Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Economic Analysis OF Leaf Production at Different Bud Loads

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 4, 1207 - 1217, 12.10.2024
https://doi.org/10.30910/turkjans.1495026

Öz

In recent years, there has been a growing interest in vine cultivation for leaf production in our country. Leaf viticulture offers an additional source of income for producers, in addition to grapes. The objective of this research was to establish a vineyard comprising the Karaerik and Kabuğu Yufka grape varieties in the Bahçeliköy location in the Erzincan province, with the aim of determining whether leaf production alone is economically viable. In the established vineyard, four different bud loads (24, 36, 48 and 60 buds/vine) were applied, and the leaf yields of the varieties were taken in 2023. The effects of the varieties and bud load applications on leaf yield were then compared economically. In order to achieve this objective, an economic analysis was conducted using a single product budget analysis. This analysis considered the production expenses, costs and the current price of vine leaves in the form of fruits and vegetables operating in the province. The results of the economic analysis indicated that the highest relative profitability was observed to be above 1 in both types and in all eye load applications. Orantılı kârın 1'den büyük olması durumunda tüm uygulamaların ekonomik olarak uygun olduğu gösterilebilir. The Erzincan region is situated within the boundaries where viticulture is permitted. The practice of vining or pickling leaf viticulture is regarded as a potential means of enhancing the income of regional producers. Furthermore, this sector has the potential to contribute to the local economy.

Proje Numarası

TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094

Kaynakça

  • Altıntaş, A., Altıntaş, G., Aydın, M., Kılıç, D., Kaya, Y., Çiçek, A., & Kiracı, M. A. 2023. Bağcılıkta farklı üretim modellerinin üzüm ve yemeklik asma yaprağı üretiminde verim ve kalite üzerine etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12(2), 149-164.
  • Anonim, 2001. Türkiye’de Bazı Bölgeler İçin Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. Proje Raporu. No: 2001-14. Ankara.
  • Birinci, A., Er, K. 2006. Bursa ili Karacabey ilçesinde organik ve konvansiyonel şeftali üretiminin ekonomik açıdan mukayesesi ve pazarlaması üzerine bir araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1 ve 2), 19-30.
  • Cangi, R., Yağcı, A. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6 (Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayı): 137-148.
  • Cangi, R., Adınır, M., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S. 2011. Salamuralık yaprak üretilen bağlarda farklı üretim modellerinin ekonomik analizi. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(2), 77-84.
  • Demircan, V., Yılmaz, H., Binici, T. 2005. Isparta ilinde elma üretim maliyeti ve gelirinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1 ve 2), 71-80.
  • Doğan, Y., Nedelcheva, A., Łuczaj, Ł., Drăgulescu, C., Stefkov, G., Maglajlić, A., ... & Pieroni, A. 2015. Of the importance of a leaf: the ethnobotany of sarma in Turkey and the Balkans. Journal of ethnobiology and ethnomedicine, 11: 1-15.
  • Dülgeroğlu, Y. 2012. Salamuralık asma yaprağı üretiminde fungusit kalıntı miktarı üzerine hasat zamanı ve salamura yöntemlerinin etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye.
  • Gözener, B., Kaya, Y., Ankara, Sayılı, M. 2014. Erzincan ili Üzümlü ilçesinde cimin üzümü üretimi ve pazarlama durumu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9: 74-80.
  • Gülcü, M., Demirci, A., Arıcı, M., Aydın, S. 2009. Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyum Kitabı, 27-29 Mayıs 2009, Van
  • Gülcü, M., Torçuk, A. İ. 2016. Yemeklik asma yaprağı üretimi ve pazarlamasında kalite parametreleri. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim. Cilt1 sayfa 75-79
  • Kalkan, N. N., Bozkurt, A., Gecim, T., Karadogan, B., Bahar, E., Kaya, O. 2022b. Influence of pruning severity in the table grape variety 'Karaerik' (Vitis vinifera L.).
  • Kalkan, N. N., Karadoğan, B., Kadıoğlu, Z., Kaya, Ö. 2016. Erzincan bağcılığında alternatif ürün“ sarmalık asma yaprağı ” Uluslararası Erzincan Sempozyumu Bildiri Kitabı, 3, 671-678.
  • Kalkan, N. N., Karadoğan, B., Kadioğlu, Z., Esmek, İ., Albayrak, S., Kaya, O. 2022a. Response of karaerik grape cultivar (Vitis vinifera L.) to two training systems and three trunk heights. Erwerbs-obstbau, 64(Suppl 1), 119-127.
  • Kaya, Ö. 2019. Effect of manual leaf removal and its timing on yield, the presence of lateral shoots and cluster characteristics with the grape variety'Karaerik'.
  • Köse, C., Kaya, Ö. 2017. Determination of resistance to low temperatures of winter buds according to position in Karaerik (V. vinifera L.) grape cultivar. International Journal of Scientific and Research Publications, 7(4), 4-5.
  • Küpe, M., Karatas, N., Unal, M. S., Ercisli, S., Baron, M., Sochor, J. 2021. Phenolic composition and antioxidant activity of peel, pulp and seed extracts of different clones of the Turkish grape cultivar ‘Karaerik’. Plants, 10(10), 2154.
  • Özkan, B., Kuzgun, M. 1997. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Sayı: 10. Sayfa No: 45-60. Antalya.
  • Ribereau, G.J., Reynold, E. 1971. Science et Techniques de la Vigne. Tome 1., Biologie de la Vigne. Sols de Vignobles. Ed. Dunod. Paris
  • Semerci, G., Cangi, R. 2020. Asma Fidanlık Parselinden Toplanan Yemeklik Yapraklarda Verim ve Yaprak Özelliklerinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(3), 538-546.
  • Söylemezoğlu, G., Ağaoğlu, Y.S., Uzun, H.İ. 2001. Ampelographic Characteristics and Isozymic Analysis of Vitis vinifera spp. sylvestris Gmel. in Southwestern Turkey, Biotechnology & Biotechnological Equipment, 15(2), 106-113.
  • Şenol, M.A. Kiracı, M. A., 2023. Salamuralık yaprakla birlikte üzüm üretimine yönelik bağcılığın ekonomik analizi (Tekirdağ İli Yapıncak üzüm çeşidi örneği) Bahçe 52 (Özel Sayı 1): 454–461.

Farklı Göz Yükü Uygulanan Omcalarda Sarmalık Yaprak Üretiminin Ekonomik Analizi

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 4, 1207 - 1217, 12.10.2024
https://doi.org/10.30910/turkjans.1495026

Öz

Ülkemizde son yıllarda yaprak üretimine yönelik asma yetiştiriciliğine bir ilgi söz konusudur. Yaprak bağcılığı üreticiye üzüm dışında ekstra bir gelir getirmektedir. Bu araştırmada, sadece yaprak üretiminin ekonomik olup almadığının belirlenmesi amacıyla Erzincan il merkezine bağlı Bahçeliköy lokasyonunda Karaerik ve Kabuğu Yufka üzüm çeşitlerinden oluşan bir bağ tesis edilmiştir. Tesis edilen bağda 4 farklı göz yükü (24, 36, 48 ve 60 göz/omca) uygulanmış ve çeşitlerin 2023 yılında yaprak verimleri alınarak çeşitler ve göz yükü uygulamalarının yaprak verimine olan etkisi ekonomik açıdan kıyaslanmıştır. Bu amaçla üretim giderleri, maliyet ve ilde faaliyet gösteren meyve sebze hâlindeki güncel asma yaprağı fiyatı üzerinden ekonomik analiz (Tek Ürün Bütçe Analizi) yapılmıştır. Yapılan ekonomik analizin sonucunda en yüksek oransal kârlılık her iki çeşitte ve tüm göz yükü uygulamalarında 1’in üzerinde tespit edilmiştir. Oransal kârın 1 den büyük olduğu zaman, faaliyetin kârlı olacağı dikkate alındığında tüm uygulamalar ekonomik olarak belirlenmiştir. Erzincan bölgesi bağcılığın yapılabileceği sınırlar içerisinde yer almaktadır. Sarmalık ya da salamuralık yaprak bağcılığı bölge üreticilerinin gelirlerini arttırmaya yönelik bir üretim modeli olarak görülmektedir. Bu sektör aynı zamanda yöre ekonomisine katkı sağlayabilecek potansiyele sahiptir.

Etik Beyan

Bu çalışmada etik onaya belgesine gerek duyulmamaktadır.

Destekleyen Kurum

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genele Müdürlüğü ile Er- Mina İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti tarafından desteklenmiştir

Proje Numarası

TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094

Teşekkür

Bu proje Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genele Müdürlüğü ile Er- Mina İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti tarafından desteklenmiştir (Proje No: TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094). Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Altıntaş, A., Altıntaş, G., Aydın, M., Kılıç, D., Kaya, Y., Çiçek, A., & Kiracı, M. A. 2023. Bağcılıkta farklı üretim modellerinin üzüm ve yemeklik asma yaprağı üretiminde verim ve kalite üzerine etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12(2), 149-164.
  • Anonim, 2001. Türkiye’de Bazı Bölgeler İçin Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. Proje Raporu. No: 2001-14. Ankara.
  • Birinci, A., Er, K. 2006. Bursa ili Karacabey ilçesinde organik ve konvansiyonel şeftali üretiminin ekonomik açıdan mukayesesi ve pazarlaması üzerine bir araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1 ve 2), 19-30.
  • Cangi, R., Yağcı, A. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6 (Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayı): 137-148.
  • Cangi, R., Adınır, M., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S. 2011. Salamuralık yaprak üretilen bağlarda farklı üretim modellerinin ekonomik analizi. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(2), 77-84.
  • Demircan, V., Yılmaz, H., Binici, T. 2005. Isparta ilinde elma üretim maliyeti ve gelirinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1 ve 2), 71-80.
  • Doğan, Y., Nedelcheva, A., Łuczaj, Ł., Drăgulescu, C., Stefkov, G., Maglajlić, A., ... & Pieroni, A. 2015. Of the importance of a leaf: the ethnobotany of sarma in Turkey and the Balkans. Journal of ethnobiology and ethnomedicine, 11: 1-15.
  • Dülgeroğlu, Y. 2012. Salamuralık asma yaprağı üretiminde fungusit kalıntı miktarı üzerine hasat zamanı ve salamura yöntemlerinin etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye.
  • Gözener, B., Kaya, Y., Ankara, Sayılı, M. 2014. Erzincan ili Üzümlü ilçesinde cimin üzümü üretimi ve pazarlama durumu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9: 74-80.
  • Gülcü, M., Demirci, A., Arıcı, M., Aydın, S. 2009. Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyum Kitabı, 27-29 Mayıs 2009, Van
  • Gülcü, M., Torçuk, A. İ. 2016. Yemeklik asma yaprağı üretimi ve pazarlamasında kalite parametreleri. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim. Cilt1 sayfa 75-79
  • Kalkan, N. N., Bozkurt, A., Gecim, T., Karadogan, B., Bahar, E., Kaya, O. 2022b. Influence of pruning severity in the table grape variety 'Karaerik' (Vitis vinifera L.).
  • Kalkan, N. N., Karadoğan, B., Kadıoğlu, Z., Kaya, Ö. 2016. Erzincan bağcılığında alternatif ürün“ sarmalık asma yaprağı ” Uluslararası Erzincan Sempozyumu Bildiri Kitabı, 3, 671-678.
  • Kalkan, N. N., Karadoğan, B., Kadioğlu, Z., Esmek, İ., Albayrak, S., Kaya, O. 2022a. Response of karaerik grape cultivar (Vitis vinifera L.) to two training systems and three trunk heights. Erwerbs-obstbau, 64(Suppl 1), 119-127.
  • Kaya, Ö. 2019. Effect of manual leaf removal and its timing on yield, the presence of lateral shoots and cluster characteristics with the grape variety'Karaerik'.
  • Köse, C., Kaya, Ö. 2017. Determination of resistance to low temperatures of winter buds according to position in Karaerik (V. vinifera L.) grape cultivar. International Journal of Scientific and Research Publications, 7(4), 4-5.
  • Küpe, M., Karatas, N., Unal, M. S., Ercisli, S., Baron, M., Sochor, J. 2021. Phenolic composition and antioxidant activity of peel, pulp and seed extracts of different clones of the Turkish grape cultivar ‘Karaerik’. Plants, 10(10), 2154.
  • Özkan, B., Kuzgun, M. 1997. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Sayı: 10. Sayfa No: 45-60. Antalya.
  • Ribereau, G.J., Reynold, E. 1971. Science et Techniques de la Vigne. Tome 1., Biologie de la Vigne. Sols de Vignobles. Ed. Dunod. Paris
  • Semerci, G., Cangi, R. 2020. Asma Fidanlık Parselinden Toplanan Yemeklik Yapraklarda Verim ve Yaprak Özelliklerinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(3), 538-546.
  • Söylemezoğlu, G., Ağaoğlu, Y.S., Uzun, H.İ. 2001. Ampelographic Characteristics and Isozymic Analysis of Vitis vinifera spp. sylvestris Gmel. in Southwestern Turkey, Biotechnology & Biotechnological Equipment, 15(2), 106-113.
  • Şenol, M.A. Kiracı, M. A., 2023. Salamuralık yaprakla birlikte üzüm üretimine yönelik bağcılığın ekonomik analizi (Tekirdağ İli Yapıncak üzüm çeşidi örneği) Bahçe 52 (Özel Sayı 1): 454–461.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Şarapçılık ve Bağcılık
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nalan Nazan Kalkan 0000-0002-9204-7281

Abdurrahim Bozkurt 0000-0001-7315-202X

Oktay Turgay Altun 0000-0002-6798-6287

Zakine Kadıoğlu 0000-0003-2727-6771

Mehmet Hüsrev Öz 0000-0002-7574-0930

Proje Numarası TAGEM/BBAD/B/20/A1/P6/2094
Erken Görünüm Tarihi 12 Ekim 2024
Yayımlanma Tarihi 12 Ekim 2024
Gönderilme Tarihi 3 Haziran 2024
Kabul Tarihi 29 Ağustos 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kalkan, N. N., Bozkurt, A., Altun, O. T., Kadıoğlu, Z., vd. (2024). Farklı Göz Yükü Uygulanan Omcalarda Sarmalık Yaprak Üretiminin Ekonomik Analizi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 11(4), 1207-1217. https://doi.org/10.30910/turkjans.1495026