmada, ele alınan özelliklerin ilk üç ana bileşendeki ağırlıkları ve katkı payları incelendiğinde birinci ana bileşen üzerinde tohum şekli ve birinci dal sayısı değerleri sırasıyla en yüksek değere sahip olduğu görülmektedir. İkinci ana bileşen değerleri incelendiğinde en yüksek değerlere ikinci dal sayısı ve üçüncü dal sayısı sahip olduğu tespit edilmiştir. Üçüncü ana bileşende ise yaprakçık genişliği ve kanopi yüksekliğine ait değerler sırasıyla en yüksek değerler olarak saptanmıştır. Üç ana bileşen içerisinde, belirlenen özellikler genotiplerin ayrımında önemli olabilecek karakter olarak ortaya çıkmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2023 |
Submission Date | June 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 2 |