Cattle fattening is the foremost activity in animal husbandry while animal husbandry is one of the most important activities in agriculture with which human being has been dealing with since he has existed. The aim of this study is to analyze the factors affecting cattle fattening farms in Ankara province. The study has been carried out in Çubuk, Akyurt and Kazan districts of Ankara where a cattle fattening is being intensely practiced. Primary data used in the study was obtained from the 122 farms in the sample through face to face survey. Explanatory five factors, Income factor, Income-BBHB factor, Land factor, Labor factor and Cost factor, were determined in the conducted analysis. Variation being observed among 26 variables is explained by the inter-correlated and low number of clusters called factors. The average factor loading is 0.7665 and variance value is 35.73% for the first factor while the average factor loading is 0.6316 and variance value is 6.21% for the last one.
İnsanın var olduğu günden itibaren içinde olduğu tarım sektörünün en önemli faaliyetlilerinden birisi hayvancılık, hayvancılık içerisinde de sığır besiciliğidir. Ankara ili bu hususta en önemli illerimizden biridir. Bu çalışmanın amacı, Ankara ilinde sığır besiciliği yapan tarım işletmelerinde sığır besiciliğini etkileyen faktörleri analiz etmektedir. Çalışma, Ankara’da sığır besiciliğinin yoğun olarak yapıldığı Çubuk, Akyurt ve Kazan ilçelerinde yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan birincil veriler, örneğe giren 122 işletmede yüz yüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. Yapılan analizlerde, Gelir Faktörü, Gelir-BBHB Faktörü, Arazi Faktörü, İşgücü Faktörü ve Masraf Faktörü olmak üzere beş açıklayıcı faktör bulunmuştur. Toplam değişimin %90 gibi oldukça yüksek bir oranı, bu beş faktör tarafından açıklanmaktadır. Birinci faktörün faktör yükleri ortalaması 0,7665 ve varyans değeri %35,73 olarak bulunurken, beşince faktörün faktör yükleri ortalaması 0,6316 ve varyans değeri ise %6,21 olarak elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Su Kaynakları ve Su Yapıları |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.