Personnel scheduling plays a crucial role in the service industry, particularly in labor-intensive businesses like restaurants. The effective allocation of shifts for employees is essential to ensure uninterrupted service and optimize profitability. Poor scheduling can negatively impact both the business and its employees, resulting in decreased profitability and increased physical and mental strain. Continuity of service is essential in restaurant businesses. Shift plans ensure that the service continues uninterrupted by assigning personnel to various shifts. In order to provide the best service in restaurants, the daily shifts of the personnel working in shifts should be planned systematically. In this study, it is aimed to create the shift schedules of the service personnel in the Eskişehir branch of one of the leading restaurants in Turkey. The restaurant employs two types of service personnel: bussers and waiters. The number of required personnel varies across different days and shift periods. In this context, personnel shift schedules were created by using the goal programming method in the study, taking into account the business objectives, personnel needs and shift characteristics. The results of this study can contribute to the literature on staff scheduling in restaurants and can help restaurant businesses create more effective schedules.
Goal Programming Personnel Scheduling Shift Scheduling Restaurant Management Human Resources Management
Personel çizelgeleme, hizmet sektöründe, özellikle restoranlar gibi emek yoğun işletmelerde çok önemli bir rol oynar. Kesintisiz hizmet sağlamak ve karlılığı optimize etmek için vardiyaların çalışanlar için etkin bir şekilde tahsis edilmesi esastır. Doğru yapılmayan personel çizelgelemesi, hem işletmeyi hem de çalışanlarını olumsuz etkileyerek karlılığın azalmasına ve fiziksel ve zihinsel yükün artmasına neden olabilir. Restoran işletmelerinde hizmet sürekliliği esastır. Vardiya planları aracılığıyla, personeller çeşitli vardiyalara atanarak hizmetin devamlılığı sağlanır. Restoranlarda en iyi hizmeti verebilmek için vardiyalı çalışan personelin günlük vardiyaları sistematik olarak planlanmalıdır. Bu çalışmada Türkiye'nin önde gelen restoranlarından birinin Eskişehir şubesinde görev yapan servis personellerinin vardiya çizelgelerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Restoranda komi ve garson olmak üzere iki tür servis personeli istihdam edilmektedir. İhtiyaç duyulan personel sayısı farklı gün ve vardiyalara göre değişmektedir. Bu kapsamda çalışmada işletme hedefleri, personel ihtiyaçları ve vardiya özellikleri dikkate alınarak hedef programlama yöntemi kullanılarak personel vardiya çizelgeleri oluşturulmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, restoranlarda personel çizelgeleme problemine yönelik literatüre katkıda bulunabilir ve restoran işletmelerinin daha etkili çizelgeler oluşturmasına yardımcı olabilir.
Hedef Programlama Personle Çizelgeleme Vardiya Çizelgeleme Restoran Yönetimi İnsan Kaynakları Yönetimi
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Industrial Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | June 3, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 15 Issue: 3 |
All Rights Reserved. Kırıkkale University, Faculty of Engineering and Natural Science.