Dünyadaki iklim değişiklikleri kurak alanların ve tuzlu toprakların artmasına neden olmakta, aynı zamanda aşırı iklim ve toprak koşullarının artması da arazi kullanım verimliliğini kısıtlamaktadır. Bu alanlarda hayvanlara silaj yemi sağlamak zorlaşmaktadır. Bu nedenle alternatif yem bitkisi arayışları da artıyor. Kurak, soğuk ve tuzlu topraklara dayanıklı olan kinoa (Chenepodium quinoa Willd.) bitkisi, ekstrem iklim ve toprak koşullarında silaj üretimi için önemli bir alternatif bitki potansiyeline sahiptir. Bu amaçla 4 farklı sıra arası mesafede (17.5, 35.0, 52.5, 70.0 cm) yetiştirilen 2 kinoa çeşidinin (Cherry Vanilya ve Red Head) silaj besin değerleri üzerine bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada hayvanlar için önemli besin değerlerini olan ham kül içeriği (HK), ham protein (HP), asit deterjan lifi (ADF), nötr deterjan lifi (NDF), kuru madde sindirilebilirliği (KMS), kuru madde tüketimi (KMT) ve nispi yem değeri (NYD)’nin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda tohumların farklı sıra aralıklarına ekilmesinin kinoa silajında HP, NDF, KMT ve NYD üzerine önemli etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Kinoa silajının besin değerleri açısından çeşitler arasında (HP hariç) önemli bir farklılık görülmemiştir. Araştırma sonuçlarına göre geniş sıra aralığı ile yapılan ekimlerin kinoa silajının besin değerini arttırdığı tespit edilmiştir.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2020-FBE-A04
Financial support was provided to the research by Iğdır University Scientific Research Projects Coordination Unit with the project number 2020-FBE-A04.
Climate changes in the world cause an increase in arid areas and saline soils, and at the same time, the increase in extreme climate and soil conditions restricts land use efficiency. In these areas, it becomes difficult to provide silage feed for animals. Therefore, the search for alternative forage plants is also increasing. Quinoa (Chenepodium quinoa Willd.) plant, which is resistant to arid, cold and salty soils, has an important alternative plant potential for silage production in extreme climate and soil conditions. For this purpose, a research was conducted on the silage nutrition values of 2 quinoa varieties (Cherry Vanilla and Read Head) grown at 4 different row spacing distances (17.5, 35.0, 52.5, 70.0 cm). In the research, It is aimed to determine crude ash content (CA), crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), dry matter digestibility (DMD), dry matter consumption (DMI) and relative feed value (RFV), which have important nutritional values for animals. As a result of the research, it was determined that sowing seeds at different row spacings had a significant effect on CP, NDF, DMI and RFV of quinoa silage. There was no significant difference in the nutritional values of quinoa silage between varieties (except CP). According to the results of the research, it was determined that sowing with wide row spacing increased the nutritional value of quinoa silage.
2020-FBE-A04
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2020-FBE-A04 |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2 |