Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of Water Quality Criteria of Drinking Waters in Center of Van, Turkey

Yıl 2017, , 326 - 336, 29.09.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.265956

Öz

In this study, it has been investigated whether different water resources, distributed to networks as drinking water in the center of Van, are appropriate to consumption according to physical, chemical and microbiological analyzes. Turbidity, electrical conductivity, temperature, dissolved oxygen, pH was measured in the water received from the network water. Biological oxygen demand, chemical oxygen demand, calcium, magnesium, total hardness, total alkalinity, chloride, carbonate, bicarbonate, nitrite, nitrate, ammonia, phosphorus, zinc, copper, nickel, cobalt, cyanide, fluoride, aluminum, iron, potassium, manganese, molybdenum and microbiological analyzes were analyzed at a laboratuary. The results were generally found to be appropriate for the values given in our country’s regulations on drinking water.

Kaynakça

  • Ağaoğlu S, Alemdar S, Alişarlı M, Dede S (2007). Van Bölgesi Su Kaynaklarının Fiziko·Kimyasal Kalitesi, Vet. Bil. Derg. 21(2). s.25-39.
  • Ağaoğlu S, Alişarlı M, Alemdar S, Dede S. (2007a). Van Bölgesi İçme ve Kullanma Sularında Nitrat ve Nitrit Düzeylerinin Araştırılması, YYÜ. Vet. Fak. Dergisi, Van, 18(2): s. 17-24.
  • Ağaoğlu S, Ekici K, Alemdar S, Dede S (1999). Van ve Yöresi Kaynak Sularının Mikrobiyolojik, Fiziksel ve Kimyasal Kaliteleri Üzerine Araştırmalar, Van Tıp Dergisi, Van, 6 (2): s. 30-33.
  • Ağaoğlu S (2007). Van Şehir Dokusu ve Tarihi Eserlerinin Tahrip Edilmesinde Ermenilerin Rolü. A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi. Erzurum. Sayı:35. s.311-339.
  • Aksoy A, (2012). Bulakbaşı Suyu’nun (Iğdır) Su Kalite Kriterleri Üzerine Bir Araştırma. YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Mühendisliği ABD, Yüksek Lisans Tezi, Van, s. 109.
  • Alemdar S, Ağaoğlu S, Alişarlı M, Dede S (2007). Van Bölgesi Su Kaynaklarında Ağır Metal Kirlilik Düzeyleri. Vet. Bil. Derg. 23,1: 19-29.
  • Alemdar S, Kahraman T, Ağaoğlu S, Alişarlı M (2009). Bitlis İli İçme Sularının Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özellikleri. Ekoloji, İzmir, 19(73): s. 29-38.
  • Anonim, (2015). VASKİ 2015-2019 Stratejik plan. Van Büyükşehir Belediyesi, Van, Ocak 2015, s. 51.
  • Çakmakcı T, Şahin Ü, Kuşlu Y, Kızıloğlu FM, Tüfenkçi Ş, Okuroğlu M (2016). Van İli Tarım Alanlarında Temiz ve Atık Su Kaynaklarının Yönetimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J AGR SCI) 26 (4), 662-667.
  • Anonim (2016b). Sağlık Bakanlığı. “İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik”, R. G. Tarihi: 17.02.2005, R. G. Sayısı: 25730. Ek 1 (Değişik ek: RG-7/3/2013-28580). Erişim tarihi: 25.03.2016, 13.45

Van-Merkez İçme Sularının Su Kalite Kriterlerinin İncelenmesi

Yıl 2017, , 326 - 336, 29.09.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.265956

Öz

Bu çalışmada Van merkezde içme suyu olarak şebekelere verilen farklı kaynakların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan analizleri yapılarak tüketime uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Şebekelerden alınan sularda bulanıklık, elektriksel iletkenlik, sıcaklık, çözünmüş oksijen değerleri, pH yerinde ölçülmüştür. Laboratuvarda biyolojik oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, toplam alkalinite, klorür, karbonat, bikarbonat, nitrit, nitrat, amonyak, fosfor, çinko, bakır, nikel, kobalt, siyanür, florür, alüminyum, demir, potasyum, manganez, molibden, silisyum analizleri ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Sonuçların, içme suları hakkındaki ülkemiz yönetmeliklerinde verilen değerlere genel olarak uygun olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • Ağaoğlu S, Alemdar S, Alişarlı M, Dede S (2007). Van Bölgesi Su Kaynaklarının Fiziko·Kimyasal Kalitesi, Vet. Bil. Derg. 21(2). s.25-39.
  • Ağaoğlu S, Alişarlı M, Alemdar S, Dede S. (2007a). Van Bölgesi İçme ve Kullanma Sularında Nitrat ve Nitrit Düzeylerinin Araştırılması, YYÜ. Vet. Fak. Dergisi, Van, 18(2): s. 17-24.
  • Ağaoğlu S, Ekici K, Alemdar S, Dede S (1999). Van ve Yöresi Kaynak Sularının Mikrobiyolojik, Fiziksel ve Kimyasal Kaliteleri Üzerine Araştırmalar, Van Tıp Dergisi, Van, 6 (2): s. 30-33.
  • Ağaoğlu S (2007). Van Şehir Dokusu ve Tarihi Eserlerinin Tahrip Edilmesinde Ermenilerin Rolü. A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi. Erzurum. Sayı:35. s.311-339.
  • Aksoy A, (2012). Bulakbaşı Suyu’nun (Iğdır) Su Kalite Kriterleri Üzerine Bir Araştırma. YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Mühendisliği ABD, Yüksek Lisans Tezi, Van, s. 109.
  • Alemdar S, Ağaoğlu S, Alişarlı M, Dede S (2007). Van Bölgesi Su Kaynaklarında Ağır Metal Kirlilik Düzeyleri. Vet. Bil. Derg. 23,1: 19-29.
  • Alemdar S, Kahraman T, Ağaoğlu S, Alişarlı M (2009). Bitlis İli İçme Sularının Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özellikleri. Ekoloji, İzmir, 19(73): s. 29-38.
  • Anonim, (2015). VASKİ 2015-2019 Stratejik plan. Van Büyükşehir Belediyesi, Van, Ocak 2015, s. 51.
  • Çakmakcı T, Şahin Ü, Kuşlu Y, Kızıloğlu FM, Tüfenkçi Ş, Okuroğlu M (2016). Van İli Tarım Alanlarında Temiz ve Atık Su Kaynaklarının Yönetimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J AGR SCI) 26 (4), 662-667.
  • Anonim (2016b). Sağlık Bakanlığı. “İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik”, R. G. Tarihi: 17.02.2005, R. G. Sayısı: 25730. Ek 1 (Değişik ek: RG-7/3/2013-28580). Erişim tarihi: 25.03.2016, 13.45
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Asude Çavuş

Ataman Altuğ Atıcı

Fazıl Şen

Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2017
Kabul Tarihi 15 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Çavuş, A., Atıcı, A. A., & Şen, F. (2017). Investigation of Water Quality Criteria of Drinking Waters in Center of Van, Turkey. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 27(3), 326-336. https://doi.org/10.29133/yyutbd.265956

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.