Yıl 2019, Cilt 11 , Sayı 2, Sayfalar 426 - 431 2019-06-30

Effect of Lavender (Lavandula angustifolia) Additive on the Quality of Alfaalfa Silages
Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi

Asuman Arslan Duru [1]


In this study, the effects of lavender (Lavandula angustifolia) flowers and stem on the quality of alfaalfa silages added at different levels were investigated. In the research, flower and stem of lavander which constitute the silage additive material were mixed at equal levels (50% + 50%). Lavender (flower + stem) was added to alfaalfa silages at 0 % (control), 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 levels. At the end of the study, NDF content of alfaalfa silages increased with the addition of 2% lavender (P <0.05). There were no significant difference in the dry matter, organic matter, ADF, crude protein and sensory analysis results (P> 0.05). The pH value of the control group was found to be significantly lower than the other groups except for the 2% lavender added group (P <0.05). Acetic acid, butyric acid, Enterobacteriaceae, Listeria spp., sülfide reducing anaerobes and yeast were not found in the alfaalfa silages added with lavender. Mold content was determined in the lowest 0.5% lavender-added groups. According to this result, it has been concluded that lavander (flower + stem) should be used at higher levels in alfaalfa silages or studies should be carried out to investigate the effect of the flower part on silage quality by separating the stem part.

Bu çalışmada, farklı düzeylerde ilave edilen lavanta (Lavandula angustifolia) çiçek +sapının yonca silajlarının kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, silaj katkı materyalini oluşturan lavantanın çiçeği ve sapı eşit düzeylerde (% 50 + % 50) karıştırılarak kullanılmıştır. Lavanta (çiçek + sap) yonca silajlarına % 0 (kontrol), 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 düzeylerinde ilave edilmiştir. Araştırma sonunda, % 2 lavanta ilavesiyle yonca silajlarının NDF içerikleri artmıştır (P<0.05). KM, OM, ADF ve HP içerikleri ve duyusal analiz sonuçları bakımından önemli bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05). Kontrol grubunun pH değeri, % 2 lavanta katkılı grup dışındaki diğer gruplara nazaran önemli düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Lavanta katkılı yonca silajlarında asetik asit, bütirik asit, Enterobacteriaceae, Listeria spp, sülfit indirgeyen anaeroblara ve mayaya rastlanmamıştır. Küf içeriği, en düşük % 0.5 lavanta katkılı gruplarda saptanmıştır. Bu verilere göre, lavantanın (çiçek+sap) yonca silajlarında daha yüksek düzeylerde kullanılması veya sap kısmının ayrılarak çiçek kısmının silaj kalitesine etkisinin araştırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

  • Referans1: Alçiçek, A. & Özkan, K., (1997). Silo yemlerinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması. Türkiye I. Silaj Kong. Bildirileri. 16-19 Eylül, Bursa, 241-246.Referans 2: Ankom, (1998). Procedures for fibre and in vitro analysis. Asseda. http://www.ankom.com.Referans 3:AOAC., (1999). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, 16th Ed., Arlington VA.Referans 4:Arabacı, O. & Bayram, E. (2005). Aydın Ekolojik Koşullarında Lavanta (Lavandula Angustifolia Mill.)’nın bazı Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübrenin Etkisi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2): 13-19.Referans 5:Arslan Duru, A. & Aksu Elmalı D., (2016). Farklı Katkı Maddelerinin Yonca Silajlarında Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. 1st of International INES Academic Researches Congress (INES 2016), Antalya, Turkey.Referans 6:Aslancan, H.,& Sarıbaş, R. (2011). Lavanta Yetiştiriciliği. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayın No.41.Referans 7:Atalay, A.T., (2008). Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen lavanta (lavandula angustifolia mill.)’Da farklı dozlarda Uygulanan organik ve inorganik azotlu gübrelerin verim Ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Yüsek Lisans Tezi, 46 s.Referans 8:Bolsen, K.K., Ashbell, G. & Weinberg, Z.G., 1996. Silage fermentation and silage additives. Asian Austral J Anim Sci, 9 (5): 483-493, 1996.Referans 9:Canbolat Ö., Kalkan H. & Filya İ. (2013). Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 19 (2): 291-297.Referans 10:Canbolat Ö., Kalkan H., Karaman Ş. & Filya İ. (2010). Üzüm Posasının Yonca Silajlarında Karbonhidrat Kaynağı Olarak Kullanılma Olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (2), 269-276.Referans 11:Çiftçi M., Çerçi İ.H., Dalkılıç B., Güler T. & Ertaş O.N. (2005). Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması. YYÜ Vet Fak Derg, 16 (2), 93-98.Referans 12:Denek, N., Can A., Avcı, M & Aksu, T., (2012). The effect of fresh and frozen pre-fermented juice on the fermentation quality of alfalfa silage. Kafkas Unv. Vet. Fak. Derg.,18(5): 785-790. Referans 13:Djabri, B., Rouabhi, R., Arhab, R., Attar, F. & Bousseboua, H. (2016). Antimethanogenic activity of essential oils extracted from Rosmarinus officinalis and Lavandula officinalis. BioTechnology An Indian Journal, 12(2): 107-112.Referans 14:DLG., (1987). Energie- und Na¨hrstoffbedarf landwirtschaftlicher Nutztiere. 4. Schweine. DLG-Verlag GmbH, Frankfurt, Germany.Referans 15:Ergün A., Tuncer Ş. D., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan M. K., Küçükersan S., Şehu A. & Saçaklı P. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif matbaacılık, Ankara, Türkiye (2013), pp. 61-97.Referans 16:Filya, İ., Ashbell, G., Weinberg, Z.G. & Hen, Y., 2001. Hücre duvarını parçalayıcı enzimlerin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, hücre duvarı kapsamı. ve aerobik stabiliteleri üzerine etkileri. Ankara Üniv Zir Fak Tarım Bilim Derg,7 (3): 81-87, 2001.Referans 17:Filya, İ., 2005. Silaj Yapımı Teknolojisi ve Kullanımı. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları. Hayvancılık Serisi: 2. Yetiştirici El Kitabı.Referans 18:Guenther, E., (1952). The Essential Oils. Van Nostrand, New York, USA, p. 453. Referans 19:Harrigan, W. F., (1998), Laboratory methods in food microbiology 3nd ed., Academic Pres, London, UK.,Referans 20:Hashemzadeh-Cigari, F., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Ghasemi, E., Taghizadeh, A., Kargar, S. & Yang, W.Z. (2014) Interactive effects of molasses by homofermentative and heterofermentative inoculants on fermentation quality, nitrogen fractionation, nutritive value and aerobic stability of wilted alfalfa (Medicago sativa L) silage. J Anim Physiol Anim Nutr 98, 290–299.Referans 21:Ke, W.C., Yang, F.Y., Undersander, D. J. & Guo, X.S., 2015. Fermentation characteristics, aerobic stability, proteolysis and lipid composition of alfalfa silage ensiled with apple or grape pomace Animal Feed Science and Technology 202 (2015) 12–19.Referans 22:Kesici Güler, H., Dönmez, İ.E. & Alay Aksoy, S. (2015). Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Antibakteriyel Aktivitesi ve Tekstil Sektöründe Kullanımı. SDU Journal of Science. 10 (2): 27-34.Referans 23:Koç, F., Aksoy, S.O., Okur, A.A., Celikyurt, G., Korucu, D. & Ozduven, M.L., 2017. Effect of pre-fermented juice, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus buchneri on the fermentation characteristics and aerobic stability of high dry matter alfalfa bale silage. The Journal of Animal & Plant Sciences, 27(6): 1766-1773Referans 24:Lee, K.C., (1988). The effect of ensiling on the quality of forage crops. Herbage abstracts./National Library of Australia. 58.6.1481.Referans 25:Orbay, A.E., (2014). Konya çevresinde yetişen içilebilir bazı tıbbi bitkilerin yağ asit kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi, 66 s.Referans 26:Polan, C.E.,Stive, D.E. & Garrett, J.L., (1998). Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant, Journal of Dairy Science, 81, 765-776.Referans 27:Pour, H.A., Naserian, A.A., Vakili, A.R., Tahmasbi, A.M., (2017). Effect of Essential Plant Oil Used as an Additive to Alter Silage Fermentation in Ruminant by In Vitro. Biosciences Biotechnology Research Asia. 14(1), 145-152.Referans 28:SPSS, (2007). SPSS for Windows Release 16.01. SPSS Incorporation. 2007.Referans 29:Stanley, E. R., Bradley, T. R., & Sumner, M. A. (1971). “Properties of the mouse embryo conditioned medium factor(s) stimulationg colony formation by mouse bone marrow cells grown in vitro”. J. Cell. Physiol. 78, 301–317.Referans 30:Şakalar, B. & Kamalak A, (2016). Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim. Derg. 31: 157-164. Referans 31:Ünlü, H.B., Ayyılmaz, T. & Kılıç, A., (2015). Farklı düzeylerde öğütülmüş dane mısır ilavesinin yonca silajının yem değeri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(3): 335-341.Referans 3:Van Soest P. J., Robertson J. D. & Lewis B. A., (1991). Methods for Dietary Fibre, Neutral Detergent Fibre and Non-Starch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition, Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik, Ortak Disiplinler
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: Asuman Arslan Duru (Sorumlu Yazar)
Kurum: Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Zootekni Bölümü
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Haziran 2019

Bibtex @araştırma makalesi { umagd486921, journal = {International Journal of Engineering Research and Development}, issn = {}, eissn = {1308-5514}, address = {Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Kampüs 71450 Yahşihan/KIRIKKALE}, publisher = {Kırıkkale Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {11}, pages = {426 - 431}, doi = {10.29137/umagd.486921}, title = {Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi}, key = {cite}, author = {Arslan Duru, Asuman} }
APA Arslan Duru, A . (2019). Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi. International Journal of Engineering Research and Development , 11 (2) , 426-431 . DOI: 10.29137/umagd.486921
MLA Arslan Duru, A . "Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi". International Journal of Engineering Research and Development 11 (2019 ): 426-431 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/umagd/issue/43865/486921>
Chicago Arslan Duru, A . "Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi". International Journal of Engineering Research and Development 11 (2019 ): 426-431
RIS TY - JOUR T1 - Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi AU - Asuman Arslan Duru Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.29137/umagd.486921 DO - 10.29137/umagd.486921 T2 - International Journal of Engineering Research and Development JF - Journal JO - JOR SP - 426 EP - 431 VL - 11 IS - 2 SN - -1308-5514 M3 - doi: 10.29137/umagd.486921 UR - https://doi.org/10.29137/umagd.486921 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi %A Asuman Arslan Duru %T Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi %D 2019 %J International Journal of Engineering Research and Development %P -1308-5514 %V 11 %N 2 %R doi: 10.29137/umagd.486921 %U 10.29137/umagd.486921
ISNAD Arslan Duru, Asuman . "Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi". International Journal of Engineering Research and Development 11 / 2 (Haziran 2019): 426-431 . https://doi.org/10.29137/umagd.486921
AMA Arslan Duru A . Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi. IJERAD. 2019; 11(2): 426-431.
Vancouver Arslan Duru A . Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi. International Journal of Engineering Research and Development. 2019; 11(2): 431-426.