Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 11 Sayı: 2, 426 - 431, 30.06.2019
https://doi.org/10.29137/umagd.486921

Öz

Bu
çalışmada, farklı düzeylerde ilave edilen lavanta (Lavandula angustifolia) çiçek +sapının yonca silajlarının kalitesi
üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, silaj katkı materyalini
oluşturan lavantanın çiçeği ve sapı eşit düzeylerde (% 50 + % 50)
karıştırılarak kullanılmıştır. Lavanta (çiçek + sap) yonca silajlarına % 0
(kontrol), 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 düzeylerinde ilave edilmiştir. Araştırma
sonunda, % 2 lavanta ilavesiyle yonca silajlarının NDF içerikleri artmıştır
(P<0.05). KM, OM, ADF ve HP içerikleri ve duyusal analiz sonuçları
bakımından önemli bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05). Kontrol grubunun pH
değeri, % 2 lavanta katkılı grup dışındaki diğer gruplara nazaran önemli
düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Lavanta katkılı yonca
silajlarında asetik asit, bütirik asit, Enterobacteriaceae,
Listeria spp, sülfit indirgeyen
anaeroblara ve mayaya rastlanmamıştır. Küf içeriği, en düşük % 0.5 lavanta
katkılı gruplarda saptanmıştır. Bu verilere göre, lavantanın (çiçek+sap) yonca
silajlarında daha yüksek düzeylerde kullanılması veya sap kısmının ayrılarak
çiçek kısmının silaj kalitesine etkisinin araştırılmasına yönelik çalışmalar
yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Referans1: Alçiçek, A. & Özkan, K., (1997). Silo yemlerinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması. Türkiye I. Silaj Kong. Bildirileri. 16-19 Eylül, Bursa, 241-246.Referans 2: Ankom, (1998). Procedures for fibre and in vitro analysis. Asseda. http://www.ankom.com.Referans 3:AOAC., (1999). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, 16th Ed., Arlington VA.Referans 4:Arabacı, O. & Bayram, E. (2005). Aydın Ekolojik Koşullarında Lavanta (Lavandula Angustifolia Mill.)’nın bazı Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübrenin Etkisi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2): 13-19.Referans 5:Arslan Duru, A. & Aksu Elmalı D., (2016). Farklı Katkı Maddelerinin Yonca Silajlarında Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. 1st of International INES Academic Researches Congress (INES 2016), Antalya, Turkey.Referans 6:Aslancan, H.,& Sarıbaş, R. (2011). Lavanta Yetiştiriciliği. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayın No.41.Referans 7:Atalay, A.T., (2008). Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen lavanta (lavandula angustifolia mill.)’Da farklı dozlarda Uygulanan organik ve inorganik azotlu gübrelerin verim Ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Yüsek Lisans Tezi, 46 s.Referans 8:Bolsen, K.K., Ashbell, G. & Weinberg, Z.G., 1996. Silage fermentation and silage additives. Asian Austral J Anim Sci, 9 (5): 483-493, 1996.Referans 9:Canbolat Ö., Kalkan H. & Filya İ. (2013). Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 19 (2): 291-297.Referans 10:Canbolat Ö., Kalkan H., Karaman Ş. & Filya İ. (2010). Üzüm Posasının Yonca Silajlarında Karbonhidrat Kaynağı Olarak Kullanılma Olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (2), 269-276.Referans 11:Çiftçi M., Çerçi İ.H., Dalkılıç B., Güler T. & Ertaş O.N. (2005). Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması. YYÜ Vet Fak Derg, 16 (2), 93-98.Referans 12:Denek, N., Can A., Avcı, M & Aksu, T., (2012). The effect of fresh and frozen pre-fermented juice on the fermentation quality of alfalfa silage. Kafkas Unv. Vet. Fak. Derg.,18(5): 785-790. Referans 13:Djabri, B., Rouabhi, R., Arhab, R., Attar, F. & Bousseboua, H. (2016). Antimethanogenic activity of essential oils extracted from Rosmarinus officinalis and Lavandula officinalis. BioTechnology An Indian Journal, 12(2): 107-112.Referans 14:DLG., (1987). Energie- und Na¨hrstoffbedarf landwirtschaftlicher Nutztiere. 4. Schweine. DLG-Verlag GmbH, Frankfurt, Germany.Referans 15:Ergün A., Tuncer Ş. D., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan M. K., Küçükersan S., Şehu A. & Saçaklı P. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif matbaacılık, Ankara, Türkiye (2013), pp. 61-97.Referans 16:Filya, İ., Ashbell, G., Weinberg, Z.G. & Hen, Y., 2001. Hücre duvarını parçalayıcı enzimlerin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, hücre duvarı kapsamı. ve aerobik stabiliteleri üzerine etkileri. Ankara Üniv Zir Fak Tarım Bilim Derg,7 (3): 81-87, 2001.Referans 17:Filya, İ., 2005. Silaj Yapımı Teknolojisi ve Kullanımı. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları. Hayvancılık Serisi: 2. Yetiştirici El Kitabı.Referans 18:Guenther, E., (1952). The Essential Oils. Van Nostrand, New York, USA, p. 453. Referans 19:Harrigan, W. F., (1998), Laboratory methods in food microbiology 3nd ed., Academic Pres, London, UK.,Referans 20:Hashemzadeh-Cigari, F., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Ghasemi, E., Taghizadeh, A., Kargar, S. & Yang, W.Z. (2014) Interactive effects of molasses by homofermentative and heterofermentative inoculants on fermentation quality, nitrogen fractionation, nutritive value and aerobic stability of wilted alfalfa (Medicago sativa L) silage. J Anim Physiol Anim Nutr 98, 290–299.Referans 21:Ke, W.C., Yang, F.Y., Undersander, D. J. & Guo, X.S., 2015. Fermentation characteristics, aerobic stability, proteolysis and lipid composition of alfalfa silage ensiled with apple or grape pomace Animal Feed Science and Technology 202 (2015) 12–19.Referans 22:Kesici Güler, H., Dönmez, İ.E. & Alay Aksoy, S. (2015). Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Antibakteriyel Aktivitesi ve Tekstil Sektöründe Kullanımı. SDU Journal of Science. 10 (2): 27-34.Referans 23:Koç, F., Aksoy, S.O., Okur, A.A., Celikyurt, G., Korucu, D. & Ozduven, M.L., 2017. Effect of pre-fermented juice, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus buchneri on the fermentation characteristics and aerobic stability of high dry matter alfalfa bale silage. The Journal of Animal & Plant Sciences, 27(6): 1766-1773Referans 24:Lee, K.C., (1988). The effect of ensiling on the quality of forage crops. Herbage abstracts./National Library of Australia. 58.6.1481.Referans 25:Orbay, A.E., (2014). Konya çevresinde yetişen içilebilir bazı tıbbi bitkilerin yağ asit kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi, 66 s.Referans 26:Polan, C.E.,Stive, D.E. & Garrett, J.L., (1998). Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant, Journal of Dairy Science, 81, 765-776.Referans 27:Pour, H.A., Naserian, A.A., Vakili, A.R., Tahmasbi, A.M., (2017). Effect of Essential Plant Oil Used as an Additive to Alter Silage Fermentation in Ruminant by In Vitro. Biosciences Biotechnology Research Asia. 14(1), 145-152.Referans 28:SPSS, (2007). SPSS for Windows Release 16.01. SPSS Incorporation. 2007.Referans 29:Stanley, E. R., Bradley, T. R., & Sumner, M. A. (1971). “Properties of the mouse embryo conditioned medium factor(s) stimulationg colony formation by mouse bone marrow cells grown in vitro”. J. Cell. Physiol. 78, 301–317.Referans 30:Şakalar, B. & Kamalak A, (2016). Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim. Derg. 31: 157-164. Referans 31:Ünlü, H.B., Ayyılmaz, T. & Kılıç, A., (2015). Farklı düzeylerde öğütülmüş dane mısır ilavesinin yonca silajının yem değeri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(3): 335-341.Referans 3:Van Soest P. J., Robertson J. D. & Lewis B. A., (1991). Methods for Dietary Fibre, Neutral Detergent Fibre and Non-Starch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition, Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.

Effect of Lavender (Lavandula angustifolia) Additive on the Quality of Alfaalfa Silages

Yıl 2019, Cilt: 11 Sayı: 2, 426 - 431, 30.06.2019
https://doi.org/10.29137/umagd.486921

Öz

In this study, the effects of lavender (Lavandula angustifolia) flowers and stem
on the quality of alfaalfa silages added at different levels were investigated.
In the research, flower and stem of lavander which constitute the silage
additive material were mixed at equal levels (50% + 50%). Lavender (flower +
stem) was added to alfaalfa silages at 0 % (control), 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0
levels. At the end of the study, NDF content of alfaalfa silages increased with
the addition of 2% lavender (P <0.05). There were no significant difference
in the dry matter, organic matter, ADF, crude protein and sensory analysis results
(P> 0.05). The pH value of the control group was found to be significantly
lower than the other groups except for the 2% lavender added group (P
<0.05). Acetic acid, butyric acid, Enterobacteriaceae, Listeria spp.,
sülfide reducing anaerobes and yeast were not found in the alfaalfa silages
added with lavender. Mold content was determined in the lowest 0.5%
lavender-added groups. According to this result, it has been concluded that
lavander (flower + stem) should be used at higher levels in alfaalfa silages or
studies should be carried out to investigate the effect of the flower part on
silage quality by separating the stem part.

Kaynakça

  • Referans1: Alçiçek, A. & Özkan, K., (1997). Silo yemlerinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması. Türkiye I. Silaj Kong. Bildirileri. 16-19 Eylül, Bursa, 241-246.Referans 2: Ankom, (1998). Procedures for fibre and in vitro analysis. Asseda. http://www.ankom.com.Referans 3:AOAC., (1999). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, 16th Ed., Arlington VA.Referans 4:Arabacı, O. & Bayram, E. (2005). Aydın Ekolojik Koşullarında Lavanta (Lavandula Angustifolia Mill.)’nın bazı Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübrenin Etkisi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2): 13-19.Referans 5:Arslan Duru, A. & Aksu Elmalı D., (2016). Farklı Katkı Maddelerinin Yonca Silajlarında Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. 1st of International INES Academic Researches Congress (INES 2016), Antalya, Turkey.Referans 6:Aslancan, H.,& Sarıbaş, R. (2011). Lavanta Yetiştiriciliği. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yayın No.41.Referans 7:Atalay, A.T., (2008). Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen lavanta (lavandula angustifolia mill.)’Da farklı dozlarda Uygulanan organik ve inorganik azotlu gübrelerin verim Ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Yüsek Lisans Tezi, 46 s.Referans 8:Bolsen, K.K., Ashbell, G. & Weinberg, Z.G., 1996. Silage fermentation and silage additives. Asian Austral J Anim Sci, 9 (5): 483-493, 1996.Referans 9:Canbolat Ö., Kalkan H. & Filya İ. (2013). Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 19 (2): 291-297.Referans 10:Canbolat Ö., Kalkan H., Karaman Ş. & Filya İ. (2010). Üzüm Posasının Yonca Silajlarında Karbonhidrat Kaynağı Olarak Kullanılma Olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (2), 269-276.Referans 11:Çiftçi M., Çerçi İ.H., Dalkılıç B., Güler T. & Ertaş O.N. (2005). Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması. YYÜ Vet Fak Derg, 16 (2), 93-98.Referans 12:Denek, N., Can A., Avcı, M & Aksu, T., (2012). The effect of fresh and frozen pre-fermented juice on the fermentation quality of alfalfa silage. Kafkas Unv. Vet. Fak. Derg.,18(5): 785-790. Referans 13:Djabri, B., Rouabhi, R., Arhab, R., Attar, F. & Bousseboua, H. (2016). Antimethanogenic activity of essential oils extracted from Rosmarinus officinalis and Lavandula officinalis. BioTechnology An Indian Journal, 12(2): 107-112.Referans 14:DLG., (1987). Energie- und Na¨hrstoffbedarf landwirtschaftlicher Nutztiere. 4. Schweine. DLG-Verlag GmbH, Frankfurt, Germany.Referans 15:Ergün A., Tuncer Ş. D., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan M. K., Küçükersan S., Şehu A. & Saçaklı P. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif matbaacılık, Ankara, Türkiye (2013), pp. 61-97.Referans 16:Filya, İ., Ashbell, G., Weinberg, Z.G. & Hen, Y., 2001. Hücre duvarını parçalayıcı enzimlerin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, hücre duvarı kapsamı. ve aerobik stabiliteleri üzerine etkileri. Ankara Üniv Zir Fak Tarım Bilim Derg,7 (3): 81-87, 2001.Referans 17:Filya, İ., 2005. Silaj Yapımı Teknolojisi ve Kullanımı. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları. Hayvancılık Serisi: 2. Yetiştirici El Kitabı.Referans 18:Guenther, E., (1952). The Essential Oils. Van Nostrand, New York, USA, p. 453. Referans 19:Harrigan, W. F., (1998), Laboratory methods in food microbiology 3nd ed., Academic Pres, London, UK.,Referans 20:Hashemzadeh-Cigari, F., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Ghasemi, E., Taghizadeh, A., Kargar, S. & Yang, W.Z. (2014) Interactive effects of molasses by homofermentative and heterofermentative inoculants on fermentation quality, nitrogen fractionation, nutritive value and aerobic stability of wilted alfalfa (Medicago sativa L) silage. J Anim Physiol Anim Nutr 98, 290–299.Referans 21:Ke, W.C., Yang, F.Y., Undersander, D. J. & Guo, X.S., 2015. Fermentation characteristics, aerobic stability, proteolysis and lipid composition of alfalfa silage ensiled with apple or grape pomace Animal Feed Science and Technology 202 (2015) 12–19.Referans 22:Kesici Güler, H., Dönmez, İ.E. & Alay Aksoy, S. (2015). Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Antibakteriyel Aktivitesi ve Tekstil Sektöründe Kullanımı. SDU Journal of Science. 10 (2): 27-34.Referans 23:Koç, F., Aksoy, S.O., Okur, A.A., Celikyurt, G., Korucu, D. & Ozduven, M.L., 2017. Effect of pre-fermented juice, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus buchneri on the fermentation characteristics and aerobic stability of high dry matter alfalfa bale silage. The Journal of Animal & Plant Sciences, 27(6): 1766-1773Referans 24:Lee, K.C., (1988). The effect of ensiling on the quality of forage crops. Herbage abstracts./National Library of Australia. 58.6.1481.Referans 25:Orbay, A.E., (2014). Konya çevresinde yetişen içilebilir bazı tıbbi bitkilerin yağ asit kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi, 66 s.Referans 26:Polan, C.E.,Stive, D.E. & Garrett, J.L., (1998). Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant, Journal of Dairy Science, 81, 765-776.Referans 27:Pour, H.A., Naserian, A.A., Vakili, A.R., Tahmasbi, A.M., (2017). Effect of Essential Plant Oil Used as an Additive to Alter Silage Fermentation in Ruminant by In Vitro. Biosciences Biotechnology Research Asia. 14(1), 145-152.Referans 28:SPSS, (2007). SPSS for Windows Release 16.01. SPSS Incorporation. 2007.Referans 29:Stanley, E. R., Bradley, T. R., & Sumner, M. A. (1971). “Properties of the mouse embryo conditioned medium factor(s) stimulationg colony formation by mouse bone marrow cells grown in vitro”. J. Cell. Physiol. 78, 301–317.Referans 30:Şakalar, B. & Kamalak A, (2016). Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim. Derg. 31: 157-164. Referans 31:Ünlü, H.B., Ayyılmaz, T. & Kılıç, A., (2015). Farklı düzeylerde öğütülmüş dane mısır ilavesinin yonca silajının yem değeri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(3): 335-341.Referans 3:Van Soest P. J., Robertson J. D. & Lewis B. A., (1991). Methods for Dietary Fibre, Neutral Detergent Fibre and Non-Starch Polysaccharides in Relation to Animal Nutrition, Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Asuman Arslan Duru

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 23 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Arslan Duru, A. (2019). Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi. International Journal of Engineering Research and Development, 11(2), 426-431. https://doi.org/10.29137/umagd.486921
Tüm hakları saklıdır. Kırıkkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi.