Yazım Kuralları

Yazarlar şu konulara dikkat etmelidir:

• Lütfen makalenizi dergi kurallarına göre hazırlayınız.
Özellikle kaynaklar bölümünün dergi kurallarına uygun olarak hazırlanmasına dikkat ediniz.
DERGİ kurallarına GÖRE HAZIRLANMAYAN GÖNDERİLERİN GEÇ DEĞERLENDİRMEYE NEDEN OLACAĞINI BİLİNİZ.
• Lütfen gönderiminizdeki ve referans bölümündeki referansların uyumlu olduğundan emin olunuz.
Gönderinizi göndermeden önce referanslar açısından dikkatlice kontrol etmenizi öneririz.
• Gönderinizi göndermeden önce lütfen benzerlik indeksi açısından kontrol edin.
YÜKSEK BENZERLİK ENDEKSİ'nin dergi kurallarına göre doğrudan gönderiminizin REDDİNE neden olacağını lütfen unutmayın.

Yazar, çevrim içi göndermeden önce yeni bir makaleyi aşağıda verilen kurallara göre hazırlaması gerekmektedir. Lütfen aşağıdaki kuralları dikkatli takip ederek makalenizi hazırlayınız.

• Font: Metnin yazımında sadece 12 punto Times New Roman yazı tipini, sembol fontu ise sadece matematik semboller için kullanınız.
• Metin her iki yana yaslanarak yazılmalıdır.
• Altı çizili metinler yerine, italik, koyu veya koyu italik yazmayı tercih ediniz
• Çift satır aralığını kullanınız.
• Paragraf ve bölümler arasında boş satır bırakınız.
• Bölüm başlığı ile metni arasında boş satır bırakınız.
• Noktadan sonra sadece bir boşluk bırakınız.

Türkçe metinlerde, ondalık simge olarak Virgül, basmak gruplandırma simgesi Olarak Nokta kullanılması zorunludur.

• Makale A4 (210 × 297 mm) sayfa yapısında çift satır aralık kullanılarak hazırlanmalı, her yönde 2,5 cm kenar boşlukları verilmelidir. Tüm sayfalar numaralandırılmalı, sol kenarda satır numaraları sürekli olacak şekilde uygulanmalı, araştırma makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır;
Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular ve Tartışma, Teşekkür, Kaynaklar, Resimler, Tablolar.
• Makale başlığı 14 punto, koyu ve ortalı olarak yazılmalı, bağlaçlar hariç diğer kelimelerin baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır. 12 punto yazı büyüklüğünde yazarların tam adları (kısaltılmamış), soyadı sonuna adres bilgileri için üst simge numaralandırma yapılmalı, adres bilgileri yazar adlarından sonra yer almalı, sorumlu yazarın tam iletişim bilgilerine yer verilmelidir.
• 300 kelimeyi geçmeyen Türkçe ve İngilizce özet içinde istatistiksel önemlilik verileri (P<0,05 gibi), referans bilgileri bulunmamalıdır.


Referans listesi

Kaynak listesi çalışmanızın sonunda yer alır ve metinde alıntıladığınız her şeyin tüm ayrıntılarını yazar soyadına göre alfabetik olarak verir.
Tüm kaynaklara tutarlı bir şekilde atıfta bulunulmalıdır. Aşağıdaki kaynaklar listesinden seçim yapın, verilen örnekler, kullanmanız gereken biçim ve noktalama işaretleri için bir kılavuz oluşturur.

• Metinde Alıntı
Türkçe makalelerde;
(Soyad, 2013; Soyad ve ark., 2015; Soyad ve ark., 2016; Soyad ve Soyad, 2017)

• Dergi Makalesi (Basılı)
Soyad A, Soyad A, Doğan AA, Soyad SS, Soyad S. 2010. Makale İngilizce başlığı, Dergi adı, ??: ???-???. doi:

• Dergi Makalesi (Elektronik)
Soyad A, Soyad A, Doğan AA, Soyad SS, Soyad S. 2010. Makale İngilizce başlığı, Dergi adı, ??: ???-???. doi:

• Kitap
Soyad A. 1993. Kitap İngilizce Adı,: Yayınevi. ISBN:

• Kitap Bölümü
Soyad A, Soyad A. 2017. Bölüm İngilizce Başlığı. In: Soyad S, Soyad AS (editörler), Kitab İngilizce Başlığı , Yayıncı. ss. ???-???. ISBN:

• Konferans Bildirisi
Soyad A, Soyad A, Doğan AA, Soyad SS, Soyad S. 2016. Sunumun İngilizce Başlığı, In: Soyad S, Soyad AS (editörler). Konferansın İngilizce başlığı, Yer, Tarih ve Yıl, Yayıncı., ss. ???-???.

• Tez
Soyad A. 2011. Tez İngilizce Başlığı, PhD Dissertation. Enstitünün İngilizce Adı, Üniversitenin İngilizce Adı, Yer, Ülke

• İnternet

FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAOSTAT. Available from: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC [Accessed 28 February 2020]



Kısaltma ve birimler

Uluslararası geçerli olan kısaltmaların kullanılması gerekmektedir. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir.

Metre: m, Kilogram: kg, Saniye: s, Dakika: dak, Amper: A, metre kare: m2, metre küp: m3, Hertz: Hz


Tablolar, şekiller ve çizimler

• Verileri sunarken yazarlar, derginin boyutu ve düzeni tarafından belirlenen sınırlamaları öngörmelidir. Ana yazıda büyük ve karmaşık tablolardan, şekillerden ve haritalardan kaçınılmalıdır, ancak gözden geçirenler tarafından kullanılmak üzere bir veri ekine dahil edilebilir.
• Şekiller JPEG, TIFF veya EPS gibi nötr bir veri formatında kaydedilmelidir. PowerPoint ve Word grafikleri çoğaltma için uygun değildir. Lütfen piksel odaklı programlar kullanmayın. Taranan şekiller (JPEG ve TIFF formatlarında), çoğaltma boyutuna göre 300 dpi (yarı ton) veya 600 ila 1200 dpi (çizim) çözünürlüğe sahip olmalıdır.
• Bildirinin ana metninde yer alan tablo ve şekiller, metinde geçtiği sıraya göre ayrı ayrı numaralandırılmalıdır.
• Her tablo ve şekil, makalenin ayrı bir sayfasında kısa ve açıklayıcı bir başlık ile sunulmalıdır. Tüm metinler açıkça okunabilir olmalı ve tüm grafikler ve açıklamalar siyah beyaz yazdırıldığında kolayca ayırt edilebilmelidir. Tablolar yalnızca yatay çizgiler kullanmalı, sütunları ayırmak için yalnızca boşluk bırakılmalıdır.
• Gösterilen tüm verilerin kaynağını açıklamak ve belirtmek için her tablo ve şeklin altındaki notlar kullanılmalıdır.


Dosya Boyutları

Makaleler hakemlere Web üzerinden dağıtılacaktır. Ancak, dosyalar çok büyükse, telefon modemlerini kullanan gözden geçirenler kabul edilemez indirme gecikmeleri yaşayabilir. Gereksiz yere büyük dosyalardan kaçınmak için bir dizi basit numara kullanılabilir. Metin sayfalarını taramayın. Orijinal dijital belge yoksa yazdırılan Şekilleri taramayın. Taranan bir şekil kaçınılmazsa, lütfen dosyayı düzenlemek için Adobe PhotoShop veya benzeri bir program kullanın ve göndermeden önce dosya boyutunu (mutlaka resim boyutunu değil) mümkün olduğunca küçültün. Örneğin, çevreleyen "beyaz alanı" hariç tutmak için resmi kırpın. Dikkatsizce renk kullanmayın. Siyah beyaz çizimler veya gri tonlamalı şekiller renkli belgeler olarak kaydedilmemelidir; bu, dosyanın bilgi içeriğini artırmadan dosya boyutlarını artıracaktır. Bilgi iletmek için kesinlikle gerekmedikçe renk kullanmayın.

Dosya formatı
Makaleyi Microsoft Word formatında (.DOC) göndermenizi rica ediyoruz. Başka bir kelime işlemci kullanıyorsanız, lütfen makalenin son halini (dosya menüsündeki 'Farklı Kaydet' seçeneğini kullanarak) bir Word belgesi olarak kaydedin. Bu durumda lütfen kaydedilen dosyanın Microsoft Word'de açılıp açılamayacağını iki kez kontrol edin. Acrobat .PDF veya diğer metin dosyalarını kabul edemeyiz.


Başvuru Kontrol Listesi
Başvuru sürecünde yazarlar başvurularının aşağıdaki listedeki tüm maddelere uyduğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri döndürülecektir.

1.  Gönderilen yazı daha önceden yayınlanmamış ve yayımlanmak üzere herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere sunulmamıştır (Yazar Rehberi'nde detaylı açıklama verimiştir).
2. Gönderi dosyası OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect dokümanı dosyası biçimindedir.
3. Burada mevcut başvurular için URL'ler sağlanmıştır.
4. Metin çift satırlı, 12 punto, altı çizilme yerine italik olarak vurgulanmış (geçerli URL adresleri ile) ve tüm şekil, resim ve tablolar sayfa sonuna yerleştirilmiştir. Baskı için, resimlerin kaliteli kopyalarını ek dosya olarak gönderiniz. Gönderilen dosyanın boyutu çok fazla olur ise, sistem almayabilir. Böyle durumlarda yazıyı bölüp, diğer bölümleri ek dosya olarak tek, tek gönderebilirsiniz.
5. Türkçe makalelerde Grafik ve Tablolarda başlık dahil tüm metinlerin İngilizcesinin yazılması zorunludur.
6. Türkçe metinlerde, ondalık simge olarak Virgül, basmak gruplandırma simgesi Olarak Nokta kullanılması zorunludur.
7. Buraya eklenen sitil ve bibliyografk gereksinimler Dergi Hakkında kısmındaki Yazar Rehberi'nden görülebilir.
8. Yazınızı hakem değerlendirmesi yapılan bir dergi bölümüne gönderiyor iseniz kör hakemlikten emin olmak için tıklayın. Yardım sayfasındaki önerilere tam olarak uyunuz.

Yazarlar şu konulara dikkat etmelidirler:

1. Lütfen yayınınızı dergi kurallarına göre hazırlayınız. Özellikle kaynaklar kısmının dergi kurallarına göre hazırlanmış olmasına dikkat ediniz. DERGİ KURALLARINA GÖRE HAZIRLAMAMANIN GEÇ DEĞERLENDİRMEYE NEDEN OLACAĞINI unutmayınız.
2. Lütfen yayınınız içerisindeki ve referans kısmındaki referansların uyumlu olmasına dikkat ediniz. Yayınınızı yüklemeden referanslar açısından dikkatli bir kontrol yapmanızı tavsiye ederiz.
3. Lütfen çalışmanızı yüklemeden benzerlik indeksi açısından kontrol ediniz. YÜKSEK BENZERLİK İNDEKSİNİN, dergi kurallarına göre direk çalışmanın REDDİNE sebep olacağını unutmayınız.

ISSN: 2980-1540
download

Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.
download

Uluslararası Güncel Sosyal Bilimler Dergisi (CUSOS) aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır;