Medicinal and aromatic plants, which are consumed as a dried or fresh tarragon plant (Artemisia dracunculus L.) through tissue culture propagation were studied. The tissue culture study on tarragon, explant type most suitable for in vitro propagation, carbonhydrate source, and sub-culture tried to determine the number. In this study, the optimal nutritional environment of different nutrient media tried and BA 1.8 µM, 0.3 µM NAA, 3 % sugar and 0.7 % agar supplemented Murashige and Skoog nutrient medium were determined. The highest growth rate of 92.0 % according to this value, 'Shoot tip x Granulated sugar' were obtained from the combination. Three times were sub-culture, sub-cultures rosette and albino plant formation was observed. Addition of GA3 adversely affected the development. The longest roots were obtained from 0.5 mg /l IBA supplemented MS and ½ MS media (44±14.0 and 46±16.0 mm, respectively), hormone-free medium was determined to be shorter root lengths (34±11.0 and 35±08.0 mm ). Tarragon rooted plants were transferred to pots. Tarragon propagation by tissue culture was carried out successfully. Clonal micropropagation seen as a problem limiting the formation of albino plants and eliminate about it was that detailed studies should be performed.
Tarragon (Artemisia dracunculus L.) Micropropagation Medium Shoot tip Single node
Tıbbi ve aromatik bir bitki olan, kurutulmuş veya taze olarak tüketilen tarhun bitkisinin (Artemisia dracunculus L.) doku kültürü yoluyla çoğaltımı üzerinde çalışılmıştır. Tarhun bitkisinde yapılan doku kültürü çalışmasında, in vitro koşullarda çoğaltım için en uygun eksplant tipi, karbonhidrat kaynağı, alt kültür sayısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada farklı besin ortamları denenmiş ve en uygun besin ortamının 1.8 µM BA, 0.3 µM NAA, % 3 toz şeker ve % 0.7 agar ilave edilen Murashige ve Skoog besin ortamı olduğu tespit edilmiştir. En yüksek gelişme oranı % 92.0 değeriyle ‘Sürgün ucu x Toz şeker’ kombinasyonundan elde edilmiştir. Üç kere alt kültür yapılmış, alt kültürlerde rozetleşme ve albino bitki oluşumu gözlenmiştir. Besin ortamına GA3 ilave edilmesi gelişmeyi olumsuz yönde etkilemiştir. En iyi durumda olan sürgünler ile köklendirme denemeleri kurulmuştur. Köklendirme aşamasında en uzun köklerin 0.5 mg/l IBA ilave edilen tam MS ve ½ MS ortamlarından elde edildiği (sırasıyla 44±14.0 ve 46±16.0 mm), hormonsuz ortamlardaki kök uzunluklarının daha kısa olarak belirlendiği görülmüştür (34±11.0 ve 35±08.0 mm). Köklenen tarhun bitkicikleri saksılara aktarılmıştır. Tarhunun doku kültürüyle çoğaltılması başarıyla gerçekleştirilmiştir. Klonal mikroçoğaltımı sınırlandıran bir sorun olarak görülen albino bitki oluşumu ve bunun giderilmesi konularında detaylı çalışmalar yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.
Tarhun (Artemisia dracunculus L.) Mikro çoğaltım Ortam Sürgün ucu Tek boğum
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Su Kaynakları ve Su Yapıları |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.