In a two-part experiment, the first parcel is certified organic vineyard and, consisting of Cabernet Sauvignon cv. vines grafted onto the 1103P rootstock. The second parcel is conventional vineyard, with cv. Cabernet Sauvignon vines grafted onto the 5BB rootstock. Using Split-Plot Design based on stress levels, the experiment is set up with three repetitions, with two main plots representing Organic and Conventional vineyard, each split into two sub-plots. Predawn leaf water potential values were measured, and vines with values below -0.8 MPa and above -0.8 MPa were grouped into Dryland-Shallow Soil and Bottomland-Deep Soil, respectively, based on soil type (six groups, namely Control, Stress 1, and Stress 2). Berry characteristics were studied during harvest, and berries were classified into four groups based on their diameter (10mm-12mm, 12mm-14mm, 14mm-16mm). The results showed that the 10mm-12mm berry size group had the desired berry characteristics, Dryland-Shallow Soil produced smaller berries, and Stress 2 increased berry skin area and berry skin area/berry volume values.
İki parselden oluşan denemede; birinci parsel organik tarım sertifikalı ve Cabernet Sauvignon/1103P aşı kombinasyonuna sahip omcalardan oluşmuştur. Diğer parselde konvansiyonel yetiştiricilik yapılmaktadır ve bu parselde Cabernet Sauvignon/5BB aşı kombinasyonundaki omcalar bulunmaktadır. Stres düzeylerine göre Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olan deneme, Organik ve Konvansiyonel olmak üzere iki ana ve ikişer alt parsele ayrılmıştır. Şafak öncesi yaprak su potansiyeli değerleri; -0,8 MPa’dan düşük olan ve -0,8 MPa’dan büyük olan omcalar belirlenip arazi ve toprak tipine göre Kıraç Arazi-Yüzlek Toprak ve Taban Arazi-Derin Toprak olarak gruplanmıştır. Her bir arazi tipinde; Kontrol, Stres 1, Stres 2 düzeyi olmak üzere altı ayrı grup vardır. Hasatta tane özellikleri incelenmiş ve taneleri çaplarına göre 4 ayrı grup oluşturulmuştur (10mm-12mm, 12mm-14mm, 14mm-16mm). Sonuç olarak; 10mm-12mm tane boyut grubunun istenilen tane özelliklerini taşıdığı, KAYT Kıraç Arazi-Yüzlek Toprak grubunun küçük taneler verdiği ve Stres 2’nin tane kabuk alanı ve tane kabuk alanı/tane eti hacmi değerlerini yükselttiği belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | July 24, 2023 |
Publication Date | July 23, 2023 |
Submission Date | March 13, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 3 |