Research Article

Ham Deri Yükleme Ekipmanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından AHP ve MAUT Yöntemleri ile Belirlenmesi

Volume: 14 Number: 1 January 31, 2022
EN TR

Ham Deri Yükleme Ekipmanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından AHP ve MAUT Yöntemleri ile Belirlenmesi

Öz

Deri sektörü ekonomik bakımdan dünyada ve ülkemizde her geçen gün önemini artırırken, bir diğer taraftan ham derinin işlenmesinde kullanılan aşamalardan kaynaklı ciddi sağlık ve güvenlik problemleri ortaya çıkmaktadır. Ham derilerin tabakalama amacıyla ıslatma dolaplarına taşınması işlemi de bu aşamalardan biridir. Ham derinin taşınma işleminde bant, kazan ve iskele sistemleri kullanılmaktadır. Kullanılan bu sistemlerin her biri birbirinden farklı risk skoru, gerekli kişisel koruyucu donanım (KKD) maliyeti, sistem kurulum maliyeti, ekipman kullanım ömrü, deri yükleme süresi, yıllık tahmini periyodik kontrol ve bakım maliyeti ile ilave eğitim gerekliliği kriterlerini içermektedir. Bu çalışmada ham derinin yüklenmesinde kullanılan üç farklı sistem karşılaştırılmış ve kriterler bakımından sektöre en fazla toplam fayda sağlayacak yükleme sistemi belirlenmeye çalışılmıştır. Öncelikli olarak kriterler AHP (Analitik Hiyerarşi Süreci) yöntemi ile ağırlıklandırılmış ve sonrasında MAUT (Çok Nitelikli Fayda Teorisi) yöntemi ile sıralanmıştır. Sektöre en fazla toplam fayda sağlayacak yükleme sisteminin kazan, en düşük fayda sağlayacak yükleme sisteminin ise iskele olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar İş sağlığı ve güvenliği bakımından değerlendirilerek sektöre tavsiyelerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

İşçi sağlığı ve iş güvenliği , Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri , İstatiksel Analiz Teknikleri , İstatiksel Analiz ve Uygulamalar

References

  1. Bayleyegn, A. (2019). Occupational Safety Measures and Health Hazards among Tannery Workers in Bahir Dar City, Ethiopia. Thesis and Dissertations. Bahir Dar,, Ethiopia.
  2. Black, M., Canova, M., Rydin, S., Scalet, B. M., Roudier, S., & Sancho, L. D. (2013). Best available techniques (BAT) reference document for the tanning of hides and skins. . European Commission Database.
  3. Chandrasekaran, V., Dilara, K., & Padmavathi, R. (2014). Pulmonary functions in tannery workers--a cross sectional study. Indian J Physiol Pharmacol, 58(3), 206-210.
  4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü. (tarih yok). Deri İmalatı Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi. Ankara: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. http://www.isgip.gov.tr/wp-content/uploads/2018/06/DER%C4%B0-%C4%B0MALATI-SEKT%C3%96R%C3%9C-%C4%B0SGYS-REHBER%C4%B0.pdf adresinden alındı
  5. Dalju, I., Dessie , A., Bogale, L., & Mekonnen, T. H. (2019). Occupational risk factors associated with respiratory symptoms among tannery workers in Mojo town, Southeast Ethiopia, 2018: a comparative cross-sectional study. Multidisciplinary Respiratory Medicine, 14(1), 27.
  6. Eroğlu, E., & Lorcu, F. (2007). Veri Zarflama Analitik Hiyerarşi Prosesi (VZAHP) ile Sayısal Karar Verme. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Dergisi, 36(2), 30-53.
  7. Genç, M. C., Değer, M. K., & Berber, M. (2010). Beşeri Sermaye, İhracat Ve Ekonomik Büyüme: Türkiye Ekonomisi Üzerine Nedensellik Analizi. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 5(1), 29-41.
  8. Hafeez, K., Malak, N., & Zhang, Y. (2007). , “Outsourcing Non-Core Assets and Competences of A Firm Using Analytic Hierarchy Process”, , 34 (12): . Computers and Operations Research, 34(12), 3592-3608.
  9. Işsever, H., Özdilli, K., Özyildirim, B. A., Hapcioglu, B., Ince, N., Ince, & Calak, B. (2007). Respiratory problems in tannery workers in Istanbul. Indoor and Built Environment, 16(2), 177-183.
  10. Jabrayilov, E. (2006). Türkiye Deri Sektöründe Dış Ticaretin Gelişimi ve Rusya Pazarına Yönelik Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi,,. İzmir: İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
APA
Caner Akın, G., & Ozturk, T. (2022). Ham Deri Yükleme Ekipmanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından AHP ve MAUT Yöntemleri ile Belirlenmesi. International Journal of Engineering Research and Development, 14(1), 128-140. https://doi.org/10.29137/umagd.971517