Nanoparticles can be synthesized using physical, chemical, and biological methods. The disadvantages associated with physical and chemical nanoparticle synthesis, such as high energy consumption, low yield, high costs, and environmental hazards, contradict the advantages of green synthesis. This approach uses algae, plants, and microorganisms, providing a cost-effective, simpler, and environmentally friendly method for the synthesis of nanoparticles. In this study, silver nanoparticles were synthesized by the green synthesis method using Pimenta dioica aqueous extract. Characterization of the synthesized nanoparticles was carried out by Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy Dispersive Spectroscopy (EDS), UV Visible Field Spectroscopy (UV-Vis), and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) methods. The interaction of silver nanoparticles with DNA was examined by agarose gel electrophoresis method using pBR322 plasmid DNA. DNA cleavage activity results showed that silver nanoparticles cleaved DNA both hydrolytically and oxidatively. The antioxidant activity of silver nanoparticles was determined using DPPH●, ABTS●+, and CUPRAC methods. According to the results of antioxidant tests, it was determined that the synthesized silver nanoparticles have strong antioxidant activity.
Nanopartiküller fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılarak sentezlenebilmektedir. Nanopartikül sentezi için fiziksel ve kimyasal yöntemlerle ilgili yüksek enerji tüketimi, düşük verim, yüksek maliyetler ve çevresel tehlikeler gibi dezavantajlar, yeşil sentezin sunduğu avantajlarla çelişmektedir. Bu yaklaşım, nanopartiküllerin sentezi için uygun maliyetli, daha basit ve çevre dostu bir yöntem sağlayarak algleri, bitkileri, mikroorganizmaları kullanmaktadır. Bu çalışmada, Pimenta dioica su ekstraktı kullanılarak yeşil sentez yöntemi ile gümüş nanopartikül sentezlenmiş ve sentezlenen nanopartiküllerin karakterizasyonları Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılım Spektroskopisi (EDS), UV Görünür Alan Spektroskopisi (UV-Vis) ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. pBR322 plazmid DNA'sı kullanılarak agaroz jel elektroforezi yöntemi ile gümüş nanopartiküllerinin DNA ile etkileşimi incelenmiştir. DNA kırma aktivitesi sonuçlarına göre gümüş nanopartiküllerinin hem hidrolitik hem de oksidatif olarak kırdığı tespit edilmiştir. Gümüş nanopartiküllerinin antioksidan aktivitesi, DPPH●, ABTS●+ ve CUPRAC metotları kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan testlerinin sonuçları sentezlenen gümüş nanopartiküllerinin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.
Bu çalışmanın karakterizasyon analizlerine katkılarından dolayı Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERLAB)’a ve Prof. Dr. Mustafa YILDIZ’a teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Biotechnology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 24, 2024 |
Submission Date | March 18, 2024 |
Acceptance Date | May 23, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 3 |