Bu çalışma, Çanakkale ili Yenice ilçesinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut durumunu ve işletmelerdeki bakım-besleme uygulamalarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın ana materyalini, Çanakkale ili Yenice ilçesinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinde üreticilerle yapılan anketler oluşturmuştur. Anketler, toplam 783 adet işletmeden örnekleme yolu ile belirlenen 238 adet işletme üzerinde yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yetiştiricilerin yaşlarının 26-66 arasında değiştiği ve ortalamasının 49,5 olduğu, yetiştiricilik yapma süresinin ise 2-51 yıl arasında değiştiği ve ortalamasının 25,8 yıl olduğu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerdeki sağmal inek sayısının 6 ile 24 baş arasında değiştiği ve ortalamasının 10,90 baş olduğu, toplam sığır sayısının ise 12 ile 28 baş arasında değiştiği ve ortalamasının ise 18,28 baş olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde süt sığırcılığının genel olarak kendi üretimleri olan Siyah Alaca ırkıyla yapıldığı saptanmıştır. Sığır başına elde edilen günlük süt veriminin ortalamasının 17.77 lt olduğu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin %72,7’sinde kesif yemin yapılmadığı, %24,4’ünde kesif yemin işletmede ve %2,9’unun işletme dışında yapıldığı saptanmıştır. İşletmelerde hayvanların %87’sinin karışık, %13’ünün ise bireysel yemlendiği tesbit edilmiştir. Hayvanların meraya çıkarılma oranı %21,8 iken, meraya çıkarılmama oranı %78,2 olarak belirlenmiştir. İşletmelerin tamamına yakınında yemlemenin sabah ve akşam saatlerinde yapıldığı saptanmıştır. Sonuç olarak, incelenen işletmelerde yetiştiricilerin süt sığırlarının bakım ve beslenmeleri konularında bazı eksikliklerinin olduğu, bu eksikliklerin giderilmesinin gerekli olduğu anlaşılmıştır. Bu amaçla, özellikle birliklerin ve kooperatiflerin üreticilere vereceği eğitimlerin işletmelerdeki verimliliğinin artırılması açısından önemli katkıları olacaktır.
This study was conducted to determine the current situation and care-feeding practices in dairy farms in Çanakkale-Yenice. The main material of the study consisted of surveys conducted with producers in dairy farms in Yenice. The surveys were conducted on 238 businesses determined by sampling from a total of 783 businesses. According to the findings, it was determined that the ages of the breeders varied between 26-66 and the average was 49.5 years, while the breeding period varied between 2-51 years and the average was 25.8 years. It was determined that the number of dairy cows in the examined enterprises varied between 6-24 heads and the average was 10.90 heads, while the total number of cattle varied between 12-28 heads and the average was 18.28 heads. It has been determined that dairy cattle breeding in enterprises is generally done with their own breeding Holsteins. It was determined that the daily average milk yield per cattle was 17.77 liters. It was determined that concentrated feed was not made in 72.7% of the farms examined, in 24.4% concentrated feed was made in the farms and in 2.9% outside the farms. It was determined that 87% of the animals in the farms were fed mixed and 13% were fed individually. While the rate of animals being taken to pasture was 21.8%, the rate of not being taken to pasture was determined as 78.2%. It was determined that feeding was done in the morning and evening hours in almost all of the farms. As a result, it was understood that the breeders in the enterprises examined had some deficiencies in the care and nutrition of dairy cattle and that these deficiencies needed to be eliminated. For this purpose, the training provided to producers, especially by unions and cooperatives, will make significant contributions to increasing the productivity of enterprises.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Feeding |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | January 25, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | October 8, 2024 |
Acceptance Date | January 9, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 12 Issue: 1 |