Buğday, İran gibi
gelişmekte olan ülkelerdeki insanların enerji ve protein ihtiyacını karşılamada
özel bir role sahiptir. Buğday, gizli açlık ve yetersiz beslenme
ile sonuçlanan çinko (Zn) azlığı ve proteinin düşük biyolojik değeri gibi
beslenme kısıtlamaları ile karşı karşıya bulunmaktadır. Bu nedenle, bu araştırma, yapraktan Zn uygulamasının Kohdasht buğday
çeşidinin verim ve kalitesine etkisi incelemek amacıyla tesadüd blokları deneme
deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Uygulamalar,
kontrol Zn (K; kontrol ve / veya Zn
eksik stres durumu) ve Zn sülfatın kullanılması [kök uzama ve tahıl dolum
aşamalarında 0.5 g/L püskürtme (Tl) ve kök uzama aşamasında 0.5 g / L ve tahıl
dolum aşamasında 2 g / L püskürtme (T2)] şeklinde planlanmıştır. Sonuçlar, yapraktan Zn uygulanmasının, başak başına tahıl sayısını
artırarak, tahıl Zn içeriğini ve verimini arttırdığını göstermiştir. Ek olarak,
Zn uygulamalarında, amino asitler içeriği ve toplam Lizin ve Treonin
miktarları, Zn eksik stres koşuluna kıyasla daha fazla bulunmuş ve bu da daha
yükske tane protein içeriğine neden olmuştur. Öte yandan,
Zn uygulaması, fitik asit (PA) içeriğini ve PA'nın Zn'ye molar oranını
düşürmüştür. Yapraktan Zn uygulanmasının Zn eksikliğindeki stres koşulları
altında Zn içeriği ve proteini artırarak ve PA'nın Zn'ye molar oranını
azaltarak yetersiz beslenmeyi azaltabileceği sonucuna varılabilir. Bu nedenle, yetersiz beslenme sorununu hafifletmek için gübre stratejisi
(örn. Agronomik biyo-zenginleştirme) kısa vadeli bir çözüm olarak karşımıza
çıkmaktadır.
Amino asitler Çinko uygulaması Ekmeklik buğday Fitik asit Zn molar oranı Protein
Wheat has a special role in providing the required
energy and protein of people in developing countries like Iran. Wheat is
confronted with nutritional limitations such as little zinc (Zn) and low
biological value of protein, which results in hidden hunger and malnutrition.
Hence, this research was conducted to study the effect of Zn foliar application
on Kohdasht wheat variety performance yield and its quality in randomized
complete block design (RCBD) with three replications. The treatments were
non-use Zn sulfate (C; control and/or Zn deficient stress condition) and the
use of Zn sulfate (spraying 0.5 g L-1 at stem elongation and grain
filling stages (T1) and spraying 0.5 g L-1at stem elongation and 2 g
L-1 at grain filling stages (T2)). The result indicated that Zn
foliar application increased grain Zn content and yield by improving grain
number per spike. Moreover, in Zn treatments, amino acids contents and total
Lysine and Threonine were increased that resulted in higher grain protein
content in compared to Zn deficient stress condition. On the other hand, Zn
application reduced phytic acid (PA) content and molar ration of PA to Zn. It
can be concluded that Zn foliar application could yield alleviate malnutrition
by increasing grain Zn content and protein, and by decreasing PA and molar ratio
of PA to Zn under Zn deficient stress condition. Therefore, fertilizer strategy
(e.g., agronomic biofortification) appears as short-term solution to alleviate
malnutrition problem.
Amino acids Bread wheat Phytic acid to Zn molar ratio Protein Zinc application
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 16 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.